کد خبر : 93696
تاریخ : 1404/1/26
گروه خبری : اقتصادی

کشتار غیرمجاز دام و طیور در سایه خواب دامپزشکی کردستان


متأسفانه کشتار غیرمجاز مرغ زنده و دام در برخی شهرستان‌های استان کردستان، از جمله مریوان، کامیاران و سقز مشاهده می‌شود. این موضوع در حالی رخ می‌دهد که کشتار مرغ زنده ممنوع بوده و کشتار دام نیز باید در کشتارگاه‌های مجاز و تحت نظارت دامپزشکی صورت پذیرد. کشتار غیرمجاز دام در برخی روستاهای مسیر اصلی استان بدون رعایت ضوابط بهداشتی و همچنین عرضه مرغ زنده و کشتار غیرمجاز در نقاطی از شهرهای استان سلامت شهروندان و مردم را به تهدید می‌کند.
عدم نظارت کافی از سوی دامپزشکی به‌عنوان یکی از وظایف اصلی این سازمان، از عوامل مهم بروز این تخلفات بهداشتی است. کشتار غیرمجاز دام و طیور خطرات و آسیب‌های متعددی را برای سلامت عمومی، بهداشت محیط و اقتصاد جامعه به‌دنبال دارد که می‌توان به افزایش خطر انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و دام (زئونوزها)، آلودگی محیط‌زیست، کاهش کیفیت و فسادپذیری بالای گوشت و عدم رعایت اصول بهداشتی در کشتار و نگهداری گوشت و خطر برگشت اجزای غیرخوراکی دام به چرخه مصرف انسانی اشاره کرد. دام‌های کشتار شده در خارج از کشتارگاه‌ها، تحت نظارت بهداشتی قرار نمی‌گیرند و ممکن است حامل بیماری‌های خطرناکی مانند تب کریمه کنگو، تب مالت، سل، بروسلوز، هاری، سیاه‌زخم و انواع کیست‌های انگلی باشند که به‌راحتی می‌توانند به انسان منتقل شوند.رهاسازی خون، آلایش‌های دامی و فضولات ناشی از کشتار غیرمجاز در محیط‌های باز و معابر عمومی، منجر به آلودگی آب، خاک و هوا شده و بوی نامطبوع و تجمع حشرات و حیوانات ناقل بیماری را به دنبال دارد.
همچنین عدم رعایت اصول بهداشتی در کشتار و نگهداری گوشت، منجر به آلودگی ثانویه، کاهش کیفیت، ماندگاری پایین و افزایش احتمال فساد گوشت می‌شود ضمن اینکه در کشتار غیرمجاز، احتمال استفاده از اجزای غیرمجاز و غیربهداشتی دام در فرآورده‌های گوشتی وجود دارد که سلامت مصرف‌کنندگان را تهدید می‌کند.ت
غذیه سگ‌ها، گربه‌ها و سایر حیوانات ولگرد از ضایعات دامی رها شده، می‌تواند منجر به انتقال آلودگی از طریق این حیوانات به انسان شود و همچنین، کشتار دام در معابر و آویزان کردن لاشه‌ها، منظر نامناسب و زننده‌ای را در سطح شهرها و روستاها ایجاد می‌کند.
برای مقابله مؤثر با این معضل، لازم است تا اقدامات هماهنگ و جامعی از سوی دستگاه‌های مختلف و با مشارکت مردم صورت گیرد.
اداره کل دامپزشکی استان کردستان به‌عنوان متولی اصلی و ناظر بر این قضیه، باید نظارت‌های خود را بر کشتارگاه‌ها و مراکز عرضه فرآورده‌های خام دامی افزایش داده و با متخلفان در زمینه کشتار غیرمجاز به‌شدت برخورد قانونی نماید درحالی‌که وجود مکان‌های عرضه‌ مرغ زنده و کشتار غیرمجاز دام بیانگر خواب این دستگاه و یا مماشات در برخورد با این افراد و بازی با سلامت مردم است.
انجام بازرسی‌های منظم و همچنین بازرسی‌های ناگهانی از مناطق مستعد کشتار غیرمجاز، می‌تواند به شناسایی و برخورد با متخلفان کمک کند و جدای از این، اطلاع‌رسانی به مردم در خصوص خطرات بهداشتی و زیان‌های اقتصادی ناشی از مصرف گوشت کشتار غیرمجاز، و تشویق آن‌ها به خرید گوشت از مراکز مجاز و دارای مهر و برچسب دامپزشکی، نقش مهمی در کاهش تقاضا برای گوشت غیرمجاز دارد.
دستگاه قضائی باید با متخلفان و عاملان کشتار غیرمجاز به‌صورت جدی و قاطع برخورد نموده و مجازات‌های بازدارنده‌ای را برای آن‌ها در نظر بگیرد.کشتار غیرمجاز دام و طیور در استان کردستان، به‌ویژه در شهرستان‌های مذکور یک تهدید جدی برای سلامت عمومی و بهداشت محیط محسوب می‌شود. غفلت در نظارت‌های دامپزشکی از عوامل اصلی بروز این تخلفات است. باتوجه‌به آسیب‌های متعدد ناشی از این اقدامات، لازم است تا مسئولان و دستگاه‌های ذی‌ربط با جدیت و هماهنگی کامل، نسبت به اجرای راهکارهای ارائه شده اقدام کرده و با متخلفان برخورد قانونی نمایند. همچنین، افزایش آگاهی و مشارکت مردم در این زمینه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
  لینک
https://sepehrnewspaper.com/Press/ShowNews/93696