کد خبر : 83910
تاریخ : 1403/4/2
گروه خبری : اقتصادی

معاون اقتصادی استاندار کردستان:

صادرات سیمان کردستان به روسیه؛ شهرک طلا در سقز ایجاد می‌شود

علی نوری با بیان اینکه هزار و 56 واحد صنعتی در استان وجود دارد، اظهار کرد: 80 واحد تولیدی استان محصول خود را به 23 کشور دنیا صادر می‌کنند و تعدادی از واحدهای صنعتی همچون پتروشیمی، لاستیک بارز، سیمان و طلای زرکوه با اشتغال بیش از 500 نفر، از توان صادراتی برخوردار هستند.

وی با بیان اینکه هشت کارخانه سیمان در دنیا، سیمان ترکیبی تولید می‌کنند که دو کارخانه آن در آسیا و در کشورهای چین و ایران قرار دارد که کارخانه ایران در شهرستان بیجار استان کردستان راه‌اندازی شده، افزود: شاید کمتر کسی از این توانمندی کارخانه سیمان کردستان اطلاع داشته باشد و آن‌هایی هم که مطلع بودند، تاکنون بهره‌ای از این ظرفیت نبرده‌اند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان با بیان اینکه در نمایشگاه اکسپو 2024 امسال در تهران پس از امضای تفاهم‌نامه استانداری کردستان با اتاق ایران و روسیه، قراردادی با این اتاق در راستای صادرات مستقیم سیمان به روسیه منعقد شد، افزود: در مرحله نخست 50 هزار تن سیمان از کردستان به روسیه صادرمی شود و این برای نخستین‌بار است که بدون واسطه محصولی از استان به خارج از کشور صادر خواهد شد.

*پیشرفت زنجیره فولاد تا پایان شهریور به 70 درصد خواهد رسید

نوری با بیان اینکه از بین طرح‌های تولیدی شاخص استان چند طرح به‌عنوان پیشران انتخاب و در راستای تعریف زنجیره‌های راهبردی استان از آن‌ها بهره گرفته شد، گفت: یکی از این زنجیره‌ها مربوط به صنعت فولاد است که محصول نهایی آن تولید ورق گرم فولادی و میلگرد است.

وی با اشاره به اینکه زنجیره فولاد شامل استخراج سنگ آهن، فرآوری سنگ معدن (کنسانتره آهن)، گندله، آهن اسفنجی و تولید فولاد است، بیان کرد: واحد کنسانتره آهن با ظرفیت 35 هزار تن و گندله با هزار و 800 تن در شهرستان بیجار، واحد کنسانتره با ظرفیت دو هزار و 800 تن و گندله با 200 تن، ورق فولادی با ظرفیت هزار تن در شهرستان قروه، واحد تولید کنسانتره با دو هزار تن، آهن اسفنجی با هزار و 500 تن و گندله با هزار تن در شهرستان سقز ساخته شده و یا در حال ساخت است.

وی با بیان اینکه کردستان رتبه چهارم کشور را در ذخایر سنگ آهن دارد، ادامه داد: در مجموع 43 درصد زنجیره فولاد در کردستان تا پایان سال 1402، تثبیت شده و در 57 درصد باقی مانده هم واحدها دارای 65 درصد پیشرفت فیزیکی هستند و بعد از رسیدن به پیشرفت 100 درصدی به 43 درصد اضافه می‌شوند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان بیان کرد: براساس برنامه‌ریزی و پیش‌بینی انجام‌شده تا پایان 6 ماهه نخست سال جاری میزان پیشرفت زنجیره فولاد استان از 43 درصد به 70 درصد خواهد رسید.

*وجود 42 میلیون تن ذخایر طلا در کردستان

نوری یکی دیگر از زنجیره‌های تولید استان را مربوط به زنجیره طلا خواند و اظهار کرد: براساس اکتشافات انجام شده بیش از 42 میلیون تن ذخایر قطعی طلا در استان داریم و مهم‌ترین واحد تولید طلا در شهرستان قروه واقع شده که با وجود این واحد؛ کردستان به دومین تولیدکننده طلای کشور تبدیل شده است.

وی با بیان اینکه واحد دیگری در زمینه تولید طلا در کردستان در حال راه‌اندازی است، افزود: این واحدتولیدی در منطقه قلقله سقز واقع شده است و با ورود هلدینگ تاسیکو شستا به سرمایه‌گذاری در این حوزه، به‌دنبال راه‌اندازی نخستین شهرک طلای کشور در این شهرستان هستیم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان اضافه کرد: یکی از نقاط ضعف و مشکلات موجود در بخش معدن به خام‌فروشی برمی‌گردد که با ایجاد واحدهای تبدیلی و فرآوری باید این مسئله برطرف شود؛ در همین راستا تصمیم به اجرای زنجیره طلا و ایجاد شهرک طلا در استان گرفته‌ایم.

