کد خبر : 76689
تاریخ : 1402/9/13
گروه خبری : سلامت

مهم‌ترین عامل بروز سرطان دهانه رحم

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از شایع ترین عفونت‌های دستگاه تولید مثلی است که معمولاً از طریق رابطه جنسی منتقل شده و موجب طیفی از سرطان‌ها و دیگر علائم بالینی در زنان و مردان می‌شود. ویروس HPV موجب سرطان دهانه رحم می‌شود که چهارمین سرطان شایع در بین زنان است.
این ویروس یک نقش مهم در بروز بیماری و مرگ و میر زنان دارد، بنابراین به عنوان یکی از اولویت‌های بهداشت عمومی در نظر گرفته می‌شود.HPV یک ویروس بسیار شایع است که موجب عفونت پوست و مخاط می‌شود و تقریبا همه افراد در جهان در طول عمر خود یکبار آلوده به این ویروس می‌شوند.
 
ویروس HPV انواع مختلفی دارد و بیشتر این ویروس‌ها عوارضی ایجاد نمی‌کنند و علائم به خودی خود برطرف می‌شود اما برخی از ویروس‌های HPV پر خطر محسوب می‌شوند و علائم می‌تواند بدتر شود و در نهایت به سرطان منجر بشوند. علاوه بر سرطان دهانه رحم، HPV همچنین می‌تواند انواع دیگر بیماری‌ها را در مردان و زنان ایجاد کند که می‌توان به انواع مختلف سرطان و زگیل تناسلی اشاره کرد. بیش از 100 نوع ویروس HPV شناسایی شده است که بیش از 40 نوع آن عفونت دستگاه تناسلی را موجب می‌شود.
 
داوود یادگاری نیا، رئیس مرکز تحقیقات بیماری عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به اهمیت افزایش آگاهی عمومی و مطالعات متخصصان رشته‌های مختلف در خصوص زگیل تناسلی یا عفونت HPV اشاره کرد و گفت: تاکنون 170 نوع ویروس HPV شناسایی شده است که 15 نوع آن سرطان‌زا هستند و از این 15 نوع، دو مورد پرخطرترین نوع ویروس محسوب می‌شوند؛ شایعترین و مهم ترین انواعی که باعث ایجاد سرطان دهانه رحم می‌شوند، نوع 16 و 18 است.
 
تماس‌های پوستی یکی از مهم‌ترین علت شیوع این ویروس
 
وی تماس‌های پوستی را یکی از مهم‌ترین علت شیوع این ویروس اعلام کرد و گفت: اکثر بیماران مبتلا، بدون علامت هستند. اما نکته جالب توجه این است که 70 درصد موارد جدید شناسایی شده طی یکسال و 90 درصد موارد شناسایی شده طی دو سال، به طور کامل درمان می‌شوند. البته این موارد ابتلا به انواعی به جز نوع 16 و 18 است که اکثر مواقع منجر به بروز سرطان می‌شود.
 
یادگاری شانس ابتلا در افرادی که شرکای جنسی متعدد دارند یا فعالیت جنسی خود را از سنین پایین آغاز می‌کنند را بیشتر از سایر افراد دانست و افزود: چهارمین سرطان شایع در بین زنان سرطان دهانه رحم است که ویروس HPV نقش مهمی در بروز آن دارد؛ البته این بیماری در کشورهای در حال توسعه، جایگاه دوم را در اختیار دارد.
 
وی تصریح کرد: افرادی که به نوع HPV پرخطر مبتلا می‌شوند، به احتمال 20 تا 30 درصد طی دو تا پنج سال، دچار نئوپلازی درون‌اپیتلیومی دهانه رحم Cervical intraepithelial neoplasia)) یا CIN خفیف می‌شوند. این افراد طی چهار تا پنج سال با CIN متوسط و طی 9 تا 15 سال به سرطان پیشرفته مبتلا می‌شوند.
 
به گفته یادگاری، در افرادی که در سنین پایین‌تر به HPV مبتلا می‌شوند شانس ابتلا به سرطان بیشتر است و افرادی که به HIV مبتلا هستند، با احتمال بیشتر و علائم بالینی شدیدتری دچار CIN خواهند شد.
 
رییس مرکز تحقیقات بیماری عفونی و گرمسیری دانشگاه با تاکید بر ضرورت مراجعه افراد مبتلا به این ویروس‌ها به متخصص سرطان‌شناس، در خصوص روش‌های متفاوت درمان توضیحاتی ارایه داد.
 
وی نقش واکسیناسیون را در پیشگیری از ابتلا به HPV بسیار پررنگ خواند و گفت: تزریق واکسن در سه دوز برای افراد 9 تا 45 سال توصیه می‌شود. واکسن از بروز نوع HPV پرخطر تا 83 درصد در سنین 13 تا 19 سال و 66 درصد در سنین 20 تا 24 سال جلوگیری می‌کند.
 
وی ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد واکسیناسیون تا 99 درصد محافظت در برابر نوع پرخطر ویروس ایجاد می‌کند. در افراد بالای 15 سال سه دوز واکسن در طول یک سال یا در نهایت 24 ماه توصیه می‌شود.
 
یادگاری گفت: تزریق واکسن تا 10 سال محافظت در بدن ایجاد می‌کند و ابتلا به HPV منعی برای تزریق آن نیست. افراد مبتلا به HIV باید سه دز کامل واکسن را دریافت کنند.
  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/76689