کد خبر : 23981
تاریخ : 1399/4/6
گروه خبری : خانواده

گام‌هایی برای راه‌اندازی صندوق قرض‌الحسنه فامیلی؛

وامی که سود و کارمزدی ندارد

سپهرغرب، گروه خانواده: در این اوضاع‌ و احوال، کدام بانک یا صندوق را سراغ دارید که با کارمزدها و سودهای کلان، دود از سرتان بلند نکرده و کارتان را زود راه بیاندازد؟

این روزها دست، جیب و حساب خیلی‌ها خالی بوده و شرایط سخت اقتصادی، عده‌ای را بیشتر تحت ‌فشار قرار داده است. در چنین شرایطی گاهی یک وام خوب با شرایط مناسب که با دخل‌وخرج آدم‌ها جور دربیاید، می‌تواند گوشه‌ای از کار را گرفته و دوایی بر دردها باشد. اما در این اوضاع‌ و احوال، کدام بانک یا صندوق را سراغ دارید، که با کارمزدها و سودهای کلان دود ازسرتان بلند نکرده و کارتان را زود راه بیاندازد؟

ناامید نباشید. به‌راحتی می‌توان با تشکیل یک صندوق خانوادگی، بسیاری از مشکلات را حل کرد. فقط کافی است چندین نفر از اعضای فامیل، دوستان و آشنایان که به یکدیگر اعتماد کافی دارند، دورهم جمع شده، با مدیریت و پیگیری صحیح یک صندوق قرض‌الحسنه راه بیندازند. همین صندوق‌های کوچک قرض‌الحسنه که مبلغ آن در ابتدا به چشم هم نمی‌آید، می‌تواند گره از برخی مشکلات مالی یک خانواده باز کند. پس فرصت ایام ماه مبارک رمضان را برای شروع این کار خداپسندانه از دست ندهید.

      محاسن صندوق‌های پس‌انداز و قرض‌الحسنه خانوادگی

این کار خوب، چند حسن بزرگ دارد که یادآوری آن‌ها خالی از لطف نیست:

1- این کار، یک عمل جمعی بوده که همراهی و خشنودی خداوند را در پی دارد.

2- صندوق‌های قرض‌الحسنه خانوادگی کارمزدهای چنددرصدی، سودهای آن‌چنانی، دنگ‌وفنگ بانک رفتن، چک و سفته‌بازی‌های این روزها برای گرفتن یک وام کوچک را کنسل کرده و کارگشای بسیاری از گرفتاری‌های دوستان و فامیل است.

3- احیاگر سنت حسنه صله ارحام بوده و باعث می‌شود همه از حال یکدیگر و مشکلات هم باخبر باشند.

4- دوستی‌ها، مودت و محبت را بین اقوام و دوستان بیشتر می‌کند.

5- با فراهم کردن چنین صندوق‌هایی امکان پس‌انداز کردن و ایجاد یک سرمایه برای شروع یک کار بزرگ و تأثیرگذار بیشتر می‌شود.

6-بعد از مشخص شدن مبلغ واریزی هر عضو صندوق، در اولین تاریخ موردنظر، تمام افراد حق عضویت خود را پرداخت و رسیدی در قبال آن از طرف حسابدار تعیین‌ شده، دریافت می‌کنند.

      گام‌هایی برای تشکیل صندوق قرض‌الحسنه

خوشبختانه این روزها صندوق‌های قرض‌الحسنه ساده‌ای در میان گروه‌های مختلفی از مردم به چشم می‌خورد که بدون هیچ محاسبه پیچیده‌ای، به ساده‌ترین شکل ممکن فعالیت می‌کنند. به این صورت که تعداد معینی از افراد با توافق هم تعیین می‌کنند که هر ماه در تاریخ معینی دور هم جمع شده و مبلغی را که تعیین کرده‌اند، پرداخت کنند. و هر دفعه کل مبلغ جمع شده را بر اساس قرعه‌کشی، به یک نفر پرداخت کنند.

قوانین چنین صندوقی بسیار ساده و البته رعایت آن‌ها بسیار مهم است و هرکدام از این موارد اگر رعایت نشود، با مشکل مواجه خواهد شد.

      پیشنهاداتی را برای ارائه و تصویب قوانین این صندوق‌ها:

1- پیش از هر اقدامی با کسانی که تجربه راه‌اندازی چنین صندوق‌هایی دارند، مشورت کنید.

