کد خبر : 89524
تاریخ : 1403/9/13
گروه خبری : فرهنگی

استاندار همدان در جمع پژوهشگران استان:

تدوین پایان‌نامه‌های دانشجویی برای رفع مشکلات روز جامعه باشد


حمید ملانوری‌شمسی در همایش تجلیل هفته پژوهش که روز سه‌شنبه در مرکز همایش‌های الغدیر دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار شد، ضمن تبریک هفته پژوهش، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های استان همدان، داشتن مراکز علمی فاخر و تأثیرگذار در کشور است.
وی با اشاره به اینکه تحول، توسعه و پیشرفت امروزه به‌عنوان یکی از مباحث اساسی در هر جامعه به‌ حساب می‌آید‌، گفت: در همه محافل علمی، سیاست‌گذاری و اجرایی، بحث بر سر توسعه پایدار و تحول برای اثرگذاری است؛ بنابراین هر پژوهش باید باعث رفع نیازهای مردم شود و رفاه عمومی و رضایت‌مندی مردم را به دنبال داشته باشد.
استاندار همدان خاطرنشان کرد: تحقق رشد، توسعه و پیشرفت براساس یک برنامه درست انجام می‌شود و اساس یک برنامه درست، اطلاعات دقیق، به‌روز و صحیح است.
ملانوری‌شمسی با بیان اینکه اطلاعات خوب براساس پژوهش و تحقیق درست به‌دست می‌آید، تأکید کرد: بسیاری از مواقع با آنکه منابع، وقت و اعتبار لازم را درنظر می‌گیریم، اما به‌دلیل بهره‌وری کم و عدم اثرگذاری، رضایت‌مندی در جامعه هدف کسب نمی‌شود.
وی ادامه داد: این موضوع باعث انتقاد و نارضایتی خواهد شد که امروز نیز مردم در برخی مسائل به‌دلیل این عدم تأثیر لازم، رضایت ندارند.
استاندار همدان تصریح کرد: این نارضایتی‌ها نتیجه اقدامات ما براساس یک رویه بدون برنامه است؛ بنابراین مهم‎‌ترین اصل برنامه‌محوری، استفاده از اطلاعات دقیق و شفاف است.
ملانوری‌شمسی با بیان اینکه پژوهش براساس یک سؤال اساسی آغاز می‌شود، گفت: امروزه سؤالات زیادی در ذهن مردم جامعه در مورد موضوعات اقتصادی، اجتماعی، معیشت، نشاط اجتماعی و سایر موارد ایجاد می‌شود و برخی رفتارهایی که در جامعه شاهد هستیم، به‌دلیل سؤالات پاسخ داده نشده و اقداماتی بوده که رضایت‌مندی مردم را به دنبال نداشته است.
وی با عنوان اینکه دنیا امروزه با تکیه بر علم و فناوری مسائل خود را حل می‌کند، افزود: ما نیازمند ارتباط تنگاتنگ بین مراکز علمی، تحقیقاتی و پژوهشی با مسائل روز برای حل آن‌‎ها هستیم.
استاندار همدان با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از اقتصاد استان همدان بر پایه کشاورزی است، ادامه داد: امروزه این مهم با مشکلاتی در حوزه آب، خاک، نهاده‌ها، تغییر الگوی کشت، افزایش بهره‌وری، برندسازی، ورود به بازارهای داخلی و خارجی و سایر مسائل مربوط به آن مواجه است که باید در جهت رفع آن‌ها برنامه‌ریزی و تحقیق کرد.
ملانوری‌شمسی ابراز کرد: یکی از محورهای بزرگ توسعه استان گردشگری است که بیش از یک‌هزار و 700 اثر تاریخی و طبیعی دارد؛ همچنین اتفاقات زیادی در حوزه‌های معدنی، صنعتی و گردشگری افتاده، اما اقدامات بسیاری نیز پیش‌‎ روی ما هست که باید انجام شوند تا بهره‌‎مندی لازم از این ذخایر و منابع برای مردم استان و کشور ایجاد شود.
