کد خبر : 66353
تاریخ : 1401/12/3
گروه خبری : جامعه

بازار ناایمن همدان و لزوم برگزاری کلاس‌های آموزشی اطفای حریق

رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان روز گذشته عدم اطلاع و آگاهی از روش‌های پیشگیری از حادثه و آتش‌سوزی را از مشکلات شاغلان در بازار عنوان کرد و گفت: این سازمان آمادگی برگزاری کلاس‌های رایگان اطفای حریق برای بازاریان با هدف ارتقا و افزایش توانمندی آنان را دارد.
«سیدصادق پورسینا» افزود: در سال‌های قبل همکاری با اصناف وجود داشت و 900 نفر از سوی سازمان آتش‌نشانی آموزش‌های لازم در این زمینه را فرا گرفتند؛ اما پس از اینکه اصناف ارتباط خود را با شهرداری قطع کردند، این آموزش‌ها ادامه نیافت.
وی بهره‌گیری از تیر چوبی و اسکلت قابل اشتعال و آسیب‌پذیر بودن بافت را از عمده مشکلات بازار سنتی همدان عنوان کرد و ادامه داد: وجود سایبان‌های ناایمن در بازار و عدم رعایت ضوابط در تعمیرات از سوی بازاریان، از دیگر مشکلات این بخش بوده که در سال‌های گذشته نیز به‌کرات نواقص زیاد بازار عنوان شده است.
این مقام مسئول اظهار کرد: معابر باریک و پارک خودرویی در محورهای مرتبط با بازار درصورت بروز سانحه، دسترسی آتش‌نشانی به بازار را مسدود می‌کند.
رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان افزود: متأسفانه در بازار همدان راسته‌بازارها درحال تغییر است و مشاغل و صنوف مختلف در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند که درصورت بروز هرگونه حادثه، می‌تواند عاملی برای تشدید حریق و ایجاد حوادث ثانویه باشد.
پورسینا با بیان اینکه استقرار مشاغل پُرخطر در کنار سایر مشاغل از دیگر مشکلات بازار سنتی همدان است، توضیح داد: به‌طور مثال در راسته صحاف‌خانه مشاغل دیگری ازجمله مغازه‌های فروش وسایل جشن (مواد محترقه، فشفشه و موشک) وجود دارد که درصورت بروز حوادث احتمالی، فاجعه شدید رخ خواهد داد.
وی ادامه داد: از موارد دیگر استقرار مشاغل پُرخطر در کنار سایر مشاغل می‌توان به فروش سم‌های کشاورزی در کنار بازار کفش‌دوزخانه اشاره کرد.
این مقام مسئول یکی دیگر از معضلات بزرگ بازار را ایجاد سد معبر دانست که خود کسبه ایجاد می‌کنند و افزود: تعدادی از مغازه‌داران در کنار پیاده‌راه بساط پهن می‌کند که اگر اتفاقی در بازار رخ دهد، امدادرسانی را با مشکل مواجه خواهد کرد.
رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان با یادآوری اینکه عدم دسترسی ماشین‌های امدادی از خیابان اصلی به عمق بازار مشکل اساسی در این بخش است، گفت: بحث چیدمان بیرون مغازه‌ها مانع رسیدن و عاملی برای گسترش حریق است، چراکه بیشتر مواد بیرون مغازه‌ها قابل اشتعال است.
پورسینا اظهار کرد: استفاده از مصالح نامناسب و قابل اشتعال در ساختمان‌ها، پوشش‌ها، نمای ساختمان و جداره‌های داخل و سیم‌کشی نامناسب در بازار سنتی همدان، بسیار مخاطره‌آمیز است.
وی با یادآوری اینکه عدم وجود تجهیزات ایمنی، نداشتن سیستم اعلام و اطفای حریق درصورت بروز آتش‌سوزی از دیگر عواملی بوده که بازار همدان را ناایمن کرده است، گفت: استفاده بازاریان از سیستم‌های گرمایشی نامناسب ازجمله پیک‌نیک شرایط مخاطره‌آمیز ایجاد می‌کند.
رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان ادامه داد: غالب گاراژها، تیمچه و راسته‌بازارها اسامی شاخص و سردرب مناسبی ندارند و بیشتر مواقع آتش‌نشانان برای پیدا کردن این مکان‌ها با مشکل مواجه می‌شوند.
پورسینا افزود: ساخت‌وسازهای بازار سنتی همدان به سده‌های قبل برمی‌گردد و در بیشتر آن‌ها تمهیدات ایمنی و مباحث اصولی وجود ندارد و همه این عوامل دست به دست هم داده تا امروز این بنای باارزش تبدیل به مخاطره شود.
وی با بیان اینکه غالب بازار سنتی همدان ناایمن است، گفت: با توجه به اینکه بافت بازار همدان سنتی است و محدودیت‌هایی برای مقاوم‌سازی به‌لحاظ واقع شدن در حوزه میراث فرهنگی وجود دارد، خود کسبه و بازاریان هم باید برای نوسازی و مقاوم‌سازی همت کنند.
رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان با بیان اینکه همه بازارهای سنتی در سراسر کشور آسیب‌پذیر هستند، افزود: این موضوع تنها مربوط به همدان نمی‌شود و هشدارهای لازم به مراجع ذی‌صلاح در این خصوص داده شده است.
پورسینا اظهار کرد: امدادرسانی در این‌گونه بازارها سخت است و به‌لحاظ خسارت مالی و جانی می‌تواند صدمات زیادی وارد کند.
وی ادامه داد: در این راستا یکی از اقداماتی که از سوی شهرداری صورت گرفته، انعقاد قراردادی با شرکت مشاور با عنوان «امارت خورشید» است که بر این اساس طرح ایمن‌سازی بازار همدان در دستور کار قرار گرفت و تاکنون در این راستا کارهای خوبی انجام شده و طرح در مراحل پایانی است.
پورسینا اضافه کرد: در این طرح سازه‌های ساختمان‌ها در برابر حریق و سایر حوادث مقاوم‌سازی و مناطق ناایمن و پُرخطر شناسایی می‌شوند.
رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان با تشریح عملکرد این سازمان در 10 ماه امسال، گفت: آمار کل صدور دستورالعمل و طرح ایمنی ساختمان‌ها در این مدت 683 مورد بود که 403 مورد تأییدیه طرح ایمنی ساختمان صادر شده است و بقیه نیز به دلایل مختلف ازجمله مشکل اجرایی و مالی، تأییدیه نگرفتند و درحال انجام است.
پورسینا ادامه داد: همچنین آمار پایش و ارزیابی سطح ایمنی از اماکن و ساختمان‌های قدیمی مختلف در این مدت‌زمان 377 مورد بوده است.
به گفته وی در 10 ماه امسال 18 هزار و 747 نفر آموزش‌های لازم را برای حوادث احتمالی آتش‌سوزی فرا گرفتند.
براساس آخرین گزارش‌ها بازار همدان مجموعه‌ای از 34 بازار و راسته‌بازار و 24 سرا و کاروانسرا بوده که وسعتی حدود 30 هکتار شامل دکان‌های عمده‌فروشی و خُرده‌فروشی را شامل می‌شود و اغلب آن‌ها تأسیسات ایمنی لازم را ندارند.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/66353