کد خبر : 79185
تاریخ : 1402/11/16
گروه خبری : اقتصادی

افزایش مالیات بر ارزش افزوده مساوی با فشار بیشتر به مردم ضعیف

هادی حق‌شناس درباره عواقب افزایش مالیات بر ارزش افزوده در بودجه سال آینده گفت: افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده خلاف برنامه هفتم توسعه مصوب شده در مجلس است.
وی در ادامه با بیان اینکه یکی از دلایلی که مجلس لایحه بودجه را در صحن علنی مجلس رد کرد همین افزایش مالیات بر ارزش افزوده بود خاطرنشان کرد: مجلس با این افزایش در برنامه هفتم و لایحه بودجه مخالف کرد ولی دولت اعلام کرده که هدفش از این افزایش اجرای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان است.
این نماینده مجلس یازدهم در توضیح اینکه این مالیات بر ارزش افزوده را چه گروه‌هایی پرداخت می‌کنند توضیح داد: واقعیت این است که مالیات بر ارزش افزوده را هم دهک‌های پر درآمدی و هم دهک‌های کم‌درآمدی پرداخت می‌کنند، البته این یک درصد افزایش برای دهک‌های پر درآمد اصلاً عددی محسوب نمی‌شود.
حق‌شناس با بیان اینکه اما افزایش یک درصد مالیات بر ارزش افزوده برای دهک‌های پایین که عمده درآمد خود را صرف اجاره بها و خوراک می‌کنند، عدد قابل توجهی است توضیح داد: در واقع این یک درصد در سبد معیشتی اقشار کم‌درآمد درصد قابل توجهی خواهد بود.
وی بیان کرد: به‌عنوان مثال افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده در اقشار پر درآمد به این صورت است که از 100 میلیون باید 100 هزار تومان را مالیات بپردازند ولی در اقشار کم‌درآمد که ماهی 10 میلیون درآمد دارند این 100 هزار تومان درصد بیشتری از حقوق آن‌ها را تشکیل می‌دهد.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: در بعد دیگر سهم مالیات در اقتصاد ایران سهم قابل توجهی نیست و نسبت مالیات به تولید ناخالص ملی در ایران نسبت به بسیاری از کشورهای همسایه یا توسعه یافته عدد کوچکی است.
حق‌شناس بیان کرد: به عنوان مثال نسبت مالیات به تولید ناخالص ملی در ترکیه دو برابر ایران و در کشورهای اروپایی 6 برابر ایران است.
وی افزود: در این شرایط دولت به سراغ کسانی که مالیات کمی پرداخت می‌کنند، فرار مالیاتی دارند و یا معافیت‌های مالیاتی دارند برود تا منابع مورد نظر خود را تأمین کند.
کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: مجموع بودجه شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت نسبت به کل بودجه کشور 60 درصد است ولی مالیاتی که اینها به دولت پرداخت می‌کنند شاید یک درصد و گاهی مواقع به دو درصد هم نمی‌رسد.
حق‌شناس ادامه داد: لذا دولت باید به سمت شرکت‌های دولتی و خصوصی که پنهان‌کاری می‌کنند و یا معافیت‌های مالیاتی دارند برود و با مالیات ستانی از آن‌ها این 50 همت پیش بینی شده از محل مالیات بر ارزش افزوده تأمین خواهد شد.
وی گفت: حدود دو و نیم میلیارد فقط بودجه شرکت‌های دولتی است و 50 همت مالیات از این شرکت‌ها اخذ کردن عدد قابل توجهی برای آن‌ها نخواهد بود اما برای خانوارهای معمولی و ضعیف عدد قابل توجهی است.
وی معتقد است؛ این افزایش مالیات بر ارزش افزوده برای کم‌درآمدها و سه دهک پایین جامعه که مصرف گوشت آن‌ها از سه کیلوگرم هم کمتر شده عدد قابل توجهی است و بیشترین فشار هم به آن‌ها وارد می‌شود.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/79185