کد خبر : 85693
تاریخ : 1403/5/21
گروه خبری : زیست بوم

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان:

محیط‌زیست در موضوع استقرار واحدهای فولادی حق وتو دارد

سپهرغرب، گروه - طاهره ترابی مهوش :

سیده‌مریم محمدی روز یکشنبه 21 مردادماه در نشست خبری خود که به‌مناسبت هفته خبرنگار برگزار شد، با اشاره به جایگاه رسانه در به هدف رسیدن اهداف محیط‌زیستی، افزود: با توجه به تغییر شکل‌هایی که امروزه رسانه‌ها دارند، رفتن به سمت دانش رسانه‌ای برای ما بسیار ضروری است.
محمدی ادامه داد: بنابراین انتظار می‌رود دولت چهاردهم نگاه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشد تا براساس آن افراد بتوانند فرق بین خبر درست و ساختگی را تشخیص دهند؛ چراکه امروز تشنج‌هایی با این اخبار ساختگی در بستر رسانه‌های جعلی به‌وجود آمده که باعث شده رسانه‌های اصیل پشت پرده مانده و زحماتشان دیده نشود.

وی در ادامه در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه سپهرغرب درخصوص مباحث محیط‌زیستی مرتبط با شهرک تخصصی سیر، گفت: دوستان در جلسات حضور داشته و از نزدیک شاهد دفاع‌های جانانه ما در این حوزه بوده‌اند؛ درخصوص جانمایی شهرک تخصصی سیر باید بگویم بنده از اینکه محصولات کشاورزی همچون سیر از استان به‌صورت خام و بدون فرآوری خارج شده و ارزش‌افزوده آن عاید استان نشود و یا اینکه تنها شاهد فرآوری محدود آن‌هم به‌صورت سنتی در روستاهای بالادست حیدره باشیم، ناراحت هستم؛ اما آنچه که در این پروژه حساسیت بالایی را به‌لحاظ جانمایی ایجاد می‌کند، بحث فاضلاب و بویی است که از این تأسیسات در منطقه‌ ایجاد می‌شود؛ چراکه فاضلاب این شهرک دارای بار میکروبی بالا است.

وی با تأکید بر اینکه در بدو امر شرکت شهرک صنعتی مکانی در انصارالامام به جهت استقرار معرفی کرد که ازنظر محیط‌زیستی به‌لحاظ فاضلاب میکروبی و بوی متصاعدشده از آن قابل قبول نبود، ابراز کرد: شهرستان بهار امروز با وجود کوچک بودن، دارای کانون‌های آلاینده هوای زیادی است؛ از کارخانه تولیدکننده اسید گرفته تا کاغذ و درعین‌حال بارانداز مرغی که در شهرک صنعتی این شهرستان مستقر شده است؛ بنابراین با اجرای طرح مذکور در این منطقه از سوی محیط‌زیست مخالفت شد.

محمدی افزود: حال آن که در جلساتی که اخیراً برگزار کردیم، این شهرک در محل دیگری یعنی در شهرک صنعتی قهاوند دو جانمایی شد و طبق انجام ارزیابی‌های محیط‌زیستی، نظر مثبت خود را در این خصوص ابلاغ کردیم؛ البته در این شهرک نیز شرکت شهرک‌ها متعهد شده که از فناوری‌های جدید و بدون استفاده از آب در واحدهای فرآوری استفاده کند.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان ضمن اشاره به اینکه سیر وقتی تحت فرآیند آبی پوست گرفته می‌شود فاضلاب میکروبی ایجاد می‌کند حال آنکه درحال حاضر در دنیا فناوری‌های جدیدی در این عرصه وارد شده که در آن به روش مکانیکی با باد یا با ضربه پوست را از محصول جدا می‌کنند، گفت: از این طریق آلایندگی این شهرک به حداقل خواهد رسید.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سؤال که برای منطقه گرین و ظرفیت‌های موجود در آن (دیده شدن خرس) پیگیری محیط‌زیست استان چگونه بوده و آیا به دنبال ارتقای آن نیستید؟ عنوان کرد: با توجه به ظرفیت‌های بکر و بی‌نظیر این منطقه و نیز دیده شدن چندباره خرس و توله‌های آن و حتی وجود پلنگ (علت دیده نشدن آن استتار بالا است) این اداره کل به دنبال ارتقای منطقه شکار و تیراندازی ممنوع گرین نهاوند به حفاظت‌شده است، اما متأسفانه با وجود پیگیری‌ها، اداره کل صنعت، معدن و تجارت به‌واسطه وجود طرح‌های صنعتی و معدنی در این محدوده، با این موضوع مخالف است و براساس قانون برای ارتقای منطقه باید رضایت و موافقت این ارگان نیز دریافت شود.

محمدی خاطرنشان کرد: البته یکی از اصلی‌ترین ضرورت‌های ارتقای مناطق و نیز افزودن مناطق تحت مدیریت محیط‌زیست، توجه به مؤلفه نیروی انسانی ازجمله محیط‌بان، تجهیزات و خودرو است؛ بنابراین تا زمانی که این امر محقق نشود، بنده به دنبال افزوده شدن به مناطق حفاظت‌شده نیستم، زیرا از سال گذشته تاکنون به سختی 11 محیط‌بان استخدام و چند دستگاه خودرو خریداری شد.

محمدی با تأکید بر اینکه با توجه به کمبود محیط‌بان و نیروی انسانی مورد نیاز دنبال پروژه هوشمندسازی مناطق رفتیم، تشریح کرد: با این وجود پیشنهاد شده که منطقه حفاظت‌شده خانگرمز تویسرکان به‌عنوان پناهگاه حیات وحش و چهار قله الوند به‌عنوان اثر طبیعی ملی معرفی شود.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان در ادامه با اشاره به وضعیت مدیرت پسماند‌های عفونی در استان، گفت: این استان با پایش و نظارت دقیق محیط‌زیست و دانشگاه علوم پزشکی به آزمونه هوشمندسازی و مدیریت پسماندهای پزشکی تبدیل شده است.

محمدی با بیان اینکه قرار است با تخصیص اعتبار مناسب از سوی وزارت کشور و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هوشمندسازی پسماندهای عفونی در استان انجام شود، ابراز کرد: درحال حاضر همه بیمارستان‌های استان همدان مجهز به اتوکلاو (دستگاه کم‌خطرسازی پسماندهای بیمارستانی) است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان همدان با اشاره به اینکه مراکز خُرد درمانی در این استان زیاد است و خرید دستگاه اتوکلاو برای این مراکز هزینه‌بر بوده و مقرون‌به‌صرفه نیست با این وجود همدان تنها استانی است که از طریق شرکت بخش خصوصی زباله‌های کلینیکی، درمانی و پزشکی را جمع‌آوری و مدیریت می‌کند، تشریح کرد: نکته بعدی که تا سال‌ها مورد غفلت واقع شده بود، پسماندهای شیمیایی و دارویی بود. حال آنکه محلی برای دفن پسماندهای شیمیای و دارویی در استان وجود نداشت؛ بنابراین سال‌ها حدود 100 تُن از این قبیل پسماندها در بیمارستان‌های استان دپو و انبار شده بود.

وی افزود: با تدابیر صورت‌گرفته از سوی محیط‌زیست همدان، دانشگاه علوم پزشکی مکلف شد با شرکت‌هایی دراین‌باره عقد قرارداد و پسماندها را به خارج از استان منتقل کند.

این مقام مسئول در ادامه اشاره‌ای نیز به محیط‌زیست شهری کرد و گفت: همدان به‌عنوان پایتخت گردشگری جهان اسلام و هگمتانه به‌عنوان شهر جهانی باید چهره‌ای زیبا و آراسته از خود به نمایش بگذارد؛ بنابراین وجود و پراکندگی زباله در حاشیه راه‌ها و در مجاور اماکن تاریخی و توریستی ازجمله هگمتانه زیبنده نام و شهره مردمان این شهر و دیار نیست.

محمدی با بیان اینکه بنا به اهمیت این موضوع اداره کل محیط‌زیست با همکاری دادگستری نسبت به پاک‌سازی زباله‌های پلاستیکی رهاشده در حاشیه جاده‌ها با استفاده از ظرفیت احکام جایگزین حبس و توان زندانیان اقدام کرد که نتایج مطلوبی در پی داشت، اذعان کرد: درخصوص صنایعی همچون استقرار فروسیلیس و فولاد نیز باید بگویم وقتی که صنعتی سبز و پاک باشد و یک قدم به سمت محیط‌زیست بردارد، قطعاً اداره کل چند قدم به سمت آن‌ها بر خواهد داشت.

وی ادامه داد: بنابراین در راستای همکاری با صنایع که درصدد کاهش آلودگی بودند، ضمن رایزنی که با صندوق ملی محیط‌زیست داشتیم، توانستیم 150 میلیارد ریال اعتبار در قِبال تسهیلات کم‌بهره برای این واحدها دریافت کنیم و از این طریق حدود 23 تصفیه‌خانه صنعتی در سطح استان در دولت سیزدهم راه‌اندازی شد؛ از این طریق بیش از سه هزار متر مکعب در روز، پساب صنعتی بازچرخانی می‌شود.

محمدی افزود: علاوه‌بر اینکه در مسیر به‌روزرسانی تصفیه‌خانه‌های 10 واحد صنعتی قدیمی همچون کارخانه قند، نشاسته الوند، کشتارگاه طلوع و غیره نیز همراهی لازم انجام شد تا مشکلات آن‌ها مرتفع شود.

وی با بیان اینکه معافیت مالیاتی در انتظار واحدها صنعتی است که اقدامت محیط‌زیستی را در دستور کار خود قرار داده‌اند، ابراز کرد: در کنار این رویکرد اشد مجازات را برای صنایع آلاینده نیز همواره از دستگاه قضا تقاضا داریم.

مدیرکل محیط‌زیست استان همدان با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم سازمان حفاظت از محیط‌زیست توانست به حق خود برسد، گفت: در بحث آلایندگی واحدهای فولادی نیز باید بگویم این واحدها به‌لحاظ آلودگی، پراکنش بسیار زیادی دارند، پس جمع کردن آن‌ها بسیار سخت و میلیارد‌ها تومان هزینه در بر دارد؛ بنابراین اغلب این صنایع ترجیح می‌دهند اقدامات لازم را انجام ندهند.

وی خاطرنشان کرد: اخیراً توانستیم برای جلوگیری از استقرار این واحد‌ها حق وتو دریافت کنیم و خوشبختانه امروز اغلب متقاضیان استقرار این واحدها نسبت به تغییر خط تولید اقدام کرده‌اند که ازجمله آن‌ها سه واحد در شهرستان کبودراهنگ است که تولید خود را به پلاستیک تغییر دادند.

محمدی با تأکید بر اینکه استان همدان دیگر تاب‌وتوان و ظرفیت لازم را برای استقرار این واحدها ندارد، تشریح کرد: براساس این حق وتو تا مدتی امکان استقرار این واحدها را در استان نمی‌دهیم تا شرایط کمی تعدیل شود.

وی با بیان اینکه ما در استان همدان نیاز به صنایع آب‌بر نداریم و بنابراین حتی اگر قرار است آب این صنایع از پساب تأمین شود بازهم استقرار واحدهای جدید قابل پذیرش نیست، اذعان کرد: این آب باید جهت استمرار تولید به واحدهای موجود که میلیاردها تومان هزینه کرده‌اند، ارائه شود.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/85693