شناسه خبر:93780
1404/2/1 13:14:42

در گفت‌وگو با نماینده مجری طرح مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده در همدان مشخص شد این سایت فعالیت خود را از دی‌ماه سال گذشته آغاز کرده و درصدد جذب نیروی بومی است.

سپهرغرب، گروه - طاهره ترابی مهوش :

جالب‌تر اینکه برای نخستین‌بار فروردین‌ماه سال 1400 بود که حمