کد خبر : 86173
تاریخ : 1403/6/17
گروه خبری : اقتصادی

رفع 5 ناترازی‌ اقتصاد کشور موجب کنترل تورم می‌شود

‌عباس آرگون و در پاسخ به این سؤال که با توجه به فرمایشات اخیراً مقام معظم رهبری در دیدار با هیئت دولت و تأکید ایشان به رفع مسائل اقتصادی ازجمله تورم برای کاهش تورم چه باید کرد، اظهار کرد: برای رفع معضل تورم از اقتصاد کشور باید مجموعه‌ای از سیاست‌ها توأمان اصلاح شود.‌
وی افزود: تورم با دستور کنترل نمی‌شود زیرا عواملی منتج به تورم شده که باید آن‌ها را اصلاح کرد و تا زمانی که این علل و عوامل اصلاح نشود کماکان مسئله تورم را خواهیم داشت.
*ریشه تورم ناترازی بودجه است
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه ریشه تورم به ناترازی‌های مختلفی مربوط می‌شود، گفت: یکی از این ناترازی‌ها کسری بودجه است. منظور از کسری بودجه اختلاف کل درآمدها و کل هزینه‌ها یعنی اختلاف درآمد جاری به اضافه درآمد سرمایه‌ای مانند نفت با هزینه‌های جاری، عمرانی و بازپرداخت اوراق است.
آرگون با بیان اینکه ما یک کشور تک‌محصول وابسته به درآمد نفت هستیم، افزود: اگرچه طی سال‌های گذشته درآمدهای مالیاتی افزایش یافته اما همچنان به درآمد حاصل از نفت وابسته هستیم و بنابراین محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها، کاهش صادرات نفت و همچنین بعضاً فروش نفت با قیمت پایین می‌تواند بر ناترازی بودجه تأثیرگذار باشد.
وی بیان کرد: از طرفی دیگر ما با مشکل دولت بزرگ، عدم انضباط مالی و تصدیگری دولت مواجه هستیم که این مسئله نیز به ناترازی بودجه دولت و به عبارتی کسری بودجه تأثیرگذار است.
این عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران با اشاره به کسری صندوق‌های بازنشستگی بیان کرد: ناترازی این صندوق به نوعی عاملی برای کسری بودجه است زیرا با حمایت دولت از این صندوق بخشی از منابع بودجه سالانه به سمت این صندوق می‌رود در حال که اگر این صندوق‌ها خودگردان بودند دولت ناگزیر نبود که بخشی از منابع خود را صرف این صندوق‌ها کند.آرگون اظهار داشت: بنابراین برای رفع ناترازی بودجه علاوه بر اینکه باید مشکلات داخلی را حل کرد باید به فکر رفع برخی از مشکلات بین‌المللی ناشی از تحریم‌ها بود تا بتوانیم حضور بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشیم.‌
ناترازی انرژی عامل اثرگذار بر تورم
آرگون در ادامه به یکی دیگر از عوامل اثرگذار بر تورم اشاره کرد و‌گفت: ناترازی انرژی که طی سال‌های گذشته در برق، گاز، بنزین و حتی گازوئیل مشاهده می‌شود اثرات بسیار مخربی در کاهش تولید و صادرات دارد در کاهش تولید نیز عاملی برای تورم است. وی با بیان اینکه قطع برق واحدهای تولیدی در بخش‌های مختلف صنعت اثرات نامطلوبی داشته است، گفت: قطع برق صنایعی از قبیل فولاد اثر مستقیم به کاهش تولید و صادرات زنجیره فولاد داشته است.
وی بیان کرد: همچنین قطع برق سایر واحدهای تولیدی باعث شده تا کارخانه‌ها یک چهارم ظرفیت تولید خود را از دست بدهند و بنابراین ناترازی انرژی بر ماهش تولید اثر داشته و کاهش تولید نیز بر روی افزایش تورم اثر می‌گذارد.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران به واردات بنزین اشاره کرد و گفت: بخشی از درآمدهای ارزی طی سال‌های گذشته صرف واردات بنزین شده است بنابراین این بخش از تاترازی هم اثرات منفی بر ناترازی بودجه‌ای کشور دارد.آرگون در ادامه به ناترازی ارزی اشاره کرد و گفت: سال گذشته کسری تراز تجاری 17 میلیارد دلار بود یعنی 17 میلیارد دلار واردات ما بیش تر از صادرات بود که بخشی از این موضوع مربوط به تثبیت نرخ ارز نیمایی است.
آرگون افزود: در حالی که نرخ ارز آزاد حدود 60 هزار تومان است اما نرخ ارز نیمایی حدود 40 تا 41 هزار تومان تثبیت شده و بنابراین صادرکننده‌ای که محصولش با ارز 60 هزار تومانی تولید شده باید ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ نیمایی عرضه کند که این موضع معضلاتی از قبیل کم‌اظهاری در صادرات و بیش‌اظهاری در واردات را به‌دنبال داشته است.
وی بیان کرد: ناترازی نظام بانکی هم یکی دیگر از معضلاتی است که در راستای کنترل تورم باید اصلاح شود.
وی افزود: بنابراین برای رفع تورم باید به رفع ناترازی در بخش‌های مختلف اقتصاد ازجمله رفع ناترازی بودجه‌ای، ناترازی صندوق‌های بازنشستگی، ناترازی انرژی، ناترازی ارزی و ناترازی نظام بانکی پرداخت و همه این‌ها را باید با هم اصلاح کرد زیرا به هم مرتبط هستند و نمی توان آن‌ها را از هم جدا کرد.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/86173