کد خبر : 51692
تاریخ : 1400/11/7
گروه خبری : استان‌ها

حاشیه‌نگاری بر یک نشست!

سپهرغرب، گروه - سمیرا گمار : ظهر روز سه‌شنبه نشست استاندار همدان با جمعی از بانوان استان برگزار شده و چند تن از بانوان نخبه به طرح چالش‌ها و فرصت‌های موجود در حوزه‌های مختلف پرداختند و از چند بانوی نمونه نیز تقدیر شد.

مدیرکل دفتر امور خانواده و زنان استانداری همدان در ابتدای این نشست با بیان اینکه امروز به برکت انقلاب اسلامی و آموزه‌های امام و رهبری شاهد حضور تخصصی و علمی زنانی هستیم که در سرعت بخشیدن به توسعه کشور موثر هستند، گفت: در 8 سال دفاع مقدس نیز زنان حضور فعالی در دفاع و پشتیبانی از وطن داشتند و 17 هزار زن ایثارگر از مادران و همسران شهید نشان می‌دهد بانوان نیز دوشادوش مردان در حفظ و حراست از انقلاب حرکت می‌کردند.

  20 هزار بانوی شاغل در استان داریم

ربیعه علی‌محمدی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: خوشبختانه امروز در استان همدان 20 هزار بانوی شاغل در رشته‌های مختلف شغلی داریم که با تلاش بی‌وقفه خود در شرایط اقتصادی فعلی، با توجه به حفظ بنیان خانواده در راستای پیشرفت جامعه خود گام برمی‌دارند.

وی به حضور 66 درصدی زنان و بانوان در دوران نفس‌گیر کرونا استان اشاره کرد و گفت: از دیگر افتخارات بانوان استان، تقدیم دو شهیده عزیز در راه سلامت بود که با تمام توان خود برای حفظ جان مردم تلاش کردند.

این مسئول با ادای احترام و اکرام به مادران و همسرانی که با صبر، قناعت و مهرورزی کانون خانواده را گرم می‌کنند، سخنان خود را به پایان برد.

  فقدان فضای ورزشی کافی برای بانوان همدانی

منیژه کاظمی با بیان اینکه 50 هیئت ورزشی با 100 رشته در استان داریم که در بخش همگانی و قهرمانی فعالیت می‌کنند، عنوان کرد: شرایط مذکور امکان این را فراهم کرده که جوانان و زنان در بیشتر این رشته‌ها حضور داشته باشند.

وی ادامه داد: متاسفانه کمتر از 50 درصد این 50 هیئت ورزشی سالن تخصصی دارند که بدون شک اختصاص فضای مناسب به این هیئت‌ها و در نظر گرفتن بودجه کافی، منجر به روی آوردن بیشتر بانوان به ورزش و گسترش سلامت جامعه خواهد بود.

پرچمدار بانوان المپیک 2000 سیدنی با تاکید بر اینکه ورزش استان همدان چشم انداز روشنی دارد، تصریح کرد: خوشبختانه سهم بانوان استان در بخش همگانی و قهرمانی بسیار چشمگیرتر از آقایان بوده و این نقش آفرینی نشان میدهد باید به این بخش توجه بیشتری کرد.

کاظمی در پایان سخنان خود موثرترین عامل در ارتقای سلامت جامعه را توجه به ورزش خواند و ابراز کرد: درخواست من از استاندار محترم این است که در جلسات ما حضور داشته و به شکل تخصصی در جریان روند امور قرار گیرند، تا بهتر بتوانیم مسیر سلامت افراد جامعه به ویژه بانوان که سلامت خانواده به آنان وابسته است، را ارتقا دهیم.

  بخش قابل‌توجهی از سمن‌های استان توسط بانوان اداره می‌شود

مدیر عامل موسسه اندیشه‌های تابان نیز در این نشست با اشاره به اینکه زنان نیمی از جامعه ما را تشکیل داده و نیم دیگر را نیز تربیت می‌کنند، گفت: بخش قابل‌توجهی از سمن‌های استان توسط بانوان اداره می‌شود، زنان و دختران دغدغه‌مندی که در توانمد‌سازی بانوان جامعه به‌ویژه زنان آسیب دیده و سرپرست خانوار نقش‌آفرینی می‌کنند.

پریزاد پاکدل گفت: مسلم است که سمن‌ها در قالب کانون‌های هم‌اندیشی می‌توانند در تحول جایگاه زنان نقش جدی ایفا کنند اما آنچه امروز شاهد آن هستیم وجود مشکل در مکان یابی این سمن هاست که از استاندار محترم می‌خواهیم در این عرصه ورود کند.

