شناسه خبر:46385
1400/7/4 09:52:42

سپهرغرب، گروه اندیشه: یکی از ابعاد مهم نظریه سیاسی امام، بحث از مردم و نقش آنان در تشکیل حکومت است که جلیل عظیمی آن را دستمایه نگارش کتاب "مفهوم رضایت در اندیشه امام خمینی(س)" قرار داده است.

بحث اصلی این کتاب درک مفهوم سیاست اخلاقی و اخلاق زمامداری در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) است که با نگاهی به نقش مردم در حکومت سامان یافته است.

منبع اصلی پژوهش حاضر، افزون بر آثار مکتوب و سخنرانی‌های سیاسی امام خمینی(ره) در جمع مسئولان و اقشار مختلف مردم بعد از پیروزی انقلاب و دوران پس از رهبری سیاسی ایشان، منابع فقهی شیعه و آراء و نظریات سیاسی مدرن در عصر جدید بوده است،

این کتاب در پنج فصل به تبیین "چارچوب مفهومی"، "منشأ فرمانروایی سیاسی و ضرورت تشکیل دولت اسلامی از دیدگاه امام خمینی(س)"، "رضایت توافقی در اندیشه سیاسی امام خمینی(س)"، "رضایت تأییدی در اندیشه سیاسی امام خمینی(س)"، "رضایت عضویتی(رضایت شهروندی)" می‌پردازد.

در نظریه سیاسی شیعه هم هرچند که امام برمبنای اصل نصب از جانب خداوند مشروعیت الهی دارد لیکن تحقق عینی حکومت او منوط به پذیرش مردم است. نمونه عینی این مدعا در سیره امام علی(ع) به وضوح مشهود است، آن حضرت برای احقاق حق امامت خود به معنای تصدی امر حکومت هیچ گاه به زور و اجبار متوسل نشد تا آن هنگام که مردم و یا امت خواهان تصدی حکومت از سوی آن حضرت شدند، این معنا در اندیشه و سیره عملی امام خمینی(س) به‌وضوح آشکار است، چنانچه آن حضرت به منظور تشکیل حکومت به خشونت متوسل نشد تا زمانی‌که زمینه رضایت عمومی به منظور تشکیل حکومت اسلامی فراهم آمد و با نظرخواهی از مردم در رفراندوم عمومی تأئید و رضایت اکثریت قریب به اتفاق مردم را به منظور تحقق نظام جمهوری اسلامی ایران اخذ کرد و سپس مبادرت به تشکیل حکومت کرد.

انتشار اثر حاضر از سوی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) به منظور ارائه یافته‌های پژوهشگران در موضوعات مرتبط با انقلاب اسلامی و اندیشه امام خمینی انجام یافته و الزاما نباید به عنوان دیدگاه موسسه تلقی شود، بلکه انتشار اینگونه پژوهش‌ها بستری برای بازخوانی و نقد مستمر اندیشه‌های متنوع صاحبنظران است. به امید گسترش و تعمیق اندیشه‌های نورانی حضرت امام (س) در سطوح مختلف جامعه و تحقق خواسته‌های ملت بزرگ ایران که در گفتار و نوشتار امام خمینی (س) تبلور یافته است.

شناسه خبر 46385