کد خبر : 89665
تاریخ : 1403/9/19
گروه خبری : سلامت

از فواید و عوارض مصرف مکمل‌های غذایی چه می‌دانید؟


دکتر نگار مهری، افزود: در کل مکمل‌های دارویی موادی خاص، پرطرفدار و در عین حال چالش‌برانگیز هستند که نظرات مختلف و گاه متضادی در مورد آن‌ها وجود دارد و گاهی توصیه به مصرف و گاهی توصیه به عدم مصرف آن‌ها می‌شود.
وی اضافه کرد: این نکته را باید در نظر داشته باشید که درصورت استفاده مکمل‌ها به‌صورت صحیح و در زمان مناسب می‌توانند فواید بسیار زیادی برای بدن داشته باشند و کمبودهای بدن در زمینه انواع ویتامین‌ها را جبران کنند.
این کارشناس غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان تصریح کرد: با توجه به نیاز بدن باید انواع مکمل‌ها را مصرف کنیم، از مهم‌ترین مصارف مکمل دارویی جبران کمبود ویتامین‌ها و یا پیشگیری از آن‌ها است، همانطور که مشخص است گاهی ویتامینی برای مصرف در دسترس نیست و یا در سبد غذایی افراد وجود ندارد به همین دلیل بدن با کمبود مواجه می‌شود و می‌بایست به‌صورت مکمل و دارو آن را مصرف کنند. برای مثال بانوان باردار برای پیشگیری از تولد جنین نارس نیازمند مصرف یک سری مولتی‌ویتامین‌ها هستند.
دکتر مهری ادامه داد: یکی دیگر از موارد مصرف مکمل جبران کمبود کلسیم و ویتامین D در بدن هست و مکمل‌های کلسیم برای پیشگیری از پوکی استخوان مصرف می‌شوند، همچنین دیگر مورد مصرف مکمل دارویی برای تنظیم وزن بدن است به معنی اینکه برخی مکمل‌ها برای افزایش وزن و عضله‌سازی و یک سری برای بالابردن سوخت و ساز در بدن و کاهش وزن بدن مصرف می‌شوند.
وی خاطرنشان کرد: قطعاً در نظر داشته باشید با شناخت کافی در مورد تأثیرات مکمل‌ها در بدن، تحت نظر مستقیم پزشک یا داروساز باید مورد مصرف قرار گیرند و به هیچ عنوان نباید خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف شوند در غیر این صورت مصرف خودسرانه و غیر منطقی آن‌ها منجر به عوارض جانبی ناخواسته و بروز مشکلات جدی در بدن می‌شود.
کارشناس واحد مدیریت مکمل‌های معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی همدان یادآور شد: یک سری مکمل‌ها همچون مواد معدنی مانند مکمل آهن برای پیشگیری و جبران کم‌خونی هستند، قرص آهن سال‌ها است جای خودش را در بین مکمل‌های دارویی باز کرده و بسیار هم در سنین مختلف مورد مصرف قرار می‌گیرد.
دکتر مهری تأکید کرد: باید در نظر داشته باشید در کنار این موارد، تأثیرات مصرف بی‌رویه مکمل‌های دارویی مشکلاتی نظیر مسمومیت و تداخلات دارویی ایجاد می‌کند و تحت هر شرایطی برای بهبود عملکرد بدن اگر قصد مصرف مکمل را دارید باید با توصیه پزشک مصرف شود.
وی با اشاره به اینکه برای پیشگیری از بروز عوارض ناشی از مصرف مکمل‌ها قطعاً نظر مشاور داروساز و نظارت پزشک بسیار مؤثر است، تصریح کرد: باتوجه به تبلیغاتی که در فضای مجازی نسبت به مصرف مکمل‌ها شاهدیم، ممکن است برخی افراد از آنان به‌صورت غیرمنطقی استفاده کنند که آسیب‌زا است.
وی به بیان توضیحاتی درخصوص دسته‌بندی مکمل‌های معروف پرداخت و گفت: این دسته‌بندی شامل ویتامین‌ها، مواد معدنی، اسیدهای چرب، آمینواسیدها، آنزیم‌ها، دی‌اکسیدان‌ها و غیره است. از مهم‌ترین مکمل ویتامین‌ها می‌توان به ویتامین C، اشاره کرد که برای سلامت پوست، مو، ترمیم زخم‌ها و تقویت سیستم ایمنی ضروری است، دیگری مکمل زینک است که یک ماده معدنی برای حفط سلامتی سلول‌ها، ترمیم زخم‌ها، رشد و تولید هورمون و تقویت سیستم ایمنی به‌شمار می‌ورد، دیگری مکمل امگا 3، از مکمل‌های اسیدهای چرب است که برای سلامتی قلب، چشم و مفاصل به خصوص در سنین سالمندی مهم است.
این کارشناس غذا و دارو با تأکید بر اینکه انواع مکمل‌ها باید تحت نظارت و تولید وزارت بهداشت تولید و عرضه شوند، بیان کرد: مکمل‌ها را باید از داروخانه‌های مجاز خریده و از خرید اینترنتی و فضای مجازی خودداری کنید چون ایمن بودن آن‌ها قابل استناد نیست.
مهری تصریح کرد: به طور کلی هدف از مصرف مکمل بهبود سلامت کلی، پیشگیری از کمبودها، کاهش التهاب بدن، بهبود خلق و خوی، تقویت سیستم ایمنی افزایش انرژی، ارتقای سلامت مغز، مفاصل، قلب و پوست و مو و سایر اندام‌ها است.
وی با تأکید بر اینکه میزان مصرف مکمل‌ها باید طبق توصیه پزشک باشد، افزود: نکته مهم دیگر اینکه حتماً قبل از مصرف برچسب مکمل را بخوانیم و دستورالعمل مصرف آن را رعایت کنیم، مکمل‌ها را با آب کافی مصرف کنید مگر اینکه دستور دیگر داده شود و در جای خشک و خنک و دور از دسترس کودکان نگهداری و به تاریخ انقضا و تغییر رنگ و بوی آن اهمیت دهیم.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از نکات مهم این است که از مصرف همزمان چندین نوع مکمل با هم و بدون نظر پزشک و داروساز پرهیز کنید چون ممکن است باعث تداخلات دارویی شود.
این پزشک خاطرنشان کرد: همچنین در رژیم غذایی از مصرف مکمل به‌عنوان جایگزین غذا پرهیز و وعده غذایی‌ را حذف نکنید، چراکه این مکمل نمی‌تواند نیاز غذایی بدن را تأمین کند و باید در کنار یک رژیم غذایی متنوع و متعادل باشد.
مهری متذکر شد: در مصرف مکمل‌های غذایی حتماً به نیازهای بدن خودتان اهمیت دهید چراکه بر اساس سن و فیزیولوژی بدن هر فرد باید مصرف شود برای مثال در دوران بارداری فولیک‌اسید میزان دوز مشخصی دارد، پس باید به آن اهمیت دهیم و تفاوت مصرف آن را در نظر بگیریم.

  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/89665