سپهرغرب، گروه خبر: نبود زیرساختهای ارتباطی مناسب همیشه یکی از پاشنه آشیلهای توسعه ایلام بوده و با وجود وعدههای مسئولان برای احداث آزادراه، این مهم تاکنون در استان محقق نشده است.
ایلام در غرب ایران بهدلیل توپوگرافی خشن و کوهستانی، از راههای ارتباطی مناسبی برخوردار نیست و همین عامل باعث تشدید توسعهنیافتگی این استان شده است.
طی سالهای گذشته تلاشهای زیادی برای توسعه راههای ارتباطی در استان ایلام شده، اما هنوز بخش مهمی از وعدههای مسئولان برای ایجاد بزرگراه و آزادراه، تحقق نیافته است.
استان سالانه و بهخصوص در ایام اربعین پذیرای میلیونها زائر عتبات عالیات بوده و این موضوع ضرورت احداث راههای ارتباطی را در ایلام دوچندان کرده است.
هرچند در سالهای گذشته طرح چهارخطه کردن محور ایلام- مهران آغاز شد، اما هنوز بخش مهمی از این پروژه تکمیل نشده و مسئولان قول اتمام آن را پیش از اربعین 98 دادهاند.
راههای غیر استاندارد عامل عدم سرمایهگذاری در ایلام
یک کارشناس مسائل اقتصادی اظهار کرد: امروز راههای ارتباطی نقش مهمی در جذب سرمایهگذاری دارند، اما متأسفانه این مهم در استان ایلام محقق نشده است.
علی خدایاری با اشاره به اینکه امروز راههای غیر استاندارد عاملی در عدم جذب سرمایهگذاری شده است، تصریح کرد: جادههای پُرپیچوخم که گاهی عامل تصادفات هم هستند، باعث فراری دادن سرمایهگذار میشوند.
وی عنوان کرد: امروزه ایلام بهواسطه مرز مهران نقش کلیدی در توسعه صادرات کالا به عراق دارد و در پی تردد روزانه 800 کامیون کالا به مرز مهران، ضرورت توجه به راههای ارتباطی دوچندان است.
خدایاری افزود: زیرساختهای جادهای از عوامل مهم توسعهیافتگی هر منطقه بهشمار میروند، باید مسئولان کشوری و استانی توجه بسیار زیادی به این مهم در استان داشته باشند.
این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: هزینه راهسازی در استان ایلام به دلیل وجود توپوگرافی خشن بسیار بالاست و سالانه بسیاری از اعتبارات استانی در این بخش هزینه میشود؛ بنابراین نیاز است برای طرحهای راهسازی از سرمایهگذاری بخش خصوصی نیز کمک گرفت که البته این مهم نیازمند مشوقهای دولت است.
وی افزود: یکی از دیگر مشکلات حوزه راهسازی در ایلام طولانی شدن پروژههای راهسازی است، پروژههای زیادی در استان وجود دارد که پس از 10 تا 14 سال، هنوز به بهرهبرداری نرسیدهاند.
احداث آزادراه و بزرگراه در ایلام طی امسال
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام در این ارتباط اظهار کرد: استان ایلام دارای 600 کیلومتر راه اصلی بوده، اما توجه بسیار خوبی طی سالهای اخیر به توسعه راهها در استان شده است.
علیاصغر کاظمی عنوان کرد: محور ایلام- مهران با 85 کیلومتر طی سالهای گذشته پیچهای تند و خطرناک و نقاط حادثهخیز متعددی داشت که تردد را برای رانندگان، مسافران و زائران سخت کرده بود؛ اما هماکنون به نسبت سالهای گذشته جادهها عریضتر و تردد در آنها آسانتر شده است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر 130 کیلومتر بزرگراه در ایلام وجود دارد اما استان از وجود آزادراه محروم است، یادآور شد: برای ارتقای ایمنی محورهای استان برنامههای کوتاه، میان و بلندمدت متعددی در دست اجرا و برنامهریزی است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام افزود: در کوتاهمدت حذف نقاط پُرحادثه و ساماندهی تقاطعها، در میانمدت چهارخطه کردن ورودی و خروجی شهرهای استان و در بلندمدت احداث بزرگراههای مختلف و اتصال استان به آزادراه از سمت شمال و جنوب استان برنامهریزی شده است.
100 پروژه راهسازی در ایلام در حال اجرایی شدن است
وی گفت: در حوزه ساخت و توسعه راهها نیز بالغبر 100 پروژه شامل 62 پروژه بزرگراهی، راه اصلی و فرعی با اعتبار پنج هزار میلیارد ریال و نیز حدود 38 پروژه راه روستایی با اعتبار یکهزار میلیارد ریال در حال اجرایی شدن است.
کاظمی با اشاره به برنامه تبدیل مسیر ایلام- مهران به بزرگراه، بیان کرد: از این مسیر 120 کیلومتری تنها 20 کیلومتر باقی مانده و تلاش مسئولان برای تکمیل آن تا پیش از اربعین 98 است.
وی با اشاره به اینکه طرح بزرگراه مهران- دهلران و اندیمشک به ماده 56 واگذار شده است، تصریح کرد: هزینه هر یک کیلومتر بزرگراه بین 60 تا 70 میلیارد ریال بوده و این طرح توسط بخش خصوصی در استان اجرایی خواهد شد.
مدیرکل راه و شهرسازی ایلام یادآور شد: محور دهلران به اندیمشک در دو قطعه در حال اجراست که قطعه نخست به طول 12 کیلومتر هماکنون 80 درصد پیشرفت دارد و قطعه دوم نیز به طول 18 کیلومتر از پیشرفت فیزیکی 15 درصدی برخوردار است.
وی افزود: امسال دو طرح آزادراهی از پل زال- مرز چیلات و کرمانشاه- حمیل- ایلام- مهران برای استان درنظر گرفته شده که آزادراه کرمانشاه- حمیل- ایلام- مهران شروع شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان ایلام ادامه داد: طرح آزادراه پل زال- مورموری- دهلران- مرز چیلات به طول 145 کیلومتر در مرحله فراخوان جذب سرمایهگذار قرار دارد.
کاظمی تصریح کرد: احداث تونل کبیرکوه (یکی از بزرگترین تونلهای حوزه راهسازی کشور) بین شهرستانهای درهشهر تا آبدانان در جنوب استان ایلام نیز با 65 درصد پیشرفت در حال اجراست و امسال عملیات حفاری این تونل به پایان میرسد.
این مقام مسئول اضافه کرد: با اجرای این طرح بیش از 360 پیچ خطرناک و گردنه صعبالعبور بین دو شهرستان درهشهر و آبدانان حذف میشود.
وی با اشاره به چهارخطه کردن ورودی و خروجی شهرستان درهشهر، گفت: مسیر ورودی به طول پنج کیلومتر و خروجی به طول 13 کیلومتر هماکنون در حال اجراست.
مدیرکل راه و شهرسازی چهارخطه کردن ورودی و خروجی شهرستان ملکشاهی و آبدانان را از دیگر برنامههای این مدیریت عنوان کرد و یادآور شد: ورودی ملکشاهی به طول پنج و خروجی آبدانان به مورموری به طول سه کیلومتر نیز در مراحل اجرایی قرار دارند.
کاظمی افزود: همچنین در محدوده تقاطع سرابله به کارزان نیز به طول 20 کیلومتر عملیات عمرانی در حال اجراست.
شناسه خبر 8485