کد خبر : 5449
تاریخ : 1397/11/9
گروه خبری : جامعه

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان در تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی مطرح کرد

افزایش 80 هزار هکتار به مساحت مناطق حفاظت‌شده کردستان

مریوان به‌عنوان «شهر تالاب» ثبت می‌شود

سپهرغرب، گروه خبر: مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان مساحت مناطق حفاظت‌شده استان در سال 1357 را 31 هزار و 750 هکتار و این میزان را در سال جاری 170 هزار هکتار اعلام کرد و گفت: بر اساس اقدامات صورت‌گرفته 80 هزار هکتار دیگر هم به مساحت مناطق حفاظت‌شده استان اضافه خواهد شد.

فریبا رضایی با بیان اینکه محیط‌زیست علمی جدید در تمام دنیاست، اظهار کرد: در این زمینه طی چهل سال از عمر انقلاب اسلامی، اقدامات بسیار مهم و مؤثری در کشور صورت گرفته است.

وی افزود: نخستین اقدامات در حوزه محیط‌زیست از آمریکا شروع شد و بعد از آن این رشته به‌عنوان علمی چندوجهی در تمام دنیا گسترش یافت که به برنامه‌ریزی‌های زیست‌محیطی، خدمت به جامعه بشری و دفاع از حق نسل آینده منتهی می‌شود.

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان با اشاره به پیشینه‌ای از فعالیت این ارگان در ایران، عنوان کرد: دانشکده عالی محیط‌زیست کرج در سال 1357 تأسیس شد که فارغ‌التحصیلان این دانشکده مشغول به‌کار شدند.

وی ادامه داد: سازمان محیط‌زیست در ایران ابتدا به‌صورت شکاربانی و فقط در چند استان دایر شده بود، اما بعدها (طی تأسیس مراکز استانی) با اداره مرکز استان شروع به کار کرد و سپس واحدهای شهرستانی نیز دایر شدند.

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان با بیان اینکه در ماده 50 قانون اساسی به اهمیت محیط‌زیست اشاره شده است و مقام معظم رهبری نیز در فرمایشات خود همواره بر حفظ و صیانت از محیط‌زیست تأکید کرده‌اند، ادامه داد: یکی از محورهای اصلی دولت، محیط‌زیست بوده و کارهای ملی مهم و اثربخشی در حوزه محیط‌زیست طی سال‌های اخیر صورت گرفته که ازجمله می‌توان به احیای دریاچه ارومیه، استانداردسازی بنزین، وارد کردن بنزین یورو 2004 (که در راستای کاهش آلودگی هوا صورت گرفت) و احیای تالاب هورالعظیم به‌عنوان کانون داخلی گردوغبار اشاره کرد.

رضایی عنوان کرد: در استان کردستان احداث و راه‌اندازی اداره کل محیط‌زیست، پیاده‌سازی ضوابط و معیارهای زیست‌محیطی، استقرار صنایع تولیدی، خدماتی و معدنی و ارزیابی‌های زیست‌محیطی صنایع مشغول که حوزه حائز اهمیتی است و هر شش ماه یک‌بار بر اساس پتانسیل، شرایط جغرافیایی و نیاز استان‌ها به‌روزرسانی می‌شود، از مهم‌ترین اقدامات دولت طی 40 سال انقلاب است.

وی با اعلام اینکه اکنون در استان کردستان 10 مرکز شهرستانی اداره حفاظت محیط‌زیست دارند، گفت: فعالیت این اداره در حوزه شهرستان سروآباد به دلیل وجود منطقه هورامان با دغدغه و مشغله‌های زیادی روبه‌رو است و معارضین اجتماعی زیادی را در منطقه حفاظت‌شده شاهو و کوسالان داریم.

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان با اشاره به اینکه توسعه از روستا شروع می‌شود و بعد به شهر می‌رسد، افزود: کارشناسان حوزه محیط طبیعی استان در راستای کمک به رفاه و معیشت مردم و جلوگیری از مهاجرت و خالی ماندن منطقه هورامان از سکنه، به اصلاح مرزهای این منطقه و خروج مستثنیات از آن‌ها کمک می‌کنند که این اقدام می‌تواند به‌ویژه در بحث توسعه باغات و صنایع تبدیلی مثمرثمر باشد.

رضایی اظهار کرد: ما در دل مناطق حفاظت‌شده استان همچون نیروی انتظامی نیازمند مقرهایی برای استقرار محیط‌بان‌ها جهت مقابله با متصرفین حوزه اراضی و متخلفین حوزه شکار و صید هستیم؛ بر همین اساس در مناطق حفاظت‌شده استان 18 ساختمان به‌عنوان پاسگاه محیط‌بانی در سطح چهار شهرستان جهت حفاظت و صیانت از منابع زیستی دایر شده است.

وی در رابطه با جلوگیری از انقراض گونه‌های شاخص استان و اقدامات اجرایی در راستای احیای این‌ گونه‌ها تشریح کرد: امسال چند برنامه حفاظت از خرس قهوه‌ای، غاز پیشانی‌سفید، پلنگ و سمندر خالدار کردستانی داشته‌ایم.

مدیرکل محیط‌زیست استان با تأکید بر اینکه باید بین تنش‌های اکوسیستمی و توسعه اقتصادی تعادل ایجاد شود، بیان کرد: ما نمی‌توانیم به‌راحتی قلمرو یک گونه جانوری یا گیاهی را به دلیل توسعه اقتصادی تغییر دهیم، بنابراین در راستای اجرای پروژه‌ها برنامه عملی اجرا می‌کنیم که طی آن پیمانکار مربوطه مجاب می‌شود گونه‌های منطقه را به زیستگاهی مشابه انتقال دهد.