وی در پایان سخنان خود با طرح پیشنهاداتی مطرح کرد: راه‌اندازی اتاق خلاقیت بانوان با استفاده از ظرفیت بانوان خوش‌فکر و فعال، توجه به ظرفیت‌های اقتصادی بانوان به‌ویژه زنان روستایی، تداوم نشست‌های مشترک با دولت (در استان) در حوزه زنان و تقویت رسانه‌های بانوان از جمله مواردی است که امیدوارم استاندار محترم به آن توجه جدی داشته باشد.

  نیاز همدان به تاسیس خانه صنایع دستی جدی است

در ادامه رئیس کانون زنان بازرگان و کارآفرین استان همدان با اشاره به دغدغه‌های جدی حوزه بانوان، گفت: نیمی از جامعه را زنان تشکیل می‌دهند و دو سوم کار جهان به دست زنان انجام می‌شود اما فقط یک‌صدم دارایی‌های جهان در اختیار زنان است که ناشی از حضور دیرهنگام بانوان در عرصه اقتصادی و اجتماعی است و حاکی از اینکه، لازم بوده زنان بدون لطمه به بنیان خانواده حضور زودهنگام‌تری در این عرصه‌ها داشته باشند.

دکتر خاطره خانلرزاده با تاکید بر اینکه کانون زنان بازرگان و کارآفرین با هدف شناخت ظرفیت‌های استان و ساماندهی اهداف موجود شکل گرفته، گفت: مسئله‌ای که از آن رنج می‌بریم این است که متولیان حوزه زنان کم نیستند، اما، بسیاری از آن‌ها را ما حتی نمی‌شناسیم. در واقع ما در کنار هم نیستیم تا در جریان کارها قرار بگیریم و با پرهیز از موازی‌کاری و تکیه بر خرد جمعی به اهداف خود در حوزه توانمندسازی زنان و بانوان دست پیدا کنیم.

وی افزود: خرسندیم که اعلام کنیم زنان استان همدان در 150 رشته صنایع دستی فعالیت می‌کنند که بسیاری از آن‌ها ثبت نشان ملی و یونسکو دارند، در‌حالی‌که شاید بسیاری از ما از وجود این رشته‌ها هم اطلاعی نداشته باشیم.

مدیرعامل آزمایشگاه شیمی‌تجزیه راک همدان با طرح پیشنهاد لزوم راه اندازی اتاق فکر بانوان با حضور متولیان امور زنان برای حرکات همسو و نتیجه دار، تشریح کرد: وجود خانه صنایع دستی در استان یک نیاز جدی است، چراکه در دانشگاه مراکز رشدی هستند که از صاحبان ایده حمایت می‌کنند اما در حوزه اشتغال بانوان در بخش صنایع دستی مرکزی برای حمایت از نوآوری بانوان وجود ندارد تا در پی آن صنایع دستی به روز شده و شاهد اشتغال بانوان و رونق اقتصاد استان باشیم.

  از مشکل در استفاده از پاس شیر تا تبدیل مرکز ناباوری به سنتر غرب کشور

در بخش بعدی، مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان در امور بانوان و خانواده نیز با اشاره به الگو بودن حضرت فاطمه (س)، حضرت زینب (س) و حضرت خدیجه (س)، برای زنان و بانوان مسلمان، گفت: بازخوانی تاریخ نشان می‌دهد زنان بزرگ اسلام همواره چالش‌ها را به فرصت تبدیل کرده‌اند، زنان ما نیز با تأسی به این وجودهای نورانی نشان دادند از زمان دفاع مقدس تاکنون بر این محور و مدار حرکت کرده و تهدیدها و آسیب‌ها را به فرصت تبدیل می‌کنند.

دکتر محدثه شکری‌پور خاطرنشان کرد: خوشبختانه از 14 هزار و 600 نفر کارکنان علوم پزشکی همدان، شاهد حضور 8 هزار نفره بانوان هستیم که بیش از 55 درصد را شامل شده و همواره در عرصه‌های گوناگون حضور فعال و اثرگذار داشته اند که نمونه بارز آن تلاش جهادگونه آنان در عرصه دفاع از سلامت مردم در دوران همه‌گیری بیماری کرونا بود.

وی در ادامه با اشاره به صعوبت کار بانوان و درخواست مساعدت در این بخش گفت: وجود شیفت شب و کارهای سنگین در حوزه بهداشت و درمان برای بانوان مشکل ساز شده، به‌طوری‌که آنان از بسیاری از خدماتی که سایر زنان شاغل استفاده می‌کنند هم محروم هستند.

این دندانپزشک همدانی اضافه کرد: گاهی بانوان ما در استفاده از پاس شیر یک ساعته هم دچار مشکل هستند؛ با این وصف به طریق اولی امکان استفاده از بسیاری از خدمات را نیز ندارند چون نمی‌توانند محل خدمت خود را ترک کنند.

