کد خبر : 7216
تاریخ : 1398/1/24
گروه خبری : جامعه

بالا آمدن آب سد سیمره جان 1300 روستایی کوهدشت را تهدید می‌کند

سپهرغرب، گروه خبر: 10 روستای منطقه رودبار کوهنانی کوهدشت در نزدیکی مخزن سد سیمره ایلام واقع‌شده‌اند که با توجه به بالا آمدن تراز آب سد و کاهش خروجی آن، آب‌گرفتگی، جان یک هزار و 300 نفر از اهالی این روستاها را تهدید می‌کند.
سد سیمره در مسیر رودخانه‌ای به همین نام و در شهرستان بدره استان ایلام احداث‌شده که قسمتی از این سد در خاک لرستان و شهرستان رومشکان کوهدشت واقع شده‎است.
این سد از نوع بتنی دو قوسی است و توانایی تولید انرژی به میزان سالانه 673 گیگاوات ساعت را دارد که محل نیروگاه نیز روبه‎روی روستای تلخاب و به فاصله 1.5 کیلومتری از سد قرار دارد.
منطقه رودبار حدود 15 کیلومتر با پشت سد سیمره فاصله دارد که با توجه به اینکه سرشاخه‌های سیمره از استان کرمانشاه، همدان و شمال غرب استان تأمین‌شده و ذوب برف‌ها نیز تا مدت‌ها ادامه دارد، آب پشت سیمره به‌زودی فروکش نخواهد کرد.
از طرفی با توجه به وضعیت بحرانی کرخه و ورود میلیاردها متر مکعب رواناب به خوزستان، دریچه‌های سد سیمره به‌طور مداوم و متناسب با دبی ورودی آن باز نمی‌شود که این امر منجر به بالا آمدن تراز آب در پشت این سد شده‎است.
فاصله سد سیمره تا کرخه حدود 90 کیلومتر است و گفته می‌شود تنها جایی که امکان کنترل آب‌های بالادست کرخه وجود دارد، این است.
منطقه رودبار در غرب کوهدشت مرزی‌ترین نقطه لرستان با چم‎شیر در شیروان ایلام است که بنا بر اظهارات افراد محلی چنانچه سطح آب سیمره دو تا سه متر دیگر بالا بیاید، 10 روستای این منطقه به زیر آب می‌رود.
درحالی‌که سیل نوروز امسال راه ارتباطی این روستاها را قطع کرده اما با توجه به امدادرسانی‌های مداوم، ساکنان این منطقه آن‌چنان در مضیقه نیستند اما خطر بزرگی که آنان را تهدید می‌کند، غرقاب شدن و زیر آب رفتن است.
ستاد مدیریت بحران استانداری لرستان نیز هفته جاری نسبت به احتمال زیر آب رفتن روستاهای حاشیه سد سیمره هشدار داده و خواستار تخلیه این روستاها شده‎است.
بنا بر اعلام ستاد بحران استانداری لرستان، تعدادی از روستاهای شهرستان کوهدشت که در کنار سد سیمره واقع هستند به دلیل بالا آمدن آب این سد در معرض سیل قرار دارند که با توجه به هشدارهای شرکت آب منطقه‌ای و ستاد مدیریت بحران استان‌های ایلام و لرستان، لازم است روستاییان کنار این سد برای دوری از این تهدید و احتمال زیرآب رفتن منازل مسکونی خود اقدامات لازم را انجام دهند.
      نبود راه دسترسی و بدقولی وزارت نیرو عامل اصلی عدم تخلیه روستا
فرماندار کوهدشت در این خصوص گفت: 10 روستای 330 خانواری با جمعیت یک هزار و 300 نفر در مسیر مخزن سد سیمره قرار دارند که سه‌شنبه گذشته در جلسه ستاد بحران شهرستان تخلیه این روستاها مصوب شده‎است.
محمدرضا آزادبخت تصریح کرد: چهارشنبه گذشته برای چهارمین بار در روزهای اخیر نیز به همراه نماینده ولی‌فقیه در استان و رئیس‌کل دادگستری استان در منطقه حضور یافته‌ و خواستار تخلیه اهالی روستاها شده‎ایم.
وی اظهار کرد: حدود 12 کیلومتر راه دسترسی به این روستاها بر اثر سیل امسال تخریب و تاکنون 3.5 کیلومتر بازگشایی شده است.
فرماندار کوهدشت ادامه داد: روستاییان منطقه دارای ادوات کشاورزی، تراکتور و دام هستند که امکان انتقال آن‌ها در شرایط فعلی وجود ندارد، اما از مردم خواسته‌شده توسط قایق به بالادست سد و روستا مراجعه کنند که این امر را نپذیرفته و منتظر بازگشایی راه هستند تا دام و ادوات خود را نیز انتقال دهند.
آزادبخت با بیان اینکه راه دسترسی طی این روزها بازگشایی می‌شود، بیان کرد: با توجه به بالا آمدن آب سد، روستاییان حداکثر یک هفته برای تخلیه منازل خود و انتقال به مکان‌های امن زمان دارند.
فرماندار کوهدشت اذعان کرد: اهالی روستاها معتقدند، وزارت نیرو باید منازل آن‌ها را قانونی تملک کرده و مبالغی را پرداخت کند که این خواسته زمان‌بر است و در شرایط کنونی امکان‌پذیر نیست.
وی افزود: ظاهراً وزارت نیرو از رئیس‌جمهوری درخواست کرده مبلغی برای تملک این روستاها اختصاص داده شود.
