کد خبر : 80252
تاریخ : 1402/12/15
گروه خبری : سیاسی

تقویت بودجه نظامی چین و تأکید بر مقابله با تایوان

خبرگزاری رویترز با اعلام اینکه چین طبق گزارش‌های رسمی برای افزایش بیش از هفت درصدی بودجه نظامی خود در سال جاری میلادی برنامه‌ریزی کرده، برآورد کرد که حجم این بودجه چین در دوران بیش از یک‌ دهه‌ای ریاست جمهوری «شی جین‌پینگ» در این کشور بیش از دو برابر شده است.

 

طبق این گزارش، نرخ افزایش بودجه نظامی چین مشابه با نرخ افزایش این بودجه در سال گذشته میلادی و بار دیگر بیشتر از پیش‌بینی‌های دولت در بخش ارقام رشد اقتصادی برای سال جاری میلادی است.

 

رویترز نوشت، طبق محتوای یک گزارش کار دولت پکن که از سوی «لی چیانگ»، نخست وزیر این کشور در افتتاحیه امروز سه‌شنبه پارلمان چین موسوم به «کنگره ملی خلق چین» ارائه شد، پکن رسما ادبیاتی تندتر را نسبت به جزیره خودگردان تایوان در پیش گرفته و دیگر از عبارت «اتحاد مجدد صلح‌آمیز» استفاده نکرده است.

 

در این گزارش آمده است که پکن «قاطعانه» از «فعالیت‌های جدایی‌طلبانه» تایوان جلوگیری می‌کند.

 

لی مینگجیانگ، کارشناس نظامی در «مدرسه مطالعات بین‌المللی راجاراتنام» سنگاپور تأکید کرد مسئله تایوان به‌رغم مشکلاتی که برای اقتصاد چین پیش آمده، همچنان جزو ملاحظات جدی در بودجه نظامی پکن است.

 

او اظهار کرد: «چین نشان داده که قصد دارد در عرض یک دهه آینده ارتشش را به سطحی از آمادگی برای پیروزی در جنگی که ممکن است اجتناب‌ناپذیر شود، برساند.»

 

طبق ارزیابی رویترز، بودجه نظامی چین در سال 2013 معادل 720 میلیارد یوآن بود اما این بودجه در طول دوره ریاست جمهوری شی جین‌پینگ به 1.67 تریلیون یوآن در سال جاری میلادی افزایش پیدا کرده است.

 

طبق محتوای یک گزارش کار دولتی پکن، در دوره ریاست جمهوری شی جین‌پینگ درصد افزایش بودجه نظامی چین همواره بیشتر از هدف تعیین‌شده برای نرخ رشد اقتصادی داخلی سالانه بوده است. مقام‌های چین این نرخ را برای سال 2024 مشابه با سال 2023 حدود پنج درصد تعیین کرده‌اند.

 

آمریکا و همسایگان چین از نزدیک تحولات مربوط به بودجه نظامی چین را رصد می‌کنند. آن‌ها نسبت به نیت‌های راهبردی پکن و توسعه نیروهای مسلح چین نگران هستند.

 

داده‌های مربوط به انستیتوی مطالعات راهبردی بین‌الملل مستقر در لندن حاکی از آن هستند که چین امسال برای سی‌امین سال متوالی است که دارد بودجه نظامی خود را افزایش می‌دهد.

 

جیمز چار، کارشناس امنیتی در این انستیتو اظهار کرد به‌رغم بیشتر بودن نرخ افزایش بودجه نظامی چین از نرخ تعیین‌شده برای رشد تولید ناخالص داخلی، این بودجه در طول یک دهه گذشته معادل 1.3 درصد مجموع تولید ناخالص داخلی بوده و فشاری به خزانه‌های ملی پکن وارد نکرده است.

 

این کارشناس اظهار کرد: «البته دستاوردهای اقتصادی بلندمدت‌تر چین مشخص خواهد کرد که آیا این رویه در ضمن حرکت به سمت جلو می‌تواند حفظ شود یا خیر.»

 

همچنین این انستیتو گزارش داد که بررسی‌هایش نشان می‌دهد خرید تجهیزات جدید احتمالا بیشترین بخش از بودجه نظامی چین را به خود اختصاص می‌دهد چون ارتش این کشور برای تحقق ماموریت تعیین‌شده از سوی شی جین‌پینگ برای تکمیل مدرنیزه‌سازی تا سال 2035 تلاش می‌کند.

 

چین در گزارش کار دولتی خود بر درخواستش برای «اتحاد مجدد» با تایوان تاکید مجدد کرده، اما روی عبارت «سرسخت بودن» در این راه تاکید داشته و دیگر از عبارت «صلح‌آمیز» برای این اتحاد مجدد که در گزارش‌های قبلی به کار می‌برد، استفاده نکرده است.

 

این نخستین‌بار نیست که چین عبارت «صلح‌آمیز» را برای اتحاد مجدد با تایوان در اسنادش حذف می‌کند، اما ناظران معتقدند که این تغییر ادبیات به عنوان نشانه احتمالی اتخاذ رویکردی جسورانه‌تر از سوی چین در قبال تایوان تلقی می‌شود.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/80252