کد خبر : 55252
تاریخ : 1401/2/22
گروه خبری : جامعه

بهره‌برداران بومی ‌معادن دولومیت نهاوند نیازمند حمایت

شهرستان نهاوند دارای مواد معدنی مهمی مانند دولومیت، کربنات کلسیم، سیلیس، مارن، سنگ لاشه و غیره است که ترکیبات عمده معادن این شهرستان را تشکیل می‌دهند حال آنکه این مواد معدنی مهم به‌خصوص دولومیت مصارف گسترده‌ای در کشور به‌خصوص در صنایع هوایی، هوافضا و دفاعی دارد و‌ نقش مهمی در صادرات کشور ایفا می‌کند.

اما مسئله این است متأسفانه از این ظرفیت مهم آنطور که باید در راستای توسعه شهرستان استفاده نشده و همچنین به‌سبب عدم حمایت و رسیدگی، این معادن به‌صورت خام مواد خود را به فروش می‌رسانند و از ارزش افزوده و ارزآوری آن‌ها در شهرستان استفاده نمی‌شود؛ در حالی که با برنامه‌ریزی مدون و حمایت‌های جدی در کنار صنایع وابسته و تبدیلی در این بخش می‌توان با استفاده از این منابع خدادادی بستر رشد و شکوفایی اقتصاد شهرستان نهاوند را فراهم کرد.

البته دراین‌بین از سال‌ها قبل زمزمه و اخباری از حضور شرکت شستا برای سرمایه‌گذاری در این بخش مطرح بوده که گویی بالأخره پس از کش‌وقوس فراوان چندساله، سال گذشته عملیات اجرایی و عمرانی در این شهرستان برای فاز نخست آغاز شده حال آنکه همچنان بخش اعظمی از معادن دولومیت این شهرستان در بهترین شرایط در حد دانه‌بندی پیش رفته و هنوز خام‌فروشی می‌کنند.

با توجه به اهمیت موضوع برآن شدیم تا با محمد میرزائی؛ یکی بهره‌برداران معادن دولومیت و علیرضا شهبازی؛ نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی گفت‌وگویی را ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی گفت: کارخانه فرآوری دولومیت نهاوند با اشتغال‌زایی برای افراد به‌زودی راه‌اندازی و به بهره‌برداری می‌رسد.

علیرضا شهبازی با بیان اینکه در حال حاضر پروژه کارخانه فرآوری دولومیت نهاوند پیشرفت قابل قبولی داشته، خاطرنشان کرد: این پروژه در فاز نخست برای بیش از 100 نفر اشتغال‌ ایجاد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه این پروژه در تیرماه سال 99 در نهاوند کلنگ‌زنی شد افزود: با سرمایه‌گذاری شرکت فرآورده‌های نسوز ایران «وابسته به شستا» با اعتبار 600 میلیارد ریال در حال احداث است.

نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی با ابراز اینکه معدن دولومیت دو چشمه نهاوند بهترین نوع دولومیت در جهان است و یک کالای استراتژیک به حساب می‌آید خاطرنشان کرد: در فاز نخست اجرای این پروژه 100 هزار تن دولومیت کلسینه توسط این کارخانه در سال تولید می‌شود.

شهبازی در ادامه بیان کرد: به‌تازگی طی دیدارهایی که با مدیرعامل صندوق توسعه ملی و مدیر مجموعه شستا داشتیم روند اختصاص اعتبار به پروژه‌های نهاوند را مورد بررسی قرار دادیم.

وی گفت: همچنین طرح‌های مهم دیگری از‌جمله توسعه کارخانه سیمان نهاوند، احداث کارخانه فرآوری و تولید شمش منیزیم، کارخانه آهک هیدراته و فرآوری سنگ کربنات کلسیم نیز در دستور کار است.

عضو کمیسیون انرژی مجلس تأکید کرد: آجر نسوز از محصولات مهم و کاربردی در صنایع سیمان، فولاد و غیره است که نقش مهمی در صنایع مختلف دارد و شکوفایی ظرفیت‌های شهرستان در این زمینه باعث رونق تولید می‌شود.

شهبازی با اشاره به اینکه هم‌اکنون آجر نسوز مورد نیاز کارخانه سیمان نهاوند از اصفهان و سایر نقاط کشور تأمین می‌شود تصریح کرد: در صورت راه‌اندازی کارخانه نهاوند این ماده از شهرستان تأمین می‌شود.

مدیرعامل شرکت ممتاز دولومیت ملوسان نیز با اشاره به سابقه 20 ساله خود در عرصه فعالیت‌های معدنی ابراز کرد: مشکلات فعالان حوزه معدن بیش از آن چیزی است که امکان انعکاس آن در رسانه‌ها و پیگیری‌اش وجود داشته باشد.

محمد میرزائی با تأکید بر اینکه سرچشمه کلیه مشکلات ما به عملکرد سازمان حفاظت از محیط زیست، صمت و سازمان‌های وابسته به دولت بازمی‌گردد، خاطرنشان کرد: ازجمله این مشکلات می‌توان به بحث‌های مالیاتی، سختگیری‌های محیط زیست و پرداخت حقوق دولتی و حقوق محلی اشاره کرد حال آنکه به دلیل اشباع بودن فضای تولید و استحصال این محصول در شهرستان نهاوند شاهد بروز بازار رقابتی منفی هستیم.