2- با فامیل و افرادی که می‌خواهید صندوق تشکیل دهید، یک جلسه یا مهمانی ساده در حد عصرانه، ترتیب داده و تصمیمتان را با آن‌ها درمیان بگذارید.

3- با رأی‌گیری، چند نفر به نمایندگی از دیگران به‌عنوان اعضای اصلی انتخاب‌شده و اساسنامه‌ای مختصر، کامل و شفاف تدوین شود.

4- جزئیات، شرایط عضویت و اطلاعات کامل صندوق صریح و شفاف برای همه افراد توضیح دهید.

5- برای بقا و ادامه فعالیت صندوق‌های خانوادگی، اعضای صندوق باید جلسات منظم ماهانه تشکیل دهند.

6- برای واریز وجه یا قرعه‌کشی، می‌توانید از اپلیکیشن‌های مرتبط با صندوق‌های قرض‌الحسنه نیز استفاده کنید.

7- تا جای ممکن از بین افراد معتمد، عضوگیری کنید و کسانی که نمی‌شناسید، وارد صندوق نکنید.

8- یک کانال تلگرام خصوصی ایجاد کرده و اطلاعیه‌های مربوط به صندوق خانوادگی‌تان را برای گزارش به اعضا در آن قرار دهید.

      قوانین تشکیل صندوق قرض‌الحسنه

1- بعد از مشخص شدن مبلغ واریزی هر عضو صندوق، در اولین تاریخ موردنظر تمام افراد حق عضویت خود را پرداخت و رسیدی در قبال آن از طرف حسابدار تعیین‌شده دریافت می‌کنند.

2- هیچ‌کسی نمی‌تواند حتی برای یک ماه، مبلغ را پرداخت نکند.

3- همه سرمایه‌گذاری یکسان و دریافتی یکسانی داشته باشند.

4- تعداد و مبلغ محدودیت ندارد. هرچه تعداد افراد بیشتر باشد، شانس رسیدن نوبت به فرد دیرتر اتفاق افتاده و در عوض مبلغ وام بیشتر می‌شود.

5- اگر برای یکی از اعضا مشکلی پیش بیاید که قادر به ادامه عضویت نباشد یا به‌دلیلی قصد انصراف از ادامه همکاری داشته باشد، باید فردی را جایگزین کند که بتواند با پرداخت مبلغ معادل مبلغی که تا آن تاریخ از سوی هر فرد به صندوق پرداخت‌ شده است، وارد صندوق شود.

      مشکلات احتمالی بر سر راه صندوق‌های خانوادگی

در بعضی موارد دیده می‌شود صندوقی باگذشت چند سال از فعالیتش، ازهم‌ پاشیده و به‌اصطلاح دچار ورشکستگی می‌شود. بنابراین اگرچه تشکیل صندوق خانوادگی خیلی خوب و کارآمد است، اما اگر فردی بخواهد صندوق خانوادگی تشکیل داده و و با شکست روبرو نشود، باید از تجارب اعضای صندوق‌های دیگر استفاده کند.

مختصری از علل ورشکستگی صندوق‌های خانوادگی را با هم مرور می‌کنیم:

1- بسیار اتفاق افتاده که در صندوق‌های خانوادگی، در ادامه مسیر کار به دلایلی مانند اینکه هر هفته یکی از اعضا جای دیگری دعوت باشد، زمان قرعه‌کشی به عقب بیافتد. بنابراین خوب است که این نکته مهم در همان زمان اولیه تشکیل صندوق تذکر داده‌ شده و قوانینی برای نظم تشکیل جلسات گذاشته شود.

2- ممکن است اعضا در پرداخت اقساط تأخیر داشته باشند، بنابراین برای یک یا دو ماه گردش پول صندوق پیش‌بینی لازم را داشته باشید.

3- در بعضی صندوق‌های خانوادگی دیده می‌شود، هر روز یکی از اعضا نظری جدید داده و توقع دارد که حتماً اجرایی شود. این‌ یکی از مشکلات اساسی است که اگر از همان ابتدای تشکیل صندوق و تدوین اساسنامه مدیریت خوبی برای آن انجام نشود، منجر به ایجاد اختلاف، دلخوری و درنتیجه فروپاشی صندوق می‌شود.

*زهرا اجلال گودرزی

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/23981