کد خبر : 48045
تاریخ : 1400/8/16
گروه خبری : اقتصادی

سناریوی نافرجام وعده تقویت بورس تکرار می‌شود؟

سهامدار بازار سرمایه حتما و قطعا وعده و وعیدهایی که در سال 1399 از سوی مسئولین مرتبط و غیرمرتبط درمورد این بازار داده شد را به خاطر دارند. روزهایی که شاخص کل بورس هنوز دو میلیون واحد را فتح نکرده بود و مسئولان به بهانه‌های مختلف مردم را به سرمایه گذاری در بورس دعوت می‌کردند که این اتفاق در کنار آزادسازی سهام عدالت باعث شد تا پای حداقل 50 میلیون از مردم ایران به بورس باز شود.

 امید واهی مردم برای به دست آوردن اصل سرمایه خود

مردمی که متاسفانه اکثرا بدون آگاهی و به صورت مستقیم در بازار سرمایه، سرمایه‌گذاری کرده و بسیاری از آن‌ها سقف بالای سر خود را تبدیل به سهم‌هایی کردند که در یک سال گذشته کمتر رنگ سبز به خود دیده است.

در هر صورت شاخص کل بورس سقوط خود را بعد از اینکه مرز دو میلیون واحد نیز گذشت آغاز کرد و از همان ابتدای کار باز هم وعده مسئولان برای بهبود وضعیت بورس به گوش می‌رسید.

وعده‌های کوتاه مدتی که گاه به دلیل جو روانی مثبت ناشی از وعده تزریق منابع از صندوق توسعه ملی به صندوق توسعه و تثبیت بازار و گاه به دلیل اجبار حقوقی‌ها بر خرید سهام باعث سبز رنگ شدن بازار می‌شد اما باز هم تمایل بازار به ریزش بود! به‌طوری‌که در سال 1399 شاخص کل بارها مرز یک میلیون و 500 هزار واحد را به دست آورد و دوباره از دست داد و همین سبز شدن گاه به گاه بازار و وعده‌های مسئولان باعث می‌شد مردم به امید به دست آرودن اصل سرمایه خود در این بازار ماندگار شوند.

 صبر تا چه زمانی؟!

به هرحال اکنون در نیمه دوم سال 1400 هستیم و بیش از یک سال از آغاز ریزش بازار گذشته است، دولت عوض شده اما وضعیت بازار و وعده‌ها همانند گذشته است. چراکه شاخص کل بورس در تابستان سال جاری باز هم توانست کانال یک میلیون و 500 هزار واحد را کسب کند اما دوباره ورق بازار برگشت و روند نزولی در این بازار شاخص را در هفته‌های گذشته تا یک میلیون و 340 هزار واحد کاهش داد.

در این روزهای بی‌ثبات بازار است که دوباره تقویت بازار سرمایه به گوش می‌رسد. به‌طوری‌که محسن رضائی، معاون اقتصادی رئیس‌جمهور طی یک هفته گذشته دوبار بر تقویت بازار سرمایه تاکید کرده است.

یک بار در نهم آبان‌ماه و در کمیسیون اقتصادی مجلس بود که گفت: برنامه‌های جدیدی برای بهبود شرایط داریم و به احتمال زیاد در آذرماه خبرهای خوبی به مردم خواهد رسید. دولت برای تقویت بازار سرمایه اقدامات متعددی را پیگیری می‌کند؛ زیرساخت بازار سرمایه در حال تکمیل است، زیرا بسیاری از ابزارهای موجود مربوط به 50 سال گذشته بوده و سنتی است و بازار نمی‌تواند انعطاف داشته باشد.

رضایی با بیان اینکه از آنجاکه بازار سرمایه را برای آینده اقتصادی کشور بسیار مهم می‌دانیم، اهمیت فوق‌العاده‌ای برای آن قائل هستیم و آن را تقویت می‌کنیم، تصریح کرد: سهامداران این بازار صبر و حوصله داشته باشند؛ آینده بورس بسیار خوب خواهد بود.

همچنین در تاریخ 13 آبان و در پایان جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در استان خوزستان با بیان اینکه بازار بورس تقویت خواهد شد، گفت: کل بازار بوس درحال برنامه‌ریزی و اصلاحاتی است و دولت مصمم است که این اصلاحات را ادامه دهد.

قطعا تقویت بازار سرمایه اگر بر پایه اصول مشخص و شفافی باشد می‌تواند مایه امیدواری سرمایه‌گذاران فعلی و باعث جذب نقدینگی بیشتر شود و منجر به پررنگ کردن نقش این بازار در چرخه تولید کشور شود. اما اینکه صرفا وعده تقویت بازار سرمایه از سوی معاون اقتصادی رئیس جمهور بدون هیچ نقشه راه مشخصی مکررا تکرار شود، این سوال را در ذهن ایجاد می‌کند که آیا سناریوی نافرجام تقویت بازار سرمایه در سال 1399 تکرار خواهد شد؟

قاعدتا انتظار می‌رود اگر دولت برنامه مشخصی برای تقویت این بازار دارد به صورت شفاف اعلام و برنامه را عملیاتی کند. نه اینکه همانند دولت قبل که حتی 10 مصوبه نیز برای بهبود وضعیت بازار تعیین شد و تقریبا هیچ‌کدام رنگ اجرا به خود ندید، دوباره وعده‌ها عملیاتی نشوند و بهبود وضعیت بورس به سرابی برای سهامداران تبدیل شود. سهامداران باز هم به صبر دعوت می‌شوند اما دقیقا تا چه زمانی؟

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/48045