کد خبر : 14093
تاریخ : 1398/9/3
گروه خبری : هنری

ادامه راه شهید آوینی توسط هنرمند لرستانی

مرادی: فیلم‌ها و مستندها ایثار و شهادت را قابل لمس می‌کنند

سپهرغرب، گروه خبر: محسن مرادی، هنرمند و مستندساز لرستانی است که بسیاری او را به‌واسطه سبک کاری و اخلاق و رفتارش، آوینی لرستان می‌دانند. او معتقد است عکس‌ها، فیلم‌ها و مستندها برای نسلی که هیچ‌چیز از این دفاع مقدس را به چشم ندیده‌اند، همچون جنگ، شهادت، ایثار و حسینی‌وار جنگیدن، قابل لمس می‌کند.

امروز بیش از سه دهه از جنگ هشت‌ساله دفاع مقدس می‌گذرد و خاطره‌ها، مستندها و عکس‌هایی از آن به‌جا مانده است؛ همین عکس‌ها، فیلم‌ها و مستندها برای نسلی که هیچ‌چیز از این دفاع مقدس را به چشم ندیده‌اند، همچون جنگ، شهادت، ایثار و حسینی‌وار جنگیدن، قابل لمس می‌کند.

لرستان نقشی مهم در دفاع مقدس داشته و هنرمندان زیادی نیز از این دیار برای معرفی دلاورمردان و بیان رشادت‌ها و ویژگی‌های دفاع مقدس فعالیت هنری داشته‌اند.

اگر امروز شاهد ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در بین جوانان و نوجوانان هستیم، بخش اعظمی از آن به‌خاطر تلاش هنرمندانی است که با هنر خود توانسته‌اند ناگفته‌های بسیاری از دلاورمردان و زنان با غیرت این دیار به نسل جدید بگویند و منتقل‌کننده فرهنگی غنی از دفاع مقدس، ایستادگی و شجاعت باشند.

ما نیز با یکی از هنرمندان لرستانی که در این زمینه کارنامه درخشانی داشته است، به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

محسن مرادی فروردین‌ماه سال 61 هم‌زمان با عملیات بیت‌المقدس به دنیا آمد. او مدرک کارشناسی ارشد مدیریت رسانه دارد و به گفته خودش در سال 73 با پا نهادن به تئاتر‌های مدرسه‌ای، فعالیت خود در حوزه هنر را آغاز کرد و کم‌کم از تئاتر به حوزه سینما، کارگردانی، تصویربرداری، تدوین و عکاسی رفت و حتی گریزی به حوزه خبر نیز زد.

محسن مرادی را بسیاری از هنرمندان و دوستانش با شهید آوینی مقایسه کرده و او را آوینی زنده لرستان می‌نامند.

او 25 سال است در حوزه هنر فعالیت دارد و در کنار نمایش به‌صورت حرفه‌ای وارد حوزه فیلم‌سازی شده است، بیش از 30 اثر پویانمایی، داستانی و مستند را در کارنامه خود دارد و افتخارات زیادی در جشنواره‌های مختلف کسب کرده است.

کسب مقام دوم مستند در جشنواره ققنوس، کسب مقام برتر جشنواره فیلم خرمشهر، کسب مقام برتر جشنواره فعالان فضای مجازی دفاع مقدس کشور، دریافت لوح تقدیر از ریاست‌جمهوری در سال 84، کسب مقام برتر جشنواره سراسری مدرسه عشق، دریافت جایزه ویژه شورای ترویج ایثار و شهادت کشور در جشنواره فیلم‌های دفاع مقدس کشور و چندین مقام دیگر ازجمله دستاوردها و مقام‌های هنری مرادی است.

در گپ‌وگفت خودمانی ما فروتنانه سخن می‌گوید، ژانر فعالیت خود را قاطعانه دفاع مقدس معرفی می‌کند و هیچ‌گاه در مورد آثارش جز در مقام والا بودن جایگاه شهید یا سوژه‌اش با افتخار سخن نمی‌گوید. در خلال مصاحبه وقتی از رزمندگان صحبت به میان می‌آید، می‌گوید «کاش من هم رزمنده بودم».

فعالان حوزه خبر، عکاسان و فیلم‌سازان در استان وی را به‌خوبی می‌شناسند، چراکه دبیری و داوری جشنواره‌های زیادی در استان در حوزه فیلم و عکس مانند جشنواره ابوذر، دوسالانه عکس بسیج، آیات و چندین جشنواره دیگر را در کارنامه خود داشته است.

مرادی سخنش را با کلامی از مقام معظم رهبری آغاز می‌کند که فرمودند: امروز فضیلت زنده نگه داشتن یاد شهدا کمتر از شهادت نیست و ادامه می‌دهد: تأثیرگذاری این جمله و عنایت شهدا به من به حدی بود که وارد این عرصه شده و در آن ماندگار شدم.

آنچه در زیر آمده مهم‌ترین قسمت‌های گپ‌وگفت خودمانی با محسن مرادی است؛

      بسیاری شما را ادامه‌دهنده راه شهید آوینی می‌دانند، نظر خودتان چیست؟

وقتی کار‌های شهید آوینی را می‌دیدم، غبطه می‌خوردم که‌ ای‌کاش من هم رزمنده بودم و در آن زمان حضور داشتم، این ای‌کاش‌ها تلنگری بود تا هنرم را به سمت دفاع مقدس سوق دهم.

همین فهمیدن کار بزرگ رزمندگان و شهدا تکلیف ما را سخت کرده است، من تعهد دارم چون خداوند بزرگ هنری را در وجودم نهاده است، در راه اعتلای فرهنگ ایثار و شهادت به‌کار گیرم.