وی در ادامه با اشاره به اقدامات صورت‌گرفته در راستای نظام‌مندسازی فعالیت‌های صید و شکار در سطح استان، عنوان کرد: در حال حاضر صیادی در کردستان بر اساس نظام‌نامه انجام می‌شود و صیاد نمی‌تواند در هر جایی اقدام به صید کند.

رضایی تصریح کرد: در حال حاضر بحث شکار در استان بسیار محدود شده است، به‌طوری که بعد از چند سال و بر اساس تقاضای زیاد در استان و همچنین دستورالعمل سراسری سازمان، پروانه شکار پرنده در استان صادر شد که این اقدام را نیز با توجه به غنای گونه‌های منطقه محدود کردیم.

وی به نقش و اهمیت مشارکت مردمی و سمن‌ها در راستای حفاظت از محیط‌زیست اشاره و عنوان کرد: ما به مشارکت مردم بسیار نیازمندیم و خود را موظف به آموزش در این زمینه می‌دانیم، چراکه آموزش به نهادینه‌سازی فرهنگ حفاظت از محیط‌زیست کمک می‌کند و مؤثر است.

رضایی گفت: اداره کل محیط‌زیست در استان کردستان به محیط‌بان‌های زیادی نیاز دارد و همه هم‌استانی‌های ما باید بپذیرند که رفتار و الگوی مصرف آن‌ها زیست‌محیطی باشد.

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان استقرار چهار ایستگاه سنجش آلودگی آب و دو ایستگاه سنجش آلودگی هوا در سنندج، سقز و قروه را ازجمله اقدامات مهم دولت در استان کردستان ذکر کرد و افزود: شهرستان کامیاران نیازمند دستگاه سنجش آلودگی است که باید تأمین اعتبار شود.

وی در رابطه با احداث سایت نگهداری و احیای گونه‌های در حال انقراض بیجار گفت: احداث سایت تکثیر و پرورش قوچ و میش ارمنی در سال جاری پنج میلیارد تومان اعتبار داشته و برای اختصاص پنج میلیارد تومان دیگر هم قول مساعد داده شده است.

فریبا رضایی در بخش دیگری از سخنان خود به راهبری مدیریت تالاب زریوار به‌عنوان مهم‌ترین مسئله زیست‌محیطی استان اشاره کرد و گفت: دریاچه زریوار موهبتی الهی و مهم‌ترین دریاچه آب شیرین ایران است و بر همین اساس در تلاشیم مریوان را به‌عنوان «شهر تالابی» ثبت کنیم که این اقدام کمک شایانی به جذب توریست و توسعه اقتصادی منطقه می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه حوزه گردشگری زریوار مستلزم اقدامات ساماندهی‌شده است، عنوان کرد: دریاچه زریوار مشکلات عدیده‌ای داشت که امسال با توجه به احصای مشکلات و انعکاس آن به سازمان، توانستیم رشد چهار برابری اعتبارات را نسبت به سال گذشته داشته باشیم.

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان از تدوین برنامه‌های عملیاتی و آموزشی ویژه‌ای برای زریوار خبر داد و افزود: نصب دوربین در اطراف این دریاچه ازجمله اقدامات مهم در راستای کاهش حریق‌ها بوده و ادارات کل مریوان از این طریق می‌توانند به‌صورت شبانه‌روزی تمام اتفاقات و به‌ویژه حریق‌ها را در اطراف دریاچه رصد و کنترل کنند.

وی در رابطه با دستگیری اخیر تعدادی از محیط‌بانان در مرزهای استان گفت: این افراد محیط‌بان نبوده و هویت آن‌ها غیر دولتی بوده است و ارتباطی با حوزه کاری ما نداشته‌اند.

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان بیان کرد: آموزش و ارتقای سطح زیست‌محیطی آحاد جامعه با حضور مستمر کارشناسان در مدارس و ادارات استان و دعوت از گروه‌های مختلف جامعه برای بازدید از موزه حیات‌وحش موجود در اداره کل، از دیگر فعالیت‌های مهم اداره کل محیط‌زیست استان طی سال جاری بوده است.

وی ادامه داد: در کردستان باغ‌وحش و باغ پرندگان احداث نشده است که در تلاشیم سایت پرنده‌نگری مریوان را درصورت تأمین اعتبار احداث کنیم.

مدیرکل محیط‌زیست استان کردستان افزود: اقدامات جدی در راستای ساماندهی جایگاه‌های زباله روستایی، شهری و صنوف مزاحم انجام شده که از آن جمله می‌توان به بحث ساماندهی جایگاه زباله به‌ویژه صنوف مزاحم و انبارهای سطح شهر در دیواندره و دهگلان از سال 92 اشاره کرد.

وی با اعلام اینکه 60 درصد جمعیت استان زیر پوشش خدمات آموزشی تفکیک زباله قرار گرفته‌اند، گفت: در شهرستان‌های بانه، سقز و سنندج انباشت زباله به‌صورت مکانیزه صورت می‌گیرد.

رضایی با اشاره به تولید کمپوست در سنندج، خاطرنشان کرد: در سنندج میانگین تولید زباله در روز 450 تا 500 تن و در استان نیز یک‌هزار و 500 تُن بوده که این میزان بسته به فصول سال متغیر است.

وی مساحت مناطق حفاظت‌شده استان در سال 1357 را 31 هزار و 750 هکتار و این میزان را در سال جاری 170 هزار هکتار اعلام کرد و یادآور شد: بر اساس اقدامات صورت‌گرفته 80 هزار هکتار دیگر هم به مساحت مناطق حفاظت‌شده استان اضافه خواهد شد.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/5449