کد خبر : 66240
تاریخ : 1401/12/1
گروه خبری : سیاسی

تحلیل یک استاد ژئوپلیتیک از همکاری اقتصادی چین با ایران

عبدالرضا فرجی راد در تحلیل خود از سفر رئیس جمهور به چین و تقویت روابط اقتصادی دو کشور گفت: تا زمانی که ما از تحریم اقتصادی خارج نشده باشیم و توافق هسته‌ای به امضا نرسد، اعتقادم بر این است که کار اقتصادی جدی نمی‌توان با چین انجام داد.
وی تصریح کرد: بالاخره هر کار اقتصادی و در واقع زیربنایی نیاز به پول دارد، از طریق بانکی که نمی‌توان منتقل کرد از طرفی چینی‌ها کسانی هستند که باید از نظر اقتصادی کارشان محکم و تضمین شده باشد؛ بنابراین باید صبر کنیم توافق هسته‌ای امضا شود تا چین به طور کامل به بازار ایران وارد شود.
این دیپلمات پیشین کشورمان همچنین بیان کرد: البته از نظر اداری اقداماتی انجام شده، نفت می‌فروشیم که یک مقدار کالا وارد می‌شود و بخش دیگر پول آن پرداخت می‌شود، در هر حال از نظر سرمایه‌گذاری در شرایط فعلی کمی بعید است؛ بنابراین هر اندازه با غرب توافق شود با توجه به این که چینی‌ها هم بدشان نمی‌آید این توافق صورت گرفت می‌توان امیدوار بود در ایران کار اقتصادی بیشتری انجام شود. درست است الان به صورت رسمی می‌گویند از برجام حمایت می‌کنیم.
وی ادامه داد: بخشی از مشکلات ما با غرب است، از نظر انتقاداتی که به شرایط داخلی ایران داشتند تا حدودی مسائل حل شده، با توجه به بخشودگی‌هایی که از طرف رهبری اعلام شد لذا فکر نمی کنم برای توافق مشکل جدی وجود داشته باشد. از سوی دیگر در مورد مساله روسیه و اوکراین، ایران مذاکراتی را با اوکراین انجام می‌دهد بهتر است با روسیه هم صحبت کند تا مساله حل شود این موضوعات برطرف شود به صورت اتوماتیک وارد فاز مذاکراتی می‌شویم.
سفیر پیشین کشورمان در نروژ در مورد امیدواری برای اجرای قراردادهایی که در جریان سفر رئیس جمهور به چین به امضا رسیده است گفت: بعید است به این زودی‌ها نتایج مشخص شود؛ زیرا فعلا در سطح یک قرارداد است و باید روند اجرایی شدن آن‌ها انجام شود تا بتوان در مورد تاثیر آن‌ها بر اقتصاد اظهار نظر کرد.
وی درباره پروژه یک کمربند-یک جاده هم گفت: به نظر می‌رسد فعلا ایران در دستور کار چین نیست؛ زیرا پروژه خشکی را از شمال ایران و از طریق کشورهای تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان و بعد هم آذربایجان و اروپا دنبال می‌کنند، لذا فعلا با ورود به ایران ارتباطی ندارد. پروژه جنوبی را هم که قرار بود براساس توافق 25 ساله انجام و موجب توسعه شهرهای جنوبی کشور شود اقدام خاصی صورت نگرفته و چینی‌ها با کشورهای جنوب خلیج فارس این مساله را دنبال می‌کنند.
فرجی‌راد معتقد است: چینی‌ها در سفر شی جین پینگ به عربستان تندروی کردند علیرغم این که معمولا محتاط هستند و می‌توانستند با سایر کشورهای خلیج فارس مسائل اقتصادی را دنبال کنند در مقابل تلاش کردند این سفر را ترتیب دهند و توافقاتی صورت گیرد.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/66240