وی ادامه داد‌: بنابراین طی پنج سال گذشته شاهد افزایش قیمت محصول علی‌رغم تورم و افزایش مبالغ مالیاتی و حقوق دولتی نبودیم که در صورت تداوم این روند شاهد تعطیلی بسیاری از این معادن در شهرستان خواهیم بود.

این فعال حوزه معدن با تأکید بر سخت‌گیری‌های محیط زیستی برای آلودگی‌هایی که بر اثر حرکت کامیون حامل سنگ و غیره به‌وجود می‌آید و علی‌رغم اینکه مواد استحصالی از معدن دولومیت در تقویت خاک مؤثر است همه ساله حداقل دو ماه معدن ما تعطیل است گفت: در حالی که همه فعالیت این شرکت معدنی بر طبق قواعد تعریف‌شده از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست بوده و حتی فیلترهای لازم را نیز نصب کرده‌ایم.

میرزائی با تأکید بر اینکه شرایط اقتصادی حاکم بر معادن بر اثر تورم در عرصه پرداخت حقوق و نیز حقوق دولتی منجر به آن شده که سود به‌دست آمده حتی جواب استهلاک ماشین‌آلات را هم ندهد به‌طوری‌که طی چند ماه گذشته سودی عاید من بهره‌بردار نشده است تشریح کرد: در حال حاضر در شرکت معدنی ما 45 نفر کارگر و پنج نفر کارمند مشغول به کار هستند که در صورت تداوم شرایط شاهد تعدیل نیرو خواهیم بود.

وی در خصوص لزوم بهسازی ماشین‌آلات معدنی نیز گفت: در حال حاضر یقیناً با توجه به اینکه بخشی از ماشین‌آلات معدن ما در سال 88 خریداری شده نیازمند به‌روز کردن آن‌ها هستیم اما در حال حاضر این توان با توجه به بالا بودن قیمت این ماشین‌آلات وجود ندارد.

این بهره‌بردار معدن دولومیت با اشاره به اینکه قیمت تنها یکی از دستگاه‌های ما چیزی حدود هشت میلیون تومان است ابراز کرد: قیمت محصول وارداتی طبق بررسی‌هایی که داشتم در صورت آزاد کردن واردات این‌گونه دستگاه‌ها نهایت چیزی حدود یک میلیارد و 800 میلیون تومان خواهد بود.

میرزائی در واکنش به این سؤال که جرا برای خرید ماشین‌آلات از تسهیلات در نظر گرفته شده استفاده نکرده‌اید؟ گفت: مسئله این است که آنچه در اخبار توسط مسئولان عنوان می‌شود با آنچه در واقعیت با آن برخورد می‌کنیم تفاوت بسیاری دارد به طوری که آنقدر بروکراسی اداری دریافت این تسهیلات پیچیده است که طی کردن این خوان‌ها زمان و مهلت در نظر گرفته‌شده برای اخذ تسهیلات را به پایان می‌رساند.

وی ادامه داد: نکته بعدی اینکه تولیدات داخلی و ماشین‌آلات چینی موجود در بازار نیز متأسفانه کیفیت لازم برای به‌کارگیری در معادن را ندارند به گونه‌ای که طی سال گذشته ما دستگاهی چینی خریدیم اما مدت عمر و فعالیت آن حدود دو ماه بود.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا برای فرآوری محصول و جلوگیری از خام‌فروشی برنامه‌ریزی کرده‌اید؟ گفت: ورود به این وادی علی‌رغم رسیدن به مرحله کلسینه، نیازمند هزینه‌کرد بسیار بالا یعنی چیزی حدود 80 میلیارد تومان است که از توان بنده خارج بود و دولت نیز یقیناً بنا به سابقه حمایتی که از آن مطلع هستیم چنین کمکی به ما نخواهد کرد پس همچنان در حد دانه‌بندی دولومیت پیش رفته‌ایم.

مع‌الوصف با توجه به آنچه گفته شد وجود معادن غنی در شهرستان نهاوند از مهم‌ترین ظرفیت‌های استان برای ایجاد رونق اقتصادی به‌حساب می‌آید، اتفاقی که به‌دلیل خام‌فروشی مواد معدنی تاکنون مغفول مانده و نتوانسته نقش واقعی خود را در حوزه افزایش تولید ناخالص داخلی و ثروت‌آفرینی به‌خوبی ایفا کند؛ بنابراین باید به و نماینده مردم این شهرستان گفت توجه صرف به سرمایه‌گذاری کلان راهکار درستی نیست و می‌بایست برای بهره‌برداران بومی نیز فرصت حمایت لازم در مسیر تحول و تغییر در روند تولید از طریق ایجاد صنایع فرآوری فراهم شود زیرا وجود معادن غنی در این شهرستان زمینه‌ساز ایجاد صنایع تبدیلی است که می‌تواند همراه خود هزاران شغل ایجاد کرده و نقش مؤثری در حل مشکل اشتغال استان داشته باشد. معادن دولومیت ازجمله این ظرفیت‌ها است که جزو منحصر به‌فردترین مواد معدنی در جهان به حساب می‌آید؛ اما گویی در شهرستان نهاوند جزء معدود فعالیت‌هایی است که اجرای آن چندین سال به طول انجامیده و هنوز جایگاهی در عرصه صنعت این شهرستان ندارد.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/55252