کد خبر : 16302
تاریخ : 1398/10/23
گروه خبری : اقتصادی

بیکاران کرمانشاهی با فرش به عرش می‌روند

سپهرغرب، گروه خبر: فرش یکی از ظرفیت‌های بزرگ و مهم استان کرمانشاه در راستای رفع معضل بیکاری است، اما به‌دلیل ناقص بودن زنجیره تولید، به‌خوبی از این ظرفیت استفاده نمی‌شود.

اقوام ایرانی در اقلیم‌های مختلف این سرزمین فرهنگ، تمدن، تاریخ، ذوق و قریحه خود را روی فرش پیاده و منعکس می‌کنند و نقش‌های اسطوره‌ای و افسانه‌ای که ریشه در فرهنگ ایران‌زمین دارد، هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌کند.

مردم مناطق کُردنشین از کودکی در جوار کوهستان‌های استوار و در دامان طبیعتی بکر و سرسبز رشد و نمو یافته‌اند و شاید اغراق نباشد که قالیچه‌های مناطق کُردنشین را از زیباترین فرش‌های ایران بنامیم.

قدمت فرش سنقر به بیش از 500 سال پیش برمی‌گردد و طرح‌های حسین‌آباد سنقر، دارگل سنقر، سیخ کباب سنقر، عبداللهی سنقر، شاپرک سنقر، ترنج لنجاب سنقر، سترنج سنقر، کله‌گاوی سنقر، ماهی سنقر و گل رز سنقر ازجمله طرح‌هایی است که ثبت جهانی شده و طرفداران بسیاری در کشورهای آلمان، ایتالیا، آمریکا، یونان و غیره دارد.

      فرش دستباف در درمان بیماری‌ها مفید است

بسیاری از پزشکان نقش فرش دستباف را در سلامت انسان انکارناپذیر می‌دانند و به بیمارانی که از رماتیسم و دیسک کمر رنج می‌برند و یا حساسیت پوستی دارند، توصیه می‌کنند حتماً از فرش دستباف یا زیراندازی با پشم خالص استفاده کنند.

استان کرمانشاه 30 هزار قالی‌باف دارد که در 175 کارگاه متمرکز و غیر متمرکز مشغول کار هستند؛ این درحالی است که آمارهای غیر رسمی از فعالیت بیش از 50 هزار قالی‌باف در استان خبر می‌دهند.

از مجموع قالی‌بافان استان فقط هشت هزار نفر از آن‌ها بیمه هستند و آمار بیمه‌شده‌ها هم سال‌به‌سال کمتر می‌شود، به‌طوری که در یکی دو سال گذشته حدود 15 هزار قالی‌باف در استان بیمه شده بودند.

فرش بعد از سه مرحله‌ تهیه مواد اولیه، بافت، آماده‌سازی و تکمیل به بهره‌برداری می‌رسد و اگر زنجیره تولید آن به‌طور کامل در استان کرمانشاه انجام شود، می‌تواند تحولی را در اشتغال استان ایجاد کند؛ اما متأسفانه امروز برای تکمیل این زنجیره به استان‌های هم‌جوار وابسته هستیم که قیمت فرش تمام‌شده را بسیار افزایش می‌دهد و برای تولیدکنندگان مقرون‌به‌صرفه نیست.

      صنعت فرش می‌تواند 30 هزار شغل در استان ایجاد کند

یکی از تولیدکنندگان فرش در کرمانشاه که بیش از 40 سال در این صنعت فعالیت دارد، می‌گوید اگر صفر تا صد تولید فرش را در کرمانشاه انجام دهیم، بیش از 30 هزار کرمانشاهی مشغول به‌کار می‌شوند.

قدرت‌الله احمدی گفت: امروز هیچ‌گونه زیرساختی برای تکمیل زنجیره تولید فرش در استان نداریم و اگر می‌خواهیم به این حجم از اشتغال دست پیدا کنیم، باید مرحله نخ‌ریسی را از حالت سنتی به صنعتی تبدیل کنیم.

احمدی افزود: این درحالی است که استان کرمانشاه ظرفیت زیادی در دام‌پروری و تولید پشم دارد، اما استان‌های دیگر پشم ما را کیلویی 6 هزار تومان خریداری می‌کنند و نخ تولیدشده را کیلویی 70 هزار تومان به ما می‌فروشند و اگر این زنجیره در داخل استان تکمیل شود، سود بیشتری را به بافندگان فرش می‌رساند.