«ما تا ابد سربازیم»؛ جذاب‌ترین مستندی که ساختم

      در مورد جذاب‌ترین اثری که تولید کرده‌اید برایمان بگویید

شهدا بزرگ‌ترین سرمایه خود را برای آرامش امروز ما فدا کردند و من نیز نسبت به آب‌وخاک سرزمینم مسئولم تا با اسلحه خود راه شهدا را ادامه دهم، تلاشم برای حضور در دفاع از حریم حرم زینب (س) بی نتیجه بود و این‌بار نیز در خاکریز خودم و در این سوی مرز‌ها زندگی شهید مدافع حرمی را در قاب دوربینم جای دادم که در هشت سال دفاع مقدس حضور داشت و ترکش‌های جنگ را با خود به همراه داشت و بازنشسته شده بود؛ اما بازهم برای دفاع از حرم حضرت زینب چنان ذوق داشت که بعد از معرفی‌اش برای دفاع، بین مردم شیرینی پخش کرد. «ما تا ابد سربازیم» مستند تولیدشده از زندگی سراسر حماسه سردار شهید رستمی‌مقدم بود که از شبکه‌های استانی و کشوری پخش و در جشنواره‌های مختلف حضور یافته و مقام کسب کرده است و از دیدگاه خودم جذاب‌ترین مستندی بوده که در دوران کاری‌ام ساخته‌ام.

برکات حضور شهدا در زندگیم دلیل ماندگاریم شد

      فعالیت در حوزه شهدا چه تأثیری در زندگی شما داشته است؟

فضای شهدا به‌گونه‌ای است که با ورود به آن با موضوعات جذاب و حرف‌های ناگفته زیادی روبه‌رو می‌شویم، یک گام که برای شهدا برداری، برایت 10 گام برمی‌دارند؛ چراکه نمی‌گذارند منتی بر سرشان باشد. ماندگاری من در این فضا شاید برکاتی است که با حضور آن‌ها در زندگی خود دیدم، فعالیتم در این فضا و تأثیرگذاری بالای این عزیزان بر روحیه و وجودم سبب شد با انتخاب فرزند شهید به‌عنوان همسرم، زندگی‌ام را کاملاً شهدایی کنم و با حضور همسرم در کنارم انگیزه‌ام برای انجام فعالیت‌هایم بیشتر شد و وی همراه، پشتوانه و تکیه‌گاهی برای ادامه راهم بوده و از مهم‌ترین توفیقات من داماد شهدا شدن است.

مرادی علاقه خود به حوزه ایثار و شهادت را به‌گونه‌ای می‌داند که سبب شده در کار‌هایی غیر از این حیطه ورود پیدا نکند و تمرکز خود را بر این حوزه بگذارد.

      دردآورترین خاطره کاریتان چه بوده است؟

دردآورترین خاطره در حیطه کاری من درد مادران شهدایی است که انتظار داشتند از دریچه دوربینم خواسته‌هایشان به گوش مسئولان برسد، اما نتیجه‌بخش نبودن این اتفاق خیلی آزاردهنده و دردآور است.

      جالب‌ترین خاطره مستندساز لرستانی چه بود؟

جالب‌ترین خاطره مربوط به زمان ساخت نخستین فیلمم است. در اواسط کار به‌دلیل تمام شدن هزینه‌ای که برای ساخت فیلم درنظر گرفته بودم، نتوانستم ساخت فیلم را ادامه دهم و همین در روحیه‌ام تأثیر گذاشت و خواهرم که کم‌سن‌وسال بود با دیدن حال‌وروز من جویای دلیل شد و پس از شنیدن موضوع، تنها النگویی که داشت را فروخت و پول آن را به من داد. من اول از این کارش خیلی ناراحت شدم، اما در ادامه قبول کردم و قول جبران دادم؛ در همان سال نخستین فیلمم را بنیاد شهید خریداری کرد، جایزه ویژه جشنواره دفاع مقدس را نیز گرفت و در شبکه ملی هم پخش شد و جایزه‌های مختلفی تصاحب کرد.

علاقه محسن مرادی فقط به مستندسازی در زمینه ایثار و شهادت ختم نمی‌شود، بلکه عکاسی در همین زمینه نیز از سوابق کاری و علاقه‌مندی‌های وی به‌شمار می‌رود؛ دبیری و داوری جشنواره‌های عکاسی، مسئولیت انجمن عکس بسیج و مقام‌هایی مانند رتبه نخست جشنواره سراسری مدرسه عشق را نیز در کارنامه خود دارد.

      شنیده‌ایم در حوزه عکاسی هم امسال برنامه‌ ویژه‌ای دارید.

گلچینی از تجربه 10 ساله خود در زمینه عکاسی تشییع پیکر شهدا استان را امسال در قالب یک نمایشگاه و در چهل قاب به نمایش می‌گذارم.

      به نظر شما توانسته‌ایم آثار خوبی در حوزه زندگی شهدا داشته باشیم؟

خیلی از شهدای ما زندگی‌هایی داشتند که می‌توان از آن‌ها فیلم‌های سینمایی خوبی تولید کرد، اما هنوز آن‌گونه که باید نتوانستیم در خور شأن شهدا فعالیت کنیم؛ بنابراین جا دارد تلاش‌های بسیاری در زمینه تولید آثار فاخر انجام شود و آیندگان از این آثار استفاده کنند و با گذشته و هویت کشور خود آشنا شوند.

      در پایان انتظار شما از مسئولان لرستانی چیست؟

هنرمندان لرستانی خوبی داریم که در سطح ملی مطرح بوده و منتظر دست یاری از سوی مسئولان فرهنگی استان هستند تا بتوانند آثار فاخری در حوزه ایثار و شهادت تولید کنند و سندی برای آیندگان باشند.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/14093