کد خبر : 40855
تاریخ : 1400/2/29
گروه خبری : جامعه

فقر، کودکان آینده و امنیت آن‌ها را نشانه گرفته است

سپهرغرب، گروه اجتماعی: یک جامعه‌شناس با تأکید بر اینکه در یک دهه اخیر کودک کار چهره دخترانه به خود گرفته است، تأکید کرد: پدیده فقر کودکان، امنیت و آینده کودکان را نشانه گرفته است.

امان‌اله قرائی‌مقدم با تأکید بر اینکه فقر کودکان در جامعه رو به رشد است، اظهار کرد: پدیده فقر کودکان، در چند سال اخیر با شیب تندی در جامعه بروز و نمود کرده است، برای نمونه تعداد کودکان کار و ازدواج آن‌ها رشد یافته است.

وی با بیان اینکه عمده علت تشدید این پدیده در کشور ریشه در مسائل اقتصادی دارد، تأکید کرد: متأسفانه نرخ رشد بیکاری در کشور رو به افزایش است، وجود سه و نیم میلیون فازغ‌التحصیل زنگ خطری جدی برای دولتمردان محسوب می‌شود اما در یک دهه اخیر کمتر برنامه‌ریزی مناسبی برای برون‌رفت از این مسئله از سوی متولیان دیده شده است. این امر موجب شده تا با افزایش بیکاری؛ کودکان درهر خانواده‌ای قربانی شوند و از حداقل‌های امکانات زندگی بی‌بهره بمانند. کیان خانواده به دلیل فقر از هم پاشیده می‌شود و کودک طلاق در کنار فقر، آینده مبهمی را انتظار خواهد کشید.

این جامعه شناس معتقد است که والدین به دلیل مشکلات اقتصادی و تورم که در چند ماه گذشته رشد دوچندان یافته است، نمی‌توانند حداقل نیاز کودکان خود را تأمین کنند به همین دلیل کودکان به جای کسب تحصیل ناچارند در کنار پدر خود کارگری کنند یا با دست‌فروشی کمک‌خرج خانواده شوند. مسئله مهم دیگر اینکه زمانی کودکان پسر برای کسب درآمد از سوی والدین انتخاب می‌شدند اما در یک دهه اخیر کودک کار چهره دخترانه به خود گرفته است. تردیدی وجود ندارد که این دختران معصوم یک روز در خیابان‌های شهر مورد سوء بهره قرار می‌گیرند و این شروع آسیب جدی برای این کودک و در نهایت برای جامعه خواهد بود.

قرائی‌مقدم با بیان اینکه مقوله فقر کودکان پدیده پیچیده‌ای است که مؤلفه‌های مؤثر آن چندوجهی است و نمی‌توان به‌راحتی برای آن نسخه پیچید، تأکید کرد: والدینی که نمی‌توانند شکم دختر خود را سیر کنند، ناچارند به اولین خواستگار دخترشان بدون توجه به خوب یا بد بودن خواستگار، بله بگویند و این کودک ازدواج با این تصمیم نه‌تنها حق تحصیل را از دست می‌دهد بلکه وارد زندگی می‌شود که در صورت عدم تاب‌آوری در این زندگی با بحران‌های زیادی مواجه می‌شود. خودکشی یا فرار از خانه در کنار مسائل دیگر برای این کودک ازدواج پیش خواهد آمد.

وی بر این باور است که فقر اقتصادی ریشه تمامی فقرهاست، والدینی که نمی‌توانند یک وعده غذا گرم برای فرزند تأمین کنند، دچار فقر فرهنگی می‌شوند از این‌رو تمام حقوق اولیه یک کودک را از آن می‌گیرد. متأسفانه فقر کودکان موجب شده تا این کودکان با دنیای اعتیاد و جابه‌جایی مواد مخدر در سطح شهر مورد استفاده قرار گیرند. فردی که از کودکی به جای بازی با هم سن‌و‎سال‌های خود با والدین خود یا هر فرد دیگری به جابه‌جایی مواد مخدر می‌پردازد، آینده پرخطری خواهد داشت. این فرد در خوش‌بینانه‌ترین حالت اگر دستگیر نشود و به کانون اصلاح و تربیت منتقل نشود در آینده نه‌چندان دور خود در رأس هرم یک باند توزیع مواد مخدر قرار می‌گیرد.

این جامعه‌شناس گفت: فقر کودکان، پدیده‌ای است که در صورت تداوم و تشدید یافتن آن، سلامت یک جامعه را با خطر جدی مواجه می‌سازد از این رو نباید و نمی‌توان به این موضوع بی‌توجه بود. اگرچه متولیان امر تلاش‌هایی برای برون‌رفت از این پدیده در دستور کار خود داشتند اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که اقدامات در دست مؤثر نبودند.

قرائی‌مقدم گفت: در بررسی صورت گرفته درباره حضور کودکان کار مشخص شد که تمامی این کودکان مورد تجاوز قرار می‌گیرند. هیچ جایی برای کودکان کار امن نیست. کودکانی که در مترو دست‌فروشی می‌کنند، در کوره‌پزخانه‌ها کار سخت انجام می‌دهند یا در سطح شهر و در چهارراه‌ها دست‌فروشی می‌کنند، بالاخره یک روز مورد تعرض قرار می‌گیرند.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/40855