کد خبر : 64925
تاریخ : 1401/10/21
گروه خبری : کشاورزی

یک کارشناس حوزه نهاده‌های کشاورزی اعلام کرد؛

سموم و کود تولید داخل سلامت غذایی را تضمین نمی‌کند

انسان سالم نتیجه غذای سالم و غذای سالم نیز حاصل نهاده‌های کشاورزی سالم است. در حال حاضر سلامت محصولات در کشور یکی از دغدغه‌های کشاورزان و البته جامعه شده است به طوری که مسئولان دولتی بر موضوع غذای سالم و ارزان در مسئله امنیت غذایی تأکید بسیاری دارند. از سوی دیگر هم تولیدکنندگان گلایه‌مند از فرهنگ جا افتاده اعتماد به کالای خارجی هستند. در این باره آیا نباید گفت گاهی برخی عملکردها سبب شده تا اعتماد بازار به محصولات داخلی کمتر شود.
کیفیت نهاده‌های کشاورزی ازجمله کود و آفت‌کش‌ها تأثیر زیادی در بهره‌وری زمین و محصولات تولیدی دارد.
کارشناس حوزه تولیدات کشاورزی درباره نقش نهاده‌های کشاورزی و بهره‌وری گفت: کشور در تولید کود و سموم وضعیت مناسب ندارد و نسبت به دانش روز و کشاورزی نوین عقب هستیم.
کیوان فرهنگ‌آسا، افزود: بهره‌وری کودهای موجود در کشور پایین است و در کنار کمبود این محصولات گاهی کشاورزان ناچار هستند کشت و کار منهای کود داشته باشند. به‌عنوان مثال کشور سالانه به سه میلیون تن فسفات نیاز دارد اما موجودی بازار یک میلیون تن است. در نتیجه کشاورز به زمین کود نمی‌دهد زیرا یا موجود نیست یا قیمت آن‌ها بسیار بالاست.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی و شرکت خدمات حمایتی کشاورزی دو متولی تأمین کود کشور هستند. اگر میزان نیاز کشور برآورد شود با یک بررسی از موجودی بازار، باید گفت فقط یک سوم این نیاز تأمین شده است.
این کارشناس حوزه کشاورزی در ادامه سخنان خود عنوان کرد: هنگامی که کود مورد نیاز بازار تأمین نباشد کشاورز به کودهای تقلبی رو می‌آورد در حالی که کیفیت نهاده‌های کشاورزی بسیار مهم در امر زراعت است.
فرهنگ‌آسا اضافه کرد: بهره‌وری حداکثری در زراعت نیاز به ریزمغذی‌هایی مانند کود دارد. هنگامی که به زمینی کود داده شود و زمانی که این تغذیه انجام نشود تفاوت عملکردها تا 120 درصد است. همچنین اگر کود در زمان مناسب به زمین داده شود بسیاری از بیماری‌ها از بین رفته و رشد علف هرز کنترل می‌شود. هنگامی که گندم با کمک کود به اصطلاح پنجه می‌زند، این جوانه تمام فضای اطراف خود را می‌پوشاند و فضای خالی برای علف‌های هرز باقی نمی‌ماند.
وی با اشاره به کشت و کار مدرن تأکید کرد: امروز در جهان کشاورزی مدرن به‌دنبال سلامت محصولات با کاهش مصرف سموم در گیاهان است. استفاده از سموم اگر بدون رعایت ملزومات آن باشد یا دوره کارنس آن رعایت نشود سموم وارد غذا شده و در نهایت با مصرف افراد بدن انسان را دچار مشکلات بسیاری می‌کند.
این کارشناس حوزه کشاورزی گفت: کشاورزی نوین به‌دنبال دفع آفات با استفاده از حداقل سموم است یا با کنترل بیولوژیک آفات سلامت محصولات تضمین می‌شود. به‌عنوان مثال از زنبور شکارگر برای دفع آفات استفاده می‌شود که به طور چشمگیری جمعیت آفات را کاهش می‌دهد. اما در کشور اطلاع‌رسانی درستی انجام نشده یا چنین روش‌هایی به کلی به فراموشی سپرده شده است. از این رو کشاورزان با مصرف سموم غیراستاندارد یا بیش از میزان لازم، مزرعه‌ها را مسموم کرده و زمان فرسایش خاک را جلو انداخته‌اند.
فرهنگ‌آسا با بیان اینکه نظارت کاملی در این حوزه وجود ندارد، اظهار کرد: در بازار کشور شاید فقط دو درصد محصولات، ارگانیک بوده که قیمت بسیار بالایی دارند.
وی در پایان اذعان کرد: امروز در کشاورزی نوین بر اساس مقاومت محصولات در برابر آفت‌ها، علف‌کش اختصاصی برای همان گیاه تولید می‌شود در نتیجه فقط با یک‌بار استفاده نتیجه گرفته می‌شود.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/64925