وی با بیان اینکه حلقه مفقوده ما برای استفاده درست منابع و قرار دادن آن‌ها در مسیر حل مشکلات جامعه عدم ارتباط مطلوب با مراکز علمی است، گفت: ما امروزه در جامعه دغدغه‌هایی در مسائل اجتماعی داریم و حل مشکلات آن‌ها با شناخت دقیق داشته‌ها و بهره‌مندی از راه حل‌های علمی، ممکن است.
استاندار همدان با اشاره به اینه شناخت، معرفی صحیح و دقیق و استفاده اثرگذار سه اصل مهم برای حل مسائل جامعه هستند، افزود: پایان‌نامه‌های دانشجویی باید در مسیر رفع نیازهای اصلی جامعه باشند و حل مسئله کنند.
وی تأکید کرد: همه امور ما باید در قالب مشارکت و هم‌افزایی باشد و سرمایه‎‌های خود را می‌بایست در مسیر پژوهش برای حل مسئله، هزینه کنیم.
ملانوری‌شمسی ادامه داد: همه اسناد بالادستی و برنامه‌هایی که برای پیشرفت جامعه درنظر گرفته شده‌اند، بر دانش‌محور شدن و دانش‌بنیان شدن تأکید دارند.
وی خاطرنشان کرد: اقدامات ما باید پس از هفته پژوهش نیز پیگیری شود و می‌بایست سؤال کرد که برای حل مسائل مختلف، چقدر از این ظرفیت استفاده خواهد شد؟
استاندار همدان با اشاره به اینکه پژوهش‌های دانش‌آموزی باید مورد توجه و حمایت قرار بگیرند، گفت: در گذشته تجربه این مهم را در استان خراسان جنوبی با کمک سرمایه‌گذاران بخش خصوصی داشته‌ام و تولیدات دانش‌آموزان را به سمت تجاری‌سازی پیش بردیم تا انگیزه یابند و فکر رفتن از شهر و سرزمین خود، به ذهنشان خطور نکند.
* دانشگاه علوم پزشکی همدان یکی از پیشتازان حوزه فناوری است
سرپرست دانشگاه علوم‌ پزشکی همدان نیز با اشاره به اینکه اثرگذاری پژوهش‌ها امروزه در جهان بیشتر مورد توجه است، اظهار کرد: هرجا آرامش باشد، بهشت زندگی افراد یک جامعه است و ما باید به‌نحوی عمل کنیم که انسان‌ها دغدغه زندگی نداشته باشند و بتوانند به عبادت، آرامش معنوی و روانی در کنار توسعه، بپردازند.‌
بهروز کارخانه‌ای در ادامه با عنوان اینکه بر همین اساس در دانشگاه 20 اولویت در زمینه‌های مختلف درنظر گرفته شده است، گفت: رشد جمعیت، حوادث جاده‌ای، بیماری‌های قلبی و عروقی، بهداشت آب و غذا و شیوع بیماری‌های مزمن نظیر دیابت، برخی از این اولویت‌ها بوده که در این راستا گام‌های مؤثری مانند ایجاد پژوهشگاه سلامت برداشته شده است.
وی افزود: در پژوهشکده سلامت چهار پژوهشکده و بیش از 20 مرکز تحقیقات دایر شده تا بتوانند اندیشمندان مختلف با نگاه‌های متفاوت در زمینه‌های گوناگون را گِرد هم جمع کنند که به بشریت خدمت کنند.
سرپرست دانشگاه علوم‌ پزشکی همدان با بیان اینکه تحقیقات انجام‌شده در این پژوهشکده بسیار مشکل‌گشا هستند، خاطرنشان کرد: 16 مجله علمی که هشت مورد آن دارای نمایه بین‌المللی است، ازجمله اقدامات انجام‌شده توسط دانشگاه علوم پزشکی همدان است.
وی ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی یکی از پیشتازان حوزه فناوری است و تولید 116 محصول و 44 محصول تجاری، بسیار ارزشمند است.
کارخانه‌‎ای تأکید کرد: باید به سمتی حرکت کنیم که پژوهش‌های ما رفع مشکل کند.
