کد خبر : 81428
تاریخ : 1403/1/29
گروه خبری : اقتصادی

رکوردشکنی درآمد‌های ارزی ضامن مهار هیجان بازار در «پساپاسخ»

ایران طی دو سال گذشته تحول قابل توجهی را در بازار انرژی خود تجربه کرده که دسترسی خود را به بازار‌های انرژی جدید گسترش داده و باعث رشد اقتصادی شده است. این رشد نه‌تنها به شکوفایی اقتصادی کشور دامن زده، بلکه درآمد‌های ارزی آن را به‌ویژه از طریق صادرات نفت‌خام افزایش داده که توانسته است دست بانک مرکزی ایران در دخالت مؤثر در بازار ارز جهت کنترل قیمت ارز و همچنین انتظارات تورمی را باز بگذارد.

پاسخ کوبنده و تاریخی بامداد یک‌شنبه دلاورمردان ایران اسلامی‌مان به جنایت‌های رژیم موقت صهیونیستی، به باور خبرگان و کنشگران، مقتدرانه‌ترین، موفق‌ترین و پیروزمندانه‌ترین عملیات تاریخی علیه رژیم کوک‌کش صهیونیستی بود که نتایج بسیار مهمی برای جلوگیری از جنگ و همچنین تشدید پیروزی جبهه مقاومت در عرصه جنگ با رژیم منحوس صهیونیستی خواهد داشت، اما این پاسخ کوبنده به حمله ناجوانمردانه و غیرقانونی رژیم‌صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق عده‌ای را دچار نگرانی کرد و در بعضی مناطق شمالی تهران، برخی ناباوران به قدرت جمهوری اسلامی ایران را به ساعت‌ها ماندن در صفوف بنزین کشاند، در حالی که هیچ اتفاق خاصی در جریان توزیع بنزین کشور رخ نداده و هیچ تهدیدی نیز ایران را تحت‌الشعاع قرار نداده بود.

یکی از نگرانی‌های مردم عدم‌کنترل بازار از سوی بازارساز است، ولی نکته بسیار مهم این است که ایران با شرایط موجود پس از تحمل تحریم‌های سنگینی که علیه کشورمان وضع شده، سازگار شده است، همچنین رکوردشکنی دوباره درآمد‌های ارزی کشور در زمینه فروش نفت‌خام در یک ماه گذشته نشان از وضعیت مناسب منابع ارزی کشور جهت دخالت در بازار ارز دارد. روز یک‌شنبه نیز قیمت طلا و دلار عقب‌نشینی داشت و نشان می‌دهد فرازوفرود بازار بیشتر روانی است.

رشد اقتصادی سال 2023 با پشتیبانی و محوریت صنعت نفت و گاز ایران و تحول در تجارت انرژی ایران، زمینه دستیابی کشور به درآمد‌های ارزی بیشتر را فراهم کرده است.

اخیراً مؤسسه ترکر‌تانکرز اعلام کرد: صادرات ایران در بحبوحه جنگ در اسرائیل به رکوردشکنی جدیدی در سال 2024 رسیده و در یک ماه اخیر یعنی در مارس 2024، روزانه بیش از 8/1 میلیون بشکه نفت‌خام صادر کرده است، این به این معناست که ایران با بازآفرینی بازار‌های نفت‌خام خود، مسیر توسعه درآمد‌های ارزی حاصل از نفت‌خام خود را با وجود تحریم‌ها پیدا کرده است و از همین نظر رکوردشکنی دوباره درآمد‌های ارزی کشور در زمینه فروش نفت‌خام در یک ماه گذشته، نشان از وضعیت مناسب منابع ارزی کشور جهت دخالت در بازار ارز دارد. همچنین با توجه به ورود دولت به بحث تأمین کالا‌های موردنیاز مردم، نیاز کالا‌های اساسی مردم نیز کاملاً تأمین است.

*زمینه کنترل انتظارات تورمی و التهابات بازار ارز فراهم است

کارشناس اقتصادی در مورد وضعیت منابع ارزی کشور می‌گوید: ایران طی دو سال گذشته تحول قابل توجهی را در بازار انرژی خود تجربه کرده است که دسترسی خود را به بازار‌های انرژی جدید گسترش داده و باعث رشد اقتصادی شده است. این رشد نه‌تنها به شکوفایی اقتصادی کشور دامن زده، بلکه درآمد‌های ارزی آن را به‌ویژه از طریق صادرات نفت‌خام افزایش داده که توانسته است دست بانک مرکزی ایران در دخالت مؤثر در بازار ارز جهت کنترل قیمت ارز و همچنین انتظارات تورمی را باز بگذارد.

