کشتار غیرمجاز مرغ زنده و دام در برخی مناطق کردستان در حالی رخ میدهد که کشتار مرغ زنده ممنوع بوده و کشتار دام نیز باید در کشتارگاههای مجاز و تحت نظارت دامپزشکی صورت گیرد، عدم نظارت کافی از سوی دامپزشکی بهعنوان یکی از وظایف اصلی این سازمان، از عوامل مهم بروز این تخلفات بهداشتی است.

متأسفانه کشتار غیرمجاز مرغ زنده و دام در برخی شهرستانهای استان کردستان، از جمله مریوان، کامیاران و سقز مشاهده میشود. این موضوع در حالی رخ میدهد که کشتار مرغ زنده ممنوع بوده و کشتار دام نیز باید در کشتارگاههای مجاز و تحت نظارت دامپزشکی صورت پذیرد. کشتار غیرمجاز دام در برخی روستاهای مسیر اصلی استان بدون رعایت ضوابط بهداشتی و همچنین عرضه مرغ زنده و کشتار غیرمجاز در نقاطی از شهرهای استان سلامت شهروندان و مردم را به تهدید میکند.
عدم نظارت کافی از سوی دامپزشکی بهعنوان یکی از وظایف اصلی این سازمان، از عوامل مهم بروز این تخلفات بهداشتی است. کشتار غیرمجاز دام و طیور خطرات و آسیبهای متعددی را برای سلامت عمومی، بهداشت محیط و اقتصاد جامعه بهدنبال دارد که میتوان به افزایش خطر انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و دام (زئونوزها)، آلودگی محیطزیست، کاهش کیفیت و فسادپذیری بالای گوشت و عدم رعایت اصول بهداشتی در کشتار و نگهداری گوشت و خطر برگشت اجزای غیرخوراکی دام به چرخه مصرف انسانی اشاره کرد. دامهای کشتار شده در خارج از کشتارگاهها، تحت نظارت بهداشتی قرار نمیگیرند و ممکن است حامل بیماریهای خطرناکی مانند تب کریمه کنگو، تب مالت، سل، بروسلوز، هاری، سیاهزخم و انواع کیستهای انگلی باشند که بهراحتی میتوانند به انسان منتقل شوند.رهاسازی خون، آلایشهای دامی و فضولات ناشی از کشتار غیرمجاز در محیطهای باز و معابر عمومی، منجر به آلودگی آب، خاک و هوا شده و بوی نامطبوع و تجمع حشرات و حیوانات ناقل بیماری را به دنبال دارد.
همچنین عدم رعایت اصول بهداشتی در کشتار و نگهداری گوشت، منجر به آلودگی ثانویه، کاهش کیفیت، ماندگاری پایین و افزایش احتمال فساد گوشت میشود ضمن اینکه در کشتار غیرمجاز، احتمال استفاده از اجزای غیرمجاز و غیربهداشتی دام در فرآوردههای گوشتی وجود دارد که سلامت مصرفکنندگان را تهدید میکند.ت
غذیه سگها، گربهها و سایر حیوانات ولگرد از ضایعات دامی رها شده، میتواند منجر به انتقال آلودگی از طریق این حیوانات به انسان شود و همچنین، کشتار دام در معابر و آویزان کردن لاشهها، منظر نامناسب و زنندهای را در سطح شهرها و روستاها ایجاد میکند.
برای مقابله مؤثر با این معضل، لازم است تا اقدامات هماهنگ و جامعی از سوی دستگاههای مختلف و با مشارکت مردم صورت گیرد.
اداره کل دامپزشکی استان کردستان بهعنوان متولی اصلی و ناظر بر این قضیه، باید نظارتهای خود را بر کشتارگاهها و مراکز عرضه فرآوردههای خام دامی افزایش داده و با متخلفان در زمینه کشتار غیرمجاز بهشدت برخورد قانونی نماید درحالیکه وجود مکانهای عرضه مرغ زنده و کشتار غیرمجاز دام بیانگر خواب این دستگاه و یا مماشات در برخورد با این افراد و بازی با سلامت مردم است.
انجام بازرسیهای منظم و همچنین بازرسیهای ناگهانی از مناطق مستعد کشتار غیرمجاز، میتواند به شناسایی و برخورد با متخلفان کمک کند و جدای از این، اطلاعرسانی به مردم در خصوص خطرات بهداشتی و زیانهای اقتصادی ناشی از مصرف گوشت کشتار غیرمجاز، و تشویق آنها به خرید گوشت از مراکز مجاز و دارای مهر و برچسب دامپزشکی، نقش مهمی در کاهش تقاضا برای گوشت غیرمجاز دارد.
دستگاه قضائی باید با متخلفان و عاملان کشتار غیرمجاز بهصورت جدی و قاطع برخورد نموده و مجازاتهای بازدارندهای را برای آنها در نظر بگیرد.کشتار غیرمجاز دام و طیور در استان کردستان، بهویژه در شهرستانهای مذکور یک تهدید جدی برای سلامت عمومی و بهداشت محیط محسوب میشود. غفلت در نظارتهای دامپزشکی از عوامل اصلی بروز این تخلفات است. باتوجهبه آسیبهای متعدد ناشی از این اقدامات، لازم است تا مسئولان و دستگاههای ذیربط با جدیت و هماهنگی کامل، نسبت به اجرای راهکارهای ارائه شده اقدام کرده و با متخلفان برخورد قانونی نمایند. همچنین، افزایش آگاهی و مشارکت مردم در این زمینه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
شناسه خبر 93696