شکری‌پور به اهمیت غربالگری مادران که نقش ویژه‌ای در سلامت آن‌ها و به تبع در سلامت جامعه دارد نیز اشاره کرد و گفت: این مورد باید به‌صورت جدی مورد توجه قرار گیرد، چراکه ما معتقدیم اگر سلامت مادر دچار آسیب شود سلامت همه اعضای خانواده را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

وی متذکر شد: مسئله مهم بعدی آموزش خاص برای بانوان در بخش خودمراقبتی است، لازم است استانداری در این زمینه ورود کرده و آموزش‌هایی را برای بانوان در نظر بگیرد.

مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی همدان در امور بانوان و خانواده با تاکید بر اینکه یکی از بحران‌های مهم امروز جامعه مساله جمعیت است، ابراز کرد: نرخ رشد جمعیت در همدان صفر است! آقای استاندار! این مسئله با برگزاری جلسه حل نمی‌شود، بلکه کار جهادی می‌طلبد، از شما تقاضا دارم برای این مهم فکر اساسی کرده و آن را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهید.

شکری‌پور اعلام کرد: کار مرکز ناباروری همدان ثبت جهانی‌شده و می‌توانیم آن را به سنتر غرب کشور تبدیل کنیم، اما مشکلاتی هست که نیاز به پیگیری و حمایت متولیان امر دارد تا کار به نتیجه مثمر ثمر برسد. لذا باید این بخش را هم در برنامه‌ریزی‌ها دید و به آن توجه کرد.

وی در خاتمه سخنان خود با ابراز ناخرسندی از عدم وجود یک بیمارستان تخصصی در شأن بانوان همدانی، اذعان کرد: متاسفانه جای بیمارستانی که مخصوص ارائه خدمات به بانوان در همدان باشد خالی است، مجموعه علوم پزشکی پای کار بوده و همه توان خود را صرف کرده نیاز است تا مسئولان و متولیان نیز همکاری کنند تا در این مورد نیز به نتیجه اثربخش برسیم.

  زن در مکتب انقلابی امام، تمدن‌ساز است نه در خدمت مدرنیته

استاندار همدان در این نشست، با اشاره به قرار گرفتن در آستانه چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، یاد و خاطر امام عزیز را گرامی‌داشته و انقلاب اسلامی را به مثابه یک حرکت و نهضت دانست که نگرش به جهان و زن را تغییر داد.

علیرضا قاسمی فرزاد خاطرنشان کرد: قبل از پیروزی انقلاب به رهبری امام راحل دو رویکرد نسبت به زن در جهان وجود داشت؛ رویکرد نخست استفاده از زن برای مدرن‌سازی جامعه بود که زن را مانند یک کالا مورد توجه قرار می‌داد و رویکرد دوم دیدگاه متحجرانه‌ای بود که اعتقاد داشت زن باید کنج خانه بنشیند. نگاه امام عزیز ما، به زن این قاعده را برهم زد.

وی ادامه داد: نگاه امام و رهبری این است که زن به جای مدرن‌سازی جامعه، تمدن‌ساز باشد. الگوی امامین انقلاب پیامبر اکرم (ص) است، آن وجود مقدس زمانی مبعوث شد که دختران را زنده به گور می‌کردند، پیامبر برای زن تقدس قائل شده و برای تبیین این تقدس حضرت خدیجه و حضرت زهرا (س) را مورد تکریم قرار داد.

استاندار همدان تأکید کرد: امام (ره) نیز تقدس زن در اسلام و انقلاب را بسیار زیرکانه مورد توجه قرار داد؛ همان طور که بانو طاهره دباغ حدیدچی را که دوشادوش مردان علیه کفر و ظلم مبارزه کرده، شکنجه شده و در این راه از خانواده خود هم گذشته بود به عنوان فرمانده سپاه منصوب کرد، یا با هیئت ایرانی اعزامی از ایران به شوروری نزد یکی از ابرقدرت‌ها فرستاد این پیام را به دنیا مخابره کرد که زن مسلمان و ایرانی در انقلاب محدود و متحجر نبوده و نقش آفرین است.

قاسمی فرزاد تصریح کرد: انقلاب اسلامی جایگاه خاصی برای زن در نظرگرفته که با نقش محوری تمدن سازی این ایفای نقش به چشم می‌آید، زن در مکتب امام و انقلاب انسان‌ساز بوده و انسان تربیت می‌کند، چه کالایی ارزشمندتر است انسان است؟

وی در پایان سخنان خود ابراز کرد: تردیدی نیست که اساسا بانوان «خیراندیش» هستند و ارائه گزارش و طرح مطالبات بانوان در این جلسه نشان داد، گام‌های موثری در این زمینه برداشته‌اند، بنده از مدیر کل امور بانوان استانداری و معاون امنیتی سیاسی درخواست دارم که با جلسات تخصصی و تشکیل اتاق فکر به مطالباتی که در این جلسه مطرح شد رسیدگی کنند.