سرپرست دانشگاه علوم‌ پزشکی همدان با اشاره به اثرگذاری تحقیقات در توسعه روابط بین‌الملل، تبیین کرد: ارتباطات بین‌المللی نشان‌دهنده فرهنگ غنی و ذکاوت علمی پژوهشگران ما است که پژوهش‌ها می‌توانند در این راستا بسیار اثرگذار باشند.‌
وی خاطرنشان کرد: اگر درد و رنج انسان از طریق پژوهش کاهش یابد، ارزشمند است، اما متأسفانه تنها 10 درصد تحقیقات به سمت رفع نیازهای مردم حرکت کرده که این رویه باید اصلاح شود و نتایج پژوهش‌ها در رفع مشکلات جامعه اثرگذارتر شود.
کارخانه‌ای در بخش پایانی سخنان خود افزود: بر خود می‌بالم در شهری زندگی می‌کنم که این نمایشگاه پژوهش و فناوری در آن فراهم آمده؛ این نمایشگاه بیانگر بخشی از تلاش و همت فناوران و پژوهشگران استان است.
* از 368 مقاله پژوهشی استان همدان در اختراعات روز دنیا استفاده شده است
در ادامه معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه بوعلی‌سینا همدان نیز با اشاره به اینکه در هفته پژوهش دو جشنواره دانشجویی و دانش‌آموزی برگزار شد، ابراز کرد: در کنار آن نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناور و فن بازار برای نمایش آثار فناور استان در محل مرکز همایش‌های الغدیر برپا شد.
آرش قربانی با اشاره به اینکه برای این برنامه سه کارگروه علمی، اجرایی و تبلیغات تشکیل شد، اظهار کرد: از 87 پرونده ارسال‌شده به دبیرخانه، 31 نفر به‌عنوان پژوهشگر برتر، هفت به‌عنوان شایسته تقدیر، دو نفر در حوزه ارتباط با صنعت و دو نفر از معلمان استان، برگزیده شدند.
وی با اشاره به اینکه در حوزه دانشجویی 46 پرونده به دبیرخانه ارسال شد که 17 مورد آن برتر اعلام شدند، گفت: همچنین52 پونده از دستگاه‌های اجرایی دریافت شد که 10 برتر کارمندی داشتیم و پنج دستگاه نیز به‌عنوان برتر اعلام شدند.
قربانی در ادامه ابراز کرد: در کمیته انتخاب فناوران 30 پرونده دریافت شد که 15 فناور، سه واحد فناور برتر و دو کشاورز و تولیدکننده در این حوزه به‌عنوان برتر معرفی شدند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه بوعلی‌سینا همدان تصریح کرد: 65 اثر از معلمان استان در برنامه معلم پژوهنده دریافت شده که دو پرونده آن به رقابت کشوری راه یافته است.
وی عنوان کرد: براساس اطلاعات حاصل از پایگاه‌های معتبر جهانی رتبه ایران ازلحاظ تولیدات علمی در وب آب ساینس (ISI) در جایگاه 15 و در ارجاعاتی که به مقالات ما شده، دارای رتبه 18 است.
قربانی با بیان اینکه ما باید برای حل مسائل روز از استنادات علمی استفاده کنیم، به جایگاه استان همدان در تولیدات علمی طی 10 سال گذشته پرداخت و گفت: اختراع در قله علمی جهان قرار دارد و در این مدت از 368 مقاله پژوهشی استان همدان در اختراعات روز دنیا استفاده شده است که ازنظر تأثیرگذاری مقالات ابتدا دانشگاه علوم پزشکی و سپس دانشگاه بوعلی‌سینا همدان قرار دارد که این مهم نشان از موفقیت پژوهش‌ها در دانشگاه‌‎های ما است.
این مقام مسئول در پایان سخنانش افزود: نیم درصد از مقالات دانشگاه بوعلی‌سینا و بیش از نیمی از مقالات دانشگاه علوم پزشکی همدان در ارتباط با صنعت بوده است.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/89524