کد خبر : 37926
تاریخ : 1399/12/23
گروه خبری : استان‌ها

رودخانه‌ای که در دل شهر کرمانشاه جان می‌دهد

مسئولان: اعتبارات «قره‌سو» قطره‌چکانی است

سپهرغرب، گروه خبر: مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه گفت: زمانی از آب رودخانه قره‌سو برای شرب شهر استفاده می‌شد که متأسفانه الآن با ورود فاضلاب وضعیت بغرنجی دارد و به جز مشکل تأمین اعتبارات، مشکلی برای ساماندهی آن نداریم.

رودخانه قره‌سو به‌عنوان تنها رودخانه دائمی شهر کرمانشاه در گذشته به‌عنوان منبع آب شرب شهر کرمانشاه مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما سال‌هاست که این مایه حیات شهر به علت تخلیه بیش‌ازاندازه فاضلاب شهری، کشاورزی و صنعتی به‌آرامی و در چراغ خاموش جان می‌دهد.

چندی پیش قرار شد با ساماندهی این رودخانه، آن آب زلال و شفاف از وسط شهر جاری شود ازاین‌رو شهرداری دست‌به‌کار شد از سنگ‌فرش گرفته تا مبلمان شهری، آلاچیق و حصار برای ایجاد منطقه‌ای گردشگری و تفرجگاهی نصب کرد، اما بوی تعفن، آب کدر و آلوده قره‌سو قدم‌ها را رفتن به سمتش منصرف و همه گمان‌ها ساماندهی را باطل کرد.

بیشترین علت آلودگی قره‌سو از فاضلاب خانگی است

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان کرمانشاه در نشستی در خصوص آخرین وضعیت رودخانه قره‌سو، اظهار کرد: آلودگی رودخانه قره‌سو ممکن است صنعتی، کشاورزی و آلودگی ناشی از فاضلاب‌های خانگی باشد.

فریدون یاوری، ادامه داد: در حوزه صنعت، صنایع اطراف رودخانه را بررسی کرده‌ایم، یکی از این صنایع پالایشگاه کرمانشاه است که خوشبختانه در حال حاضر جریان آلوده‌ای به داخل رودخانه ندارد.

وی تصریح کرد: چندین سال است که پالایشگاه با استفاده از علم بیوتکنولوژی و با به‌کارگیری باکتری‌های نفت‌خوار، پساب‌های نفتی کاملاً تصفیه می‌شود و خروجی آن کاملاً استاندارد است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان کرمانشاه اضافه کرد: در این محدوده چند واحد صنعتی دیگر هم داریم که پرونده آن‌ها در دستگاه قضایی باز است، البته فاضلاب این واحدهای صنعتی هم مستقیماً درون رودخانه قره‌سو تخلیه نمی‌شود و در فاصله‌ای از رودخانه قرار دارند، اما در زمان بارندگی، رواناب‌ سطحی این جریانات به رودخانه ورود پیدا می‌کند.

یاوری آلودگی بیشتر رودخانه را ناشی از فاضلاب‌های خانگی دانست و گفت: دبی رودخانه نیز به دلیل خشک‌سالی‌های سال‌های اخیر به‌شدت کاهش داشته و خودپالایی طبیعی رودخانه هم دچار اختلال شده است.

وی تصریح کرد: اعتبارات برای ساماندهی این رودخانه به‌صورت قطره‌چکانی است که با آن نمی‌توان کاری را پیش برد.

یک هزار و 800 میلیارد تومان اعتبار برای ساماندهی فاضلاب کرمانشاه نیاز است

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه نیز در ادامه این نشست، اظهار داشت: زمانی از آب این رودخانه برای شرب شهر استفاده می‌شد که متأسفانه الآن به این وضعیت بغرنج درآمده است.

علی‌رضا کاکاوند، از رودخانه قره‌سو به‌عنوان یک ظرفیت خدادادی در بحث گردشگری و زیباسازی شهر برای استان یاد کرد و افزود: بحث ساماندهی این رودخانه برای مسئولان در اولویت است.

وی هم آلودگی رودخانه قره‌سو را ناشی از فاضلاب‌های صنعتی، کشاورزی و خانگی دانست و گفت: از 19 نقطه فاضلاب وارد این رودخانه می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه تصریح کرد: در شهر کرمانشاه حدود یک‌هزار و 260 کیلومتر طول شبکه و خطوط انتقال است که تقریباً 850 کیلومتر (70 درصد) آن مدرن و مابقی به‌صورت سنتی است.

کاکاوند ادامه داد: برای ساماندهی رودخانه قره‌سو به‌جز بحث اعتبارات مشکلی نداریم درمجموع برای جمع‌آوری بهداشتی فاضلاب شهر کرمانشاه به یک‌هزار و 800 میلیارد تومان اعتبار نیاز است که در سال گذشته سه میلیارد تومان و در سال 99 حدود 40 میلیارد تومان تخصیص یافته است.

وی اضافه کرد: این مسئله در اکثر سفرهای مسئولان ملی ازجمله سفر مقام معظم رهبری مطرح و اعتباراتی هم تخصیص داده شد که بیشتر در بحث جمع‌آوری فاضلاب در مناطق کم‌برخوردار شهر بود که البته کارهای خوبی هم در آن مناطق صورت گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: بحث گرفتن وام از بانک آسیایی و جهانی را برای این تأمین اعتبار داشتیم که تا مرحله آخر پرداخت هم پیش رفتیم ولی با اعمال تحریم‌های ظالمانه و ناحق در حق جمهوری اسلامی ایران، روند پرداخت متوقف شد.

کاکاوند گفت: تک‌تک نقاط انفصال به قره‌سو را شناسایی کرده‌ایم و در سفر نوبخت معاون رئیس‌جمهور یه استان این مورد را جزو مصوبات مطرح کردیم که قول‌های داده شده و امیدواریم با تحقق آن‌ها مشکل بخشی از این 19 نقطه انفصال حل شود.

وی در پایان، گفت: در تمامی استان‌ها به جز کرمانشاه بحث تبصره سه را داریم که متأسفانه در این استان متوقف شده که با اعمال آن می‌توانیم مشکلات نقاط انفصال را از همین محل برطرف کنیم.

رودخانه قره‌سو را نه‌تنها کرمانشاه بلکه هر گردشگری که به شهر کرمانشاه قدم می‌گذارد می‌بیند، هم‌جواری این رودخانه با شهر کرمانشاه و عبور آن در بین مزارع کشاورزی باعث شده از آب این رودخانه برای آبیاری محصولات کشاورزی استفاده شود که بر اساس گفته کارشناسان آبیاری سبزی‌ها با فاضلاب‌های صنعتی و خانگی به‌طور حتم موجب بروز آلودگی و فلزات سنگین به چرخه غذایی مردم می‌شود.

طرح ساماندهی این رودخانه هنوز درگیر بی‌سامانی است، «قره‌سو» نیاز به تخصیص اعتبار خوب و حسابی نه به‌صورت قطره‌چکانی از سوی دولتمردان دارد که متأسفانه سالیان سال است محقق نشده است.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/37926