نوری ادامه داد: توافقی با هلدینگ تاسیکو انجام داده‌ایم و شرکت شهرک‌های صنعتی کردستان هم موظف به تعیین زمین مناسب در سقز برای ایجاد شهرک طلا شده و بعد از انجام این مهم ادامه کار انجام خواهد شد.

وی گفت: در بخش معادن اکنون هفت هزار نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار هستند و در صورت تکمیل زنجیره‌های این بخش امکان افزایش آن به 15 هزار نفر وجود دارد بنابراین می‌توان گفت تکمیل زنجیره‌های فولاد و طلا یکی از پایه‌های اساسی رفع مشکل بیکاری در استان است.

این مسئول یادآور شد: دو هزار میلیارد تومان حقوق دولتی در استان سال گذشته دریافت و به خزانه دولت واریز شده و این میزان نسبت به سال ماقبل آن 55 درصد رشد داشت.

نوری اضافه کرد: براساس قانون معادن 15 درصد حقوق دولتی معادن باید به استان برگشت داده شود که 100 میلیارد تومان آن تاکنون به استان بازگردانده شده و پیگیر مابقی این مبلغ هستیم.

وی در ارتباط با مباحث مربوط به آلودگی آب روستاهای محدوده معادن استان به فلزاتی همچون آرسنیک، گفت: قصد داریم یکبار برای همیشه این چالش در حوزه معادن استان را برطرف کنیم و در همین راستا دانشگاه علوم پزشکی استان موظف به انجام مطالعات علمی شده است.

این مسئول ادامه داد: تا این لحظه در رابطه با اینکه خاک بخشی از مناطق استان قبل از بهره‌برداری از معادن دارای آرسنیک هست، توافق نظرهایی وجود دارد ولی اگر براساس مطالعات علمی ثابت شود فعالیت معادن منجر به تشدید وجود این عنصر در خاک استان شده بی‌شک در حوزه بهره‌برداری از معادن به گونه دیگری عمل خواهیم کرد.

نوری اضافه کرد: 130 واحد صنعتی در استان راکد و نیمه‌راکد داشتیم که سال گذشته در قالب دوشنبه‌های تولید 69 واحد به چرخه تولید بازگشت و 30 واحد تعطیل شده هم که بنابر دلایل مختلفی قابلیت برگشت به حوزه تولید را نداشتند که تغییر کاربری داده شده‌اند و از مکان آن‌ها برای بخش خدمات و انبار استفاده می‌شود.

وی به مهم‌ترین چالش‌های بخش صنعت استان اشاره کرد و گفت: چالش اساسی بخش صنعت استان به کمبود جدی منابع بانکی برای ارائه تسهیلات تکلیفی برمی‌گردد که ایجاد بخشی از این مسئله به‌دلیل مشکلات اقتصادی که کشور با آن مواجه شده اجتناب ناپذیر است.

این مسئول راهکار رفع مسئله مذکور را بهره‌مندی از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی خواند و ادامه داد: زمانی که زمینه سرمایه‌گذاری فراهم شود تولید هم رشد می‌یابد و نیاز به دریافت تسهیلات هم به حداقل می‌رسد.

نوری اضافه کرد: با اعلام رسمی مرکز خدمات سرمایه‌گذاری کردستان، حجم سرمایه‌گذاری اعم از داخلی و خارجی در استان از 39 همت در سال 1401 به 54 همت در سال 1402 رسید و به عبارتی در این حوزه شاهد افزایش 15 همت سرمایه‌گذاری هستیم.

وی دومین چالش بخش صنعت در استان را عدم ایجاد واحدهای صنعتی بزرگ توسط هدلینگ‌های مطرح کشور دانست و افزود: یکی از دستورات رئیس جمهور شهید در سفر نخست خود به کردستان ایجاد 10 واحد تولیدی بزرگ در 10 شهرستان استان توسط 10 هلدینگ بود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان یادآور شد: تا به امروز هلدینگ شستا برای اجرای فاز دوم لاستیک بارز به‌منظور تولید لاستیک خودروهای سنگین ورود کرده که مهر سال گذشته این طرح کلنگ‌زنی شد.

نوری افزود: اردیبهشت امسال در بازدیدی که از این طرح داشتیم سوله‌ها ساخته شده و در حال تکمیل سقف آن بودند و امید می‌رود تا پایان تیر امسال به مرحله بهره‌برداری و آغاز خط تولید این لاستیک برسد.

وی از دیگر مشکلات بخش صنعت استان را تعهدات ارزی پاس نشده دانست و گفت: یکی از چالش‌های پیش روی واحدهای تولیدی صادرات‌محور استان، تعهدات ارزی است که در این رابطه مکاتباتی با بانک مرکزی داشته‌ایم و قرار شده جلسه‌ای ویژه استان تشکیل شود.

