کد خبر : 38740
تاریخ : 1400/1/17
گروه خبری : زیست بوم

آلودگی هوا کُشنده‌تر از همه‌گیری کرونا

سپهرغرب، گروه زیست‌بوم: درحالی‌که کووید-19 آسیب شدیدی به جهان وارد کرده، آلودگی هوا در سالی که گذشت، حدود سه برابر بیشتر قربانی گرفته است.

روزنامه گاردین نوشت: بسیار نگران‌کننده است که بیش از 2.8 میلیون نفر در 15 ماه گذشته بر اثر کرونا جان باخته‌اند اما در همین دوره آلودگی هوا افراد سه برابر بیشتر به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست داده‌اند.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که 8.7 میلیون نفر در طول یک سال گذشته بر اثر آلودگی هوا جان باخته‌اند و معضل آلودگی هوا با توجه به مشهود بودن چنین مرگ‌ومیرهایی و پذیرش بدون چون‌وچرای آن نگران‌کننده است.

همه‌گیری کرونا تهدیدی جدید و نگران‌کننده بود و باعث شد بسیاری از کشورهای جهان برای کنترل آن اقدام کنند. این بحران قابل‌قبول نبود هرچند که به‌مرور برخی از مناطق جهان نسبت به آن عادت کردند. این بحران بیشترین آسیب را برای افراد فقیر و در حاشیه مانده داشت و فشار کاری کادر درمان را افزایش داد.

نادیده گرفتن مرگ و ویرانی دیگر بحران‌هایی که هر روز نظاره‌گر هستیم- از خشونت جنسی گرفته تا تغییرات آب و هوایی- مانع رسیدگی به این بحران‌های مزمن شده است. مرگ 8.7 میلیون نفر در سال یک بحران و وضعیت اضطراری است و تأثیر ذرات آلاینده بر سیستم تنفسی تنها بخشی از تأثیر نگران‌کننده استفاده از سوخت‌های فسیلی است.

در دوران همه‌گیری کرونا ترافیک هوایی کاهش یافت و سبک زندگی بسیاری از ما تغییر پیدا کرد و از نظر مالی به کشورهای بحران‌زده کمک شد؛ اما فقدان احساس ضرورت مانع از رسیدگی به بحران آلودگی هوا شده است.

تغییرات آب و هوایی چندان مشهود نیست زیرا در یک بازه زمانی و مکانی گسترده بروز می‌کند و ما فقط می‌توانیم شاهد تأثیرات آن باشیم.

تأثیرات دیگر ناشی تغییرات آب و هوایی اغلب کم‌اهمیت یا نادیده گرفته می‌شوند اما مسئله جنگ سوزی‌های فصلی ازجمله در کالیفرنیا اکنون قوی‌تر، سریع‌تر و طولانی‌تر شده است.

چشم‌انداز انرژی در جهان اکنون شاهد تحولات چشمگیری شده است: صنعت زغال‌سنگ در بخشی‌های زیادی از جهان نابود شده است و صنعت نفت و گاز رو به زوال رفته است.

استفاده از انرژی تجدیدشدنی به دلیل ارزان بودن، مؤثرتر و کارآمدتر بودن از سوخت فسیلی در حال گسترش است. این موضوع که آیا کووید-19 از حیوان به انسان منتقل شده است بسیار مورد توجه قرار گرفت اما اقداماتی که برای استخراج سوخت فسیلی به‌عنوان عامل مرگ سالانه 8.7 میلیون نفر انجام می‌گیرد به همراه اسیدی کردن اقیانوس‌ها و تغییرات شدید آب و هوایی را باید خط قرمزی در تهدید سلامت بشر دانست.

تریلیون‌ها دلار در آمریکا صرف مقابله با همه‌گیری کرونا شده است اما به اراده لازم برای هزینه کردن مبالغ مشابهی برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی نیاز هست. اقدامات جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا کافی نیست. لازمه این کار برای کاهش انتشار گاز دی‌اکسید کربن و داشتن هوای پاک‌تر نیاز به درک این معضل و اقدام بین‌المللی برای مقابله با آن است.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/38740