کد خبر : 11194
تاریخ : 1398/5/31
گروه خبری : جامعه

فرار مالیاتی برخی بازاریان همدان با فرار از کارتخوان

خلاء قانونی استفاده از کارتخوان توسط فروشنده‌ها در همدان

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: همان طور که به قفسه‌ها نگاه می‌کردم منتظر بودم تا مشتری قبل از من را راهی کند که گفت: «لطفا نقدی پرداخت کنید، کارتخوان خراب است.» تا خانم جوان از مغازه خارج شد اشاره‌ای به کارتخوان کردم و گفتم: «ولی اینکه طوریش نیست!» گفت: من اینجا شاگردم خانم، صاحب مغازه گفته کارت نکشید!

آنچه که خواندید بخشی از مشاهدات خبرنگار سپهرغرب در یک مغازه کفش‌فروشی واقع در پیاده‌راه بوعلی همدان بود و شاید خیلی‌هایتان با این صحنه مواجه شده باشید که فروشنده از کشیدن کارت خودداری کرده و پول نقد می‌خواهد! گویا در مطب پزشکان، رستوران‌های بزرگ، آرایشگاه‌های زنانه و هر جا که فکرش را کنید کارتخوان‌ها یا همان دستگاه‌های پوز یا غیب شده‌اند یا این‌که کارایی سابق را ندارند! نخستین چیزی که با دیدن این صحنه به ذهنم آمد فرار مالیاتی ناشی از این کار بود! اینکه فروشنده با این ترفند از ورود پول به حسابش جلوگیری می‌کند تا گردش مالی کم شده و مالیاتی نیز بر آن مترتب نگردد؛ موضوع را با محمد دلشادی مدیرکل امور مالیاتی استان همدان در میان گذاشتم تا بدانم برای این موضوع چه تمهیدی اندیشیده‌اند، آنچه در ادامه می‌خوانید متن هم کلامی با وی است:

     خلاء قانونی داریم

محمد دلشادی با بیان اینکه برای مغازه داران تکلیفی مبنی بر استفاده از کارتخوان تعیین نشده، عنوان کرد: طبق قانون استفاده از دستگاه کارت‌خوان فقط برای پزشکان و پیراپزشکان است و برخی از صنوف نظیر مشاورین املاک، زرگران، صاحبان رستوران و... ملزم به استفاده از صندوق فروش هستند.

وی خطرنشان کرد: به جز پزشکان سایر صنوف مکلف به استفاده از کارتخوان نبوده و این موضوع در قانون ذکر نشده است؛ بنابراین صاحبان این مشاغل باید خدمات خود را ارتقا دهند تا مشتری‌ها از آن استقبال کنند.

مدیرکل امور مالیاتی استان همدان در ادامه تشریح کرد: یکی از راهکارهای حل این مشکل ورود اتحادیه‌ها به این قضیه است تا از فرار مالیاتی این افراد نیز جلوگیری کنند اما ما اجازه ورود و مکلف کردن آن‌ها به استفاده از کارتخوان را نداریم چون در قانون چنین چیزی نیامده است.

     فرار مالیاتی غوغا می‌کند

طرح بحث خلاء قانونی برای استفاده از دستگاه‌های کارتخوان توسط فروشنده‌ها توسط دلشادی را با امیر خجسته نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی در میان گذاشتم، اینکه وظیفه نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان قوه مقننه در این راستا چیست؟ در ادامه پاسخ خجسته را خواهید خواند:

امیر خجسته با بیان اینکه فرار مالیاتی در کشور غوغا می‌کند به لزوم استفاده از دستگاه کارتخوان توسط همه صنوف تاکید کرد و گفت: متاسفانه عده‌ای به راحتی از این طریق از پرداخت مالیات شانه خالی می‌کنند.

وی تصریح کرد: به دنبال تصویب یک طرح دو فوریتی با این موضوع در مجلس شورای اسلامی هستیم تا بتوانیم از سوء‌استفاده‌هایی که به این شکل صورت می‌گیرد جلوگیری کنیم.

نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی با ابراز خرسندی از عملکرد وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: ما نیز به دنبال این هستیم تا مشکلات مربوط به این عرصه که زمینه سودجویی برای برخی از افراد فراهم ی کند را برطرف کنیم.

خجسته در پایان افزود: چند برابر مبلغی که در حال حاضر به عنوان مالیات پرداخت می‌شود فرار مالیاتی وجود دارد که گاهی به 50 تا 80 هزار میلیارد تومان می‌رسد و عمدتا صاحبان قدرت هستند که با استفاده از باند و رانت از پرداخت مالیات سر باز می‌زنند.

در خاتمه باید گفت؛ از وقتی تصمیم دولت مبنی بر کاهش وابستگی بودجه کشور به درآمدهای نفتی و تمرکز بر درآمدهای مالیاتی اعلام شده این معضل بیشتر به چشم می‌خورد که برخی صنوف تلاش می‌کنند با حذف دستگاه‌های کارتخوان از زیر بار پرداخت مالیات واقعی‌شان شانه خالی کنند.

همان طور که در طلیعه مطلب نیز اشاره شد مدتی است برخی طلافروشان، آهن‌فروشان، آرایشگران، رستوران‌داران، فروشگاه‌ها و سایر اقشار پردرآمد برای فرار مالیاتی دستگاه کارتخوان را حذف کرده و در صورت پرداخت پول نقد کالا یا خدمات را ارائه می‌دهند.

سوء استفاده از این موضوع مجلسی‌ها را به فکر تصویب قانونی انداخت تا پزشکان را ملزم به استفاده از کارتخوان کنند (که البته برخی نیز به آن تمکین نمی‌کنند) در حالی‌که سایر صنوف در این قانون تعریف نشده و همچنان به دریافت پول نقد از مشتری اصرار دارند. شکی نیست این مسئله ترفندی برای فرار مالیاتی بوده و نقص یا خلاء قانونی در این زمینه منجر به سودجویی می‌شود که جلوگیری از آن نیازمند اعمال قانون است. البته همان‌طور که در همه جای دنیا پرداخت مالیات وجود دارد فرار مالیاتی نیز وجود دارد، اما به گفته کارشناسان اقتصادی این فرارها در ایران به دلیل نبود شفافیت بیش از دیگر کشورها است و ظاهرا تنها کسانی که در سیستم اقتصادی ایران خیلی خوب مالیات پرداخت می‌کنند، کارکنان دولتی هستند و در سایر بخش‌ها با پدیده‌ای به نام فرارهای مالیاتی مواجه هستیم. از‌ سال 1345 که قانون مالیات‌های مستقیم تصویب شده تا امروز هیچ‌کس از میان کارمندان در مورد مالیات خود اعتراض نکرده و دلیل آن شفاف‌بودن میزان درآمد آنان است. بنابراین باید به نقطه‌ای برسیم که درآمد همه اقشار جامعه شفاف و مشخص باشد تا مشکلی در این راستا به وجود نیاید. شاید عده‌ای این مساله را مطرح کنند که مالیاتی که دولت می‌گیرد عادلانه نبوده و عده‌ای که با صاحبان قدرت و ثروت رابطه دارند به راحتی از پرداخت مالیات استنکاف می‌کنند، که باید گفت دور زدن قانون و سودجویی این افراد از اقتصاد کشور هرگز الگوی مناسبی برای آنانی نیست که از نظر قانونی موظف به پرداخت مالیات هستند...

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/11194