*افزایش سطح اراضی آبی استان

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان یکی از بخش‌های مهم اقتصاد استان را کشاورزی خواند و گفت: میزان تولیدات باغی و زراعی استان از 2.9 میلیون تن سال 1401 به 3.6 میلیون تن در سال 1402 افزایش یافت.

نوری ادامه داد: در سال زراعی گذشته یک میلیون و 300 هزار تن گندم در استان تولید شد و پیش‌بینی شده امسال هم شاهد استمرار این میزان تولید در استان باشیم.

وی اضافه کرد: بخش کشاورزی هم با چالش‌هایی مواجه است که اساسی‌ترین آن به پایین بودن سطح اراضی آبی آن علیرغم وجود منابع آبی فراوان در استان برمی‌گردد.

وی با بیان اینکه میانگین سطح اراضی آبی کشور 46 درصد است، بیان کرد: با وجود اینکه استان دارای آب فراوانی است و بیش از 2 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب آب در پشت سدهای استان وجود دارد تنها از 625 میلیون مترمکعب آن بهره‌مند هستیم.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان اضافه کرد: با وجود اینکه کاسه سدهای کاظمی سقز، گاوشان کامیاران و تلوار بیجار در استان کردستان واقع شده ولی مدیریت آن‌ها به ترتیب در اختیار استان‌های آذربایجان غربی، کرمانشاه و زنجان است.

نوری ادامه داد: برای رفع بخشی از چالش‌های مربوط به حوزه آب استان، به‌دنبال افزایش سهم استان از 625 میلیون مترمکعب به یک میلیارد مترمکعب هستیم.

وی یکی از زنجیره‌های موفق تولید در استان را مربوط به زنجیره طیور دانست و گفت: بیش از 700 واحد مرغداری گوشتی و چند واحد جوجه‌ریزی در استان به ظرفیت 60 میلیون قطعه در سال وجود دارد که سالانه 97 هزار تن گوشت مرغ تولید و به 13 استان دیگر و کشورهای ترکیه و عراق صادر می‌کنند.

وی با بیان اینکه زنجیره طیور، تنها زنجیره‌ای است که در استان مجوز رسمی آن را دریافت کرده‌ایم، بیان کرد: 10 درصد خوراک طیور کشور توسط واحدهای تولید خوراک دام و طیور استان تولید می‌شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان با بیان اینکه میزان جوجه‌ریزی و تولید مرغ در مرغداری‌های استان در سال 1402 نسبت به 1401، 15 درصد افزایش داشت، یادآور شد: با توجه به موفقیت استان در زنجیره طیور و ظرفیتی که در تولید علوفه در این منطقه وجود دارد، ایجاد زنجیره تولید گوشت قرمز و دام سبک در دستور کار قرار گرفته است.

نوری با اشاره به اینکه سالانه یک میلیون و 500 هزار تن علوفه در استان تولید می‌شود که قابلیت افزایش آن به دو میلیون و 500 هزار تن وجود دارد، افزود: سالانه 32 هزار تن گوشت قرمز در استان تولید می‌شود که با راه‌اندازی زنجیره تولید در این حوزه می‌توان چالش‌های موجود در بخش گوشت قرمز را کاهش داد.

وی از دیگر چالش‌های بخش کشاورزی استان را عدم وجود پایانه‌های صادراتی محصولات کشاورزی خواند و اظهار کرد: سالانه 60 هزار تن توت فرنگی در کردستان تولید می‌شود که پنج درصد آن به اقلیم کردستان عراق صادر می‌شود در حالی که می‌بایست یک‌سوم آن به عبارتی 20 هزار تن این محصول صادر می‌شد و لازمه این اقدام هم وجود پایانه صادراتی است.

این مسئول بیان کرد: پایانه صادرات محصولات کشاورزی باید در جوار مرز و دارای امکاناتی هم چون سردخانه، واحدهای بسته بندی و صنایع تبدیلی و فرآوری باشد.

نوری یادآور شد: یکی از سرمایه‌گذاران بومی استان درخواست ایجاد پایانه صادراتی را در مرز باشماق مریوان داده که پیگیر اقدامات بعدی آن هستیم.

وی در ارتباط با پایانه صادراتی محصولات کشاورزی که توسط سازمان تعاون روستایی قرار بود راه‌اندازی شود هم گفت: زمین مورد نظر برای ایجاد پایانه صادراتی باید پنج هکتار و در نزدیک مرز باشد که طرح تعاون روستایی فاقد این شرایط است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان گفت: در حوزه تجارت خارجی و مرز هم با چالش‌هایی مواجه هستیم که برای رفع بخشی از آن به‌دنبال بازگشایی بازارچه‌ها و معابر کولبری هستیم و در کمیته مشترک بین کردستان ایران و اقلیم کردستان عراق این موارد را مطرح و پیگیری خواهیم کرد.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/83910