همایون علی‌اکبری، ادامه می‌دهد: در سال 2023، ایران بیش از 36 میلیارد دلار از صادرات نفت‌خام درآمد داشته و همچنین با بالاترین نرخ رشد اقتصادی در میان کشور‌های غرب آسیا در سال 2023، به‌عنوان یک بازیگر کلیدی در اقتصاد جهانی مطرح شده است. با دستیابی به نرخ رشد اقتصادی قابل توجه 4/5 درصدی، ایران پس از هند در رتبه دوم جهان قرار دارد که نشان‌دهنده موفقیت تمرکز دولت سیزدهم بر بخش نفت و گاز است. تأکید راهبردی بر بخش انرژی در پیشبرد رشد اقتصادی، ایجاد شغل و تحریک سرمایه‌گذاری و جایگاه ایران به‌عنوان یک بازیگر مهم در بازار جهانی انرژی نقش بسزایی داشته است.

وی با اشاره به افزایش فروش نفت‌خام ایران در مارس 2024 می‌افزاید: گزارش‌های اخیر شرکت Trekker Tankers حاکی از موفقیت ایران در دستیابی به رکورد‌های جدید در صادرات نفت، حتی در میان تنش‌های ژئوپلتیکی مانند جنگ در اسرائیل است. در مارس 2024، ایران بیش از 8/1 میلیون بشکه نفت‌خام در روز صادر کرد که نشان‌دهنده توانایی این کشور در تنوع بخشیدن به بازار‌های خود و به حداکثر رساندن درآمد ارزی با وجود تحریم‌ها و چالش‌های خارجی است. ایران با استفاده از منابع حاصل از صادرات نفت‌خام خود و گسترش دامنه بازار، توانسته است ذخایر ارزی و ثبات اقتصادی خود را تقویت و خود را به‌عنوان یک بازیگر کلیدی در عرصه جهانی انرژی معرفی کند.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به برنامه تثبیت بازار ارز از سوی بانک مرکزی به پشتوانه دلار‌های حاصل از صادرات نفت‌خام ایران می‌گوید: رکوردشکنی درآمد‌های ارزی حاصل از فروش نفت‌خام در ماه‌های اخیر، منابع ارزشمندی را برای مداخله در بازار ارز و مدیریت انتظارات تورمی در اختیار ایران قرار داده و دولت سیزدهم با داشتن ذخایر ارزی قوی، برای تثبیت بازار ارز، کنترل تورم و تضمین ثبات اقتصادی در برابر فشار‌های خارجی به خوبی مجهز شده است. این رویکرد راهبردی برای مدیریت منابع ارزی بر تعهد ایران به توسعه اقتصادی پایدار و سیاست‌های اقتصادی فعال تأکید می‌کند. علاوه بر این، موفقیت ایران در ایجاد درآمد‌های ارزی قابل توجه از صادرات نفت‌خام، نه‌تنها مقاومت اقتصادی این کشور را تقویت می‌کند، بلکه توانایی آن را برای عبور از چالش‌های اقتصاد جهانی نیز افزایش می‌دهد. ایران با تنوع‌بخشیدن به بازار‌های انرژی، بهینه‌سازی تولید و به حداکثر رساندن درآمد حاصل از صادرات نفت‌خام، جایگاه خود را در بازار جهانی انرژی تقویت و منبع پایدار درآمد ارزی را تضمین کرده است. این انعطاف‌پذیری اقتصادی و ظرفیت تولید درآمد، انعطاف‌پذیری و منابع مورد نیاز ایران را برای مقابله با چالش‌های اقتصادی و بهره‌برداری از فرصت‌های رشد در بخش انرژی فراهم می‌کند.

علی‌اکبری ادامه می‌دهد: رکوردشکنی دوباره درآمد‌های ارزی کشور در زمینه فروش نفت‌خام در یک ماه گذشته نشان از وضعیت مناسب منابع ارزی کشور جهت دخالت در بازار ارز دارد و با توجه به دسترسی به منابع ارزی مناسب، دولت سیزدهم انتظارات تورمی و التهابات بازار ارز را کنترل خواهد کرد.

وی در پایان خاطرنشان می‌کند: تحول ایران در بازار انرژی و موفقیت در دستیابی به بازار‌های انرژی جدید در پیشبرد رشد اقتصادی، افزایش درآمد‌های ارزی و قرار گرفتن کشور به‌عنوان یک بازیگر کلیدی در اقتصاد جهانی مؤثر بوده است. ایران با استفاده از منابع نفت‌خام خود، ایجاد تنوع در بازار‌ها و بهینه‌سازی تولید، توانسته است به دستاورد‌های اقتصادی قابل توجهی دست یابد و ثبات اقتصادی خود را تقویت کند. ایران با تمرکز بر سیاست‌های اقتصادی محتاطانه، مدیریت راهبردی منابع و مداخلات فعالانه در بازار، موقعیت خوبی برای حفظ رشد اقتصادی خود، مدیریت فشار‌های تورمی و تضمین ثبات در بازار ارز دارد.

*وحید عظیم‌نیا

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/81428