      برای قبضه کردن بازار باید فرش درجه یک تولید کنیم

وی ایجاد کارگاه بهداشتی برای بافندگان، تکمیل زیرساخت‌های قالی‌شویی در استان، دارکشی، چرم‌دوزی، دوگره و پرداخت فرش را برای آماده‌سازی، تکمیل و عرضه فرش به بازارهای جهانی مهم و نیازمند برنامه‌ریزی دقیق عنوان کرد.

این تولیدکننده گفت: برای در اختیار گرفتن بازار فرش در جهان باید استادکار خبره تربیت و جنس درجه یک را روانه بازار کنیم تا منجر به اشتغال‌زایی گسترده در این صنعت شود؛ به‌طوری که سال 1376 در کارگاه ما 12 هزار خانوار قالی می‌بافتند و سالی 100 هزار متر فرش دستباف به کشورهای اروپایی صادر می‌کردیم.

احمدی خرید و تولید فرش دستباف را سرمایه‌گذاری بزرگی برای خانوارها عنوان کرد و افزود: اگر فرش دستباف به‌صورت اصولی ساخته و روش نگهداری آن به‌درستی رعایت شود، قرن‌ها سالم می‌ماند؛ به‌طوری ‌که فرش دستبافی که در سال 1385 قیمت آن 400 هزار تومان بود، الآن قیمتش 15 میلیون تومان است.

      فرش در استان کرمانشاه اتحادیه و متولی متمرکز ندارد

رئیس اتحادیه تعاونی‌های صنایع دستی کرمانشاه بزرگ‌ترین مشکل فرش در استان را نداشتن متولی مشخص بیان کرد و گفت: ماده 77 نظام قانون صنفی استان را مکلف کرده که حتماً اتحادیه فرش داشته باشد و هم‌اکنون در شهرستان‌ها هم این اتحادیه وجود ندارد.

الهام یاقوتی یکی دیگر از مشکلات موجود را بیمه قالی‌بافان عنوان کرد و افزود: داشتن اتحادیه متمرکز فرش می‌تواند مشکل بیمه شاغلان، آموزش قالی‌بافان، نبود تسهیلات کم‌بهره، تولید، بازار و غیره را حل‌وفصل کند.

وی بیان کرد: هم‌اکنون سازمان صنعت و معدن به دنبال استانی کردن اتحادیه است که از این طرق بتواند کمیسیون‌های تخصصی را تشکیل دهد و ظرفیت اشتغال استان رونق بیشتر بگیرد.

یاقوتی گفت: متأسفانه در بعضی از شهرستان‌ها اتحادیه فرش که یک کار تخصصی است، با صنوفی چون طلافروشی یا لوازم خانگی ادغام شده‌اند که کار غیر کارشناسی بوده و لطمه اصلی را بافنده‌ها متحمل می‌شوند.

      تبدیل پشم به نخ در استان می‌تواند 1000 شغل ایجاد کند

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه در این خصوص گفت: کرمانشاه از قطب‌های مهم تولید پشم است و انتظار داریم که با اجرای طرح تولید پشم به نخ در روستاها و مناطق حاشیه‌ای، تعداد یک‌هزار شغل ایجاد کنیم و نیز بخش‌های دیگر این طرح مانند رنگرزی و تبدیل آن به فرش را نیز به اجرا دربیاوریم که به‌طور قطع به اشتغال‌زایی مناسبی خواهد انجامید.

هدایت حاتمی درخصوص طرح از پشم تا فرش افزود: یکی از اولویت‌های ما در اجرای این طرح، استفاده از ظرفیت‌های بومی و اختراعات صورت‌گرفته در استان بوده که می‌تواند در مشاغلی مانند پشم‌ریسی و غیره کاربرد داشته باشد.

وی بیان کرد: برای اجرای این طرح چهار راهبرد تعیین شده که بتوانند با راهبری و راهنمایی متقاضیان طرح، آن را به مرحله اجرا برسانند.

استان کرمانشاه با دو میلیون نفر جمعیت دارای 14 شهرستان و دو هزار و 595 روستا است و شهرستان سنقروکلیایی با دو شهر و هشت دهستان و 271 روستا، بیش از 82 هزار تن جمعیت دارد.

آمارهای غیر رسمی از فعالیت بیش از 50 هزار قالی‌باف در استان خبر می‌دهد و در شهرستان سنقروکلیایی هشت هزار قالی‌باف داریم و سه هزار و 500 تن از آن‌ها در قالب تعاونی فعالیت دارند.

نرخ بیکاری استان کرمانشاه در تابستان امسال 14.4 درصد از سوی مرکز آمار ایران اعلام شده بود و گفته می‌شود بیش از 150 هزار نفر بیکار هم‌اکنون در استان کرمانشاه وجود دارد که هرسال هفت هزار و 500 نفر به آن‌ها اضافه می‌شود.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/16302