      دریچه‌های سد سیمره بسته شد
آزادبخت خاطرنشان کرد: تراز آب سد تا خردادماه در شرایط فعلی باقی می‌ماند و از چهارشنبه گذشته نیز دریچه‌های آن بسته‌شده و هم‌اکنون دبی ورودی به مخزن سد یک هزار و 200 متر مکعب در ثانیه است و حدود 550 تا 600 مترمکعب برای نیروگاه استفاده می‌شود.
فرماندار کوهدشت با اشاره به اینکه کنترل سدها در حوزه اختیارات وزارت نیرو است، اظهار کرد: با توجه به اینکه شهرهای پایین‌دست سیمره تخلیه‌ شده‌اند دریچه‌های این سد برای کنترل سیلاب در مناطق پایین‌دست بسته شده‎است.
     ماهی‎گیری قایق‌ها از آب گل‌آلود
10 روستای رودبار کوهدشت هم‌اکنون در محاصره آب قرار دارند و با توجه به قطع راه ارتباطی، تنها راه عبور‎ومرور آن‌ها از طریق قایق است که متأسفانه قایق‌ها با دریافت مبالغ بالایی تا یک‌ میلیون ریال افراد روستا را جابه‎جا می‌کنند.
فرماندار کوهدشت در این رابطه نیز گفت: قایق‌های شخصی با مراجعه به منطقه و جابه‎جایی روستاییان، سوءاستفاده کرده و مبالغی از آنان دریافت می‌کردند.
آزادبخت بیان کرد: پنج قایق از دستگاه‌های مختلف به منطقه فرستاده‌ و مقرر شد چهار قایق دیگر نیز اضافه شود تا دست کم یک قایق در اختیار هر روستا قرار گیرد.
به گفته وی با توجه به فاصله کم روستاهای رودبار با شیروان ایلام، تردد روستاییان برای تأمین مایحتاج و سایر امور به این منطقه صورت می‌گیرد.
     365 چادر برای اسکان موقت به روستاییان داده شد
نماینده ویژه استاندار لرستان در منطقه رودبار نیز در این خصوص عنوان کرد: در بازدید روستاهای منطقه رودبار به این نتیجه رسیدیم که امکان انتقال اهالی به بخش دیگر و یا شهر کوهدشت وجود ندارد و البته اهالی روستاها نیز تأکید دارند در منطقه حضور داشته باشند.
قدرت الله ولدی اظهار کرد: مکانی در بالادست روستاها برای استقرار اهالی تعیین و 365 دستگاه چادر میان آنان توزیع شد.
وی ادامه داد: برای ایجاد راه دسترسی نیز باید در کنارگذر و دامنه کوه این جاده‌ایجاد شود تا این 10 روستا را باهم متصل کنیم که در این راستا مقررشده امکانات مورد نیاز احداث این راه با همکاری راهداری، ستاد مدیریت بحران و هماهنگی فرمانداری کوهدشت تا روز چهارشنبه به منطقه انتقال داده شود.
به گفته ولدی نیروی انتظامی، سپاه پاسداران و شورای تأمین نیز اعلام کرده‌اند که برای امنیت منطقه، به‌ویژه حفاظت از اموال مردم روستاهای رودبار تمام تدابیر مورد نیاز در نظر گرفته می‌شود.
اما یک منبع آگاه نیز گفت: سد سیمره نه‌تنها برای روستاییان بخش لرستان منشأ خدمت نشده بلکه مشکلاتی را به وجود آورده چنانکه متأسفانه اکنون 11 روستا به‌طور کامل زیر آب رفته و راه ارتباطی آن‌ها قطع شده‎است.
وی تصریح کرد: متولیان سد سیمره بخشی از اراضی‌ روستاییان را خریداری کرده و شکایت اهالی روستا پابرجا است و اعتقاد دارند که مبلغ کمی دریافت کرده‌ و برخی می‌گویند تاکنون پولی را دریافت نکرده‌اند.
این مقام آگاه افزود: اکنون روستاییان می‌خواهند در روستا بمانند و متولیان سد سیمره هم پذیرفته‌اند تراز سد را پایین آورده تا مردم بتوانند زندگی کنند.
وی بیان کرد: سد سیمره نقش یک سد تنظیمی برای سد کرخه را ایفا می‌کند و اکنون که ظرفیت این سد تکمیل‌شده، به اجبار تراز سد سیمره بالابرده شده و مشکلاتی برای اهالی روستاهای رودبار به وجود آمده‎است.
این منبع آگاه اضافه کرد: خوزستان در شرایط عادی قرار ندارد و هر آبی که آزاد می‌شود باعث بروز مشکلاتی در پایین‌دست می‌شود اما از طرفی با بالا بردن تراز سد، روستاهای رودبار به زیر آب رفته‎است.
وی خاطرنشان کرد: راه دسترسی 11 روستا به طول 18 کیلومتر اکنون به زیر آب رفته و امداد به‌صورت هوایی و یا قایق انجام می‌شود، اهالی روستا نیز تحت فشار بوده و به دلیل اینکه دامدار هستند نمی‌توانند به هر مکانی کوچ کنند.
این منبع آگاه ادامه داد: رئیس وقت سد سیمره در سالیان گذشته به اهالی روستا اطمینان داد که تراز سد را افزایش نمی‌دهد اما اکنون به‌اجبار به دلیل شرایط خوزستان، تراز افزایش یافته و رودبار به زیر آب‌رفته‌است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا؛ این منبع آگاه گفت: اگر وزارت نیرو با ایجاد سد معشوره موافقت می‌کرد سیل اخیر و مشکلات ناشی از آن برای شهرستان پلدختر، شهر معمولان و همچنین روستاهای اطراف رخ نمی‌داد.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/7216