  تصویر واضحی از وضعیت زنان استان ترسیم کنید

در خاتمه باید گفت؛ این اتفاق مبارکی است که زنان نخبه و شاغل در دستگاه‌های مختلف اجرایی استان یک روز در سال را گردهم آمده و مسائل و مشکلات خود را به‌صورت مستقیم با مقام ارشد اجرایی و نماینده دولت در استان، در میان می‌گذارند. اما چند نکته قابل توجه است که به اختصار باید به آن اشاره کرد.

اگر از اینکه، برخی از بانوان به روخوانی مطالب دست چندمِ شبه‌سخنرانی در این نشست اکتفا کرده و اساساً به حوزه کاری خود، فرصت‌ها و چالش‌های موجود اشاره یا اشراف نداشتند بگذریم، چند محور مهم و مطالبه جدی در حوزه زنان در این نشست برگزار شد که انتظار می‌رفت استاندار محترم در جمع‌بندی مطالب خود از سخنرانی خود در وصف مقام زن در اسلام و انقلاب فاکتور گرفته و به بازخوانی رئوس مهم این مطالبات بپردازد.

البته نگارنده واقف است امکان پردازش جزئی به مطالب مطروحه وجود نداشته و اساسا این کار منطقی هم نیست، اما این که استاندار محترم حدود و ثغور مطالبات مهم مطرح شده را مورد توجه قرار داده و از بانوان دغدغه‌مند در این حوزه دعوت می‌‌‌‌کرد که برای یک نشست تخصصی با ایشان اعلام آمادگی کنند که مشکلات مطرح شده راه‌حل دارند یا مطالبات بیان شده تا چه حد با نیازهای بانوان استان همخوانی دارد، انتظار زیادی نیست، کما اینکه مشی رهبر انقلاب نیز در نشست خود با اقشار گوناگون توجه به رئوس مهم مطالبات حاضران و اشاره به آنهاست.

در این نشست دو محور مهم در مطالبات بانوان اثرگذار استان در بخش سلامت (ورزش و درمان) و اشتغال (و اقتصاد) وجود داشت که استاندار محترم از کنار آن‌ها گذشته و به توصیه به مدیر کل امور بانوان و معاون امنیتی سیاسی اکتفا کرد. واضح است در جلسه‌ای با این مختصات نمی‌توان هم اندیشی کرده و فی‌البداهه راهکار ارائه داد اما می‌توان کمی جزئی‌تر به آن‌ها پرداخته واکاوی کرده و دستورات لازم را تا حد امکان در هر بخش صادر کرد.

اینکه استاندار فقط خطاب به معاونان خود دستور پیگیری بدهد کافی نیست و ای‌بسا موجب سرخوردگی جامعه بانوان استان شود. چراکه اگر مدیر کل امور بانوان و خانواده استانداری انگیزه و اراده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای برای حل این مشکلات داشت در طی این مدت که تصدی این جایگاه را بر عهده دارد باید نمره قابل ملاحظه‌ای از افکار عمومی و رسانه‌ها می‌گرفت یا آثار اقدامات انجام شده در جامعه مشهود می‌بود.

مساله اصلی این است که گویا هنوز متولیان امر خودشان تصویر درست و واضحی از چالش‌‌‌‌‌‌هایی که یک زن، در مقام همسر، مادر، دختر و بانو در جامعه ما با آن مواجه است، ندارند. انتظار نگارنده این بود استاندار محترم ضمن ترسیم یک تصویر واضح، روشن و کلیدی از جامعه زنان استان به برخی از مهم ترین دغدغه‌ها و چالش‌‌‌‌‌‌‌های آنان بپردازد. زنگ خطر در بسیاری از بخش‌‌‌‌‌های مرتبط با زنان و دختران در همدان به صدا درآمده و لازم است در هم‌اندیشی با سیاست‌گذاران،‌ برنامه‌ریزان، مدیران اجرایی، پژوهشگران و محققان، اولویت و خطوط اصلی مشخص شود تا امیدوار بود ارمغان این نشست‌ها نه وقت‌کشی و خیال راحت عده‌ای در ارائه گزارش کار که تلاش و توان مضاعف برای انجام منویات استاندار باشد.

نکته پایانی که باید به آن توجه شود این است که وقتی شما مدیر می‌شوید معنایش این است که دیگر استاد دانشگاه، روزنامه‌نگار و یا کارشناس نیستید پس توضیح علل، تحلیل مسائل و آسیب‌شناسی کار شما نیست، شما موظفید مسائل و مشکلات را حل کنید، و من الله توفیق و علیه التکلان.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/51692