کد خبر : 85781
تاریخ : 1403/5/25
گروه خبری : اقتصادی

نماینده اتحادیه دام سبک در شهرستان اسدآباد؛

اصلاح نژاد با دام وارداتی در تقابل با نژاد بومی

سپهرغرب، گروه - طاهره ترابی مهوش:

نماینده اتحادیه دام سبک در شهرستان اسدآباد گفت: در خصوص تلقیح مصنوعی و عملیات به‌نژادی از طریق نژادهای وارداتی که ازسوی جهاد کشاورزی دنبال می‌شود ما از ابتدا مخالفت خود را اعلام کردیم؛ زیرا یکی از اهداف این عملیات از طریق نژادهای وارداتی، افزایش دوقلوزایی بین دام بود که در شرایط فعلی از سوی دامداران استقبال نمی‌شود، از طرفی نژاد وارداتی از سازگاری لازم به لحاظ آب و هوایی برخوردار نیست.
چند روز پیش بود که محمدکرم مرادی؛ مدیر جهاد کشاورزی اسدآباد از توزیع بیش از دو میلیون کیلوگرم نهاده‌های دامی بین دامداران این شهرستان در چهار ماهه نخست سال جاری خبر داد و گفت: به تفکیک جو 554 هزار و 256 کیلوگرم، ذرت 665 هزار و 87 کیلوگرم، سبوس گندم 794 هزار و 205 کیلوگرم، کنجاله سویا 59 هزار و 86 کیلوگرم و کنسانتره 209 هزار و 205 کیلوگرم ازجمله پنج نوع نهاده‌های دامی توزیع‌شده بین دامداران این شهرستان بوده است. این میزان نهاده‌های دامی توسط دو تعاونی دامداران و تعاونی دام سبک، بین هزار و 20 دامدار اسدآبادی برای مصرف 17 هزار رأس دام سبک و 10 هزار و 250 رأس دام سنگین طی این مدت توزیع شده است.

بر این اساس با توجه به جایگاه دامداری در اقتصاد شهرستان اسدآباد، برآن شدیم تا درخصوص آخرین وضعیت دامپروری در این شهرستان با عضو هیئت‌مدیره اتحادیه دام سبک استان همدان و نماینده این اتحادیه در شهرستان اسدآباد گفت‌وگویی ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

محسن شریفی‌نیا با بیان اینکه در شهرستان اسد‌آباد 240 دامدار در زیرمجموعه این تعاونی فعالیت دارند و در عین حال به 50 نفر هم خارج از تعاونی خدمات می‌دهیم، گفت: درخصوص تعداد دام باید بگویم آمار ارائه‌شده مربوط به آخرین پلاک‌کوبی در سال 98 است بنابراین نمی‌توان به واقعی بودن این آمار تکیه کرد. منطبق با این آمار تعداد دام سبک موجود در شهرستان 44 هزار رأس است.

وی در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر عمده مشکلات دامداران چیست؟ در بخش نهاده‌ها و حمایت‌ها عملکرد جهاد کشاورزی مناسب است یا خیر؟ گفت: جهاد کشاورزی هیچ خدماتی ارائه نمی‌دهد؛ زیرا به طور کلی نهاده از بازار آزاد خریده می‌شود حال آنکه متأسفانه طی چند روز گذشته قیمت نهاده افزایش یافته و هرکس ساز خود را زده و به هر قیمتی که دوست داشته باشد آن را در بازار عرضه می‌کند.

وی با اشاره به اینکه طی چند روز گذشته شاهد افزایش قیمت سه هزار تومانی در هر کیلو ذرت بودیم، ابراز کرد: تنها نهاده‌ای که امروز به‌صورت یارانه‌ای به دامدار ارائه می‌شود سبوس است؛ تفاوت قیمت این نهاده با بازار آزاد آنچنان زیاد نیست، از سوی دیگر با توجه به قرار گرفتن در فصل گرما بیشتر دامداران نیازی به خرید این نهاده ندارند.

مدیر اتحادیه دام سبک شهرستان اسدآباد عنوان کرد: به لحاظ قیمت گوشت نیز باید بگویم تا چند سال پیش دامداران ما در بیشتر موارد متضرر شده و تنها از دی‌ماه سال گذشته با بالا رفتن قیمت گوشت، به لحاظ مالی تاحدودی شرایط بهتری را در دامداری‌ها شاهد هستیم.

شریفی‌نیا با اشاره به اینکه یکی از دغدغه و نگرانی‌های ما برای پاییز سال جاری، بازگشت قیمت‌ها به روال قبل با توجه به افزایش تولید و کاهش تقاضا است، خاطرنشان کرد: بر این اساس با جهاد کشاورزی رایزنی کرده و درخواست دادیم که نسبت به خرید قراردادی از دامداران اقدام کند.

وی با عنوان اینکه در شرایط فعلی امکان تکرار وضعیت سال 99 و 1400 در خصوص دامداری‌ها محتمل است، تشریح کرد: تا چندی پیش هر کیلو ذرت را از شرکت‌های واردکننده هفت هزار تومان می‌خریدم اما امروز همان ذرت به قیمت هر کیلو 10 هزار تومان عرضه می‌شود.

وی در پاسخ به این سؤال که برای تولید یک کیلو گوشت در حال حاضر چقدر هزینه می‌شود؟ گفت: بنا به سنتی و صنعتی بودن ساختار دامداری، قیمت‌ها متفاوت است اما به‌طور میانگین امروز تولید هر کیلو گوشت 480 هزار تومان هزینه د بر دارد.

نماینده اتحادیه دام سبک شهرستان اسدآباد با ابراز اینکه ما به‌عنوان دامدار علاقه‌ای به گران شدن قیمت گوشت نداریم بلکه همچون دیگر صنوف به‌دنبال حاشیه سود متعارف از تولید هستیم تشریح کرد: به‌دلیل اینکه برای استقرار یک واحد دامداری حداقل بالغ بر یک میلیارد تومان هزینه کرده‌ام برای من دامدار تداوم سود 35 درصدی طی سال‌های مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است.

شریفی‌نیا، ادامه داد: درواقع ما به‌دنبال گران شدن گوشت نیستیم چراکه در پی این اتفاق ممکن است یک سال وضع ما خوب باشد اما بنا به تورم موجود این شرایط تداوم نخواهد داشت زیرا قدرت خرید مردم پایین آمده و امکان خرید گوشت را نخواهند داشت.

وی در پاسخ به اینکه در حال حاضر چند درصد از دامداری‌های موجود در شهرستان اسدآباد صنعتی است؟ اذعان کرد: متأسفانه کمتر از پنج درصد است حال آنکه بنا به خطرپذیری بالایی که در این صنعت وجود دارد دامداران رغبتی برای صنعتی کردن واحدهایشان ندارند چراکه هزینه‌های احداث صنعتی زیاد بوده و تسهیلات لازم نیز در این زمینه پرداخت نمی‌شود.

نماینده اتحادیه دام سبک‌ در شهرستان اسدآباد، افزود: از طرفی ضرری که دامداران در سال‌های 1399 و 1400 متحمل شدند، جرأت این ریسک را از آن‌ها گرفته تا بری اینکه در این عرصه ورود جدی داشته باشند.

شریفی‌نیا در خصوص حمایت‌های دامپزشکی، گفت: در حال حاضر آنچه انجام می‌شود واکسیناسیون برای بیماری‌های دامی است حال آنکه دام هزینه‌های بالایی به لحاظ درمانی بر دامدار تحمیل می‌کند چراکه داروها اغلب تأثیرگذاری لازم را نداشته و گاهی آنچه در بازار عرصه می‌شود به‌نظر تقلبی است.

وی خاطرنشان‌ کرد: در خصوص تلقیح مصنوعی و عملیات به‌نژادی از طریق نژادهای وارداتی که ازسوی جهاد کشاورزی دنبال می‌شود نیز باید بگویم ما از ابتدای انجام این کار مخالفت خود را اعلام کردیم.

این فعال حوزه دامداری با اشاره به اینکه یکی از اهداف عملیات به‌نژادی از طریق نژادهای وارداتی افزایش دوقلوزایی بین دام بود که در شرایط فعلی از آن استقبال نمی‌شود چراکه هزینه تولید را بالا برده و به لحاظ پرواربندی بهره‌وری را کاهش می‌دهد اذعان کرد: بنابراین در صورت دوقلو‌زایی دامدار یکی از قل‌ها را فروخته تا بتواند تغذیه مطلوبی برای قل دیگر فراهم کند زیرا بیشتر دام‌های مادر شیر کافی برای تغذیه دوقلو ندارند.

شریفی‌نیا عنوان کرد: پیشنهاد ما به جهاد کشاورزی این است که همچون سال‌های گذشته که برای به‌نژادی از نژاد دام بومی مناطق استفاده می‌شد، به جای نژادهای وارداتی تمرکز خود را بر تقویت و احیای نژاد بومی منطقه در استان همدان که نژاد مهربان است بگذارد؛ چراکه علاوه بر بومی بودن با آب و هوا نیز سازگاری دارد.

وی با بیان اینکه متأسفانه امروز در دامداری‌هایی که در گله‌هایشان عملیات به‌نژادی از طریق نژادهای وارداتی انجام شده شاهد شرایط خوب و رضایتمندی دامدار نیستیم، اذعان کرد: به همین دلیل باید در حفظ نژادهای اصیل استان همت خود را به‌کار گیریم.

وی با تأکید بر اینکه عمده نیاز امروز دامدار جهت پیش‌بینی از سوی مدیران دولتی برای فصول سرد سال جمع‌آوری و ذخیره یونجه در استان و جلوگیری از خروج آن است افزود: در صورت خروج این نهاده از استان به‌دلیل کمبودی که ایجاد می‌شود تأمین آن در فصول سرد برای دامداران سخت خواهد بود.

این دامدار با ابراز اینکه امروز به معنای واقعی شرایط در استان‌های کویری به لحاظ تأمین نهاده و علوفه مورد نیاز ازسوی مدیران متولی بهتر از استان همدان است، اذعان کرد: در حال حاضر یونجه در استان کیلویی 14 تا 15 هزار تومان به دامدار فروخته می‌شود حال آنکه خرید با این قیمت در تناژ بالا، از توان دامدار خارج خواهد بود، این مسئله و افزایش قیمت به خروج این محصول از استان نیز دامن خواهد زد.

مع‌الوصف با توجه به آنچه گفته شد نژادﻫﺎی ﺑﻮﻣﯽ در ﻫﺮ ﮐﺸﻮر ﺑﻪ‌ﻋﻨﻮان ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﻣﻠﯽ و ﻣﺤﺼﻮﻟﯽ راﻫﺒﺮدی در اﻗﺘﺼﺎد و روﻧﻖ آن ﮐﺸﻮر ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽ‌ﺷﻮﻧﺪ و از طرفی ایران ازجمله قدیمی‌ترین مراکز اهلی‌سازی و پرورش گونه‌های دام و طیور در دنیا محسوب می‌شود.

در حال حاضر، اکوتیپ‌های مختلفی از گوسفندهای بومی در مناطق جغرافیایی مختلف کشور نگهداری می‌شوند که به لحاظ ویژگی‌های ظاهری و تولیدی هر کدام به نوعی سرمایه به‌حساب آمده و با تقویت آن‌ها می‌توان با بهره‌گیری از ظرفیت دانش‌بنیان در راستای به‌نژادی اقدام کرد چراکه شناسایی الگوهای زیستی و حفاظت از این منابع ژنتیکی امری ضروری است زیرا دامداری در ایران به‌عنوان یکی از مشاغل پررونق شناخته می‌شود، پس در بسیاری از مناطق افراد بسیاری ازجمله روستاییان و عشایر به شغل دامداری مشغول هستند.

گستردگی اقلیم ایران همانطور که پیشتر عنوان شد سبب شده تا انواع گوسفند با نژادهای مختلف و متناسب با نوع آب و هوا و شرایط در بخش‌های مختلف ایران پراکنده شوند؛ بنابراین دامداران با توجه به شرایط محیطی نسبت به خرید گوسفند زنده از نژاد خاصی اقدام می‌کنند تا با انتخاب نژاد مناسب و به‌‌صرفه بتوانند بازدهی قابل توجهی از پرورش گوسفندان دریافت کنند.

این فرایند با استفاده از دانش روز و به‌کارگیری روش‌های علمی تقویت خواهد شد؛ اینکه از سوی نماینده اتحادیه دامداران در شهرستان اسدآباد به مسئله و اجرای طرح به‌نژادی از طریق نژادهای وارداتی انتقاد می‌شود مبحث قابل قبولی است که باید به چرایی آن بنا به وجود دام بومی پربازده همچون مهربان در منطقه پاسخ مناسب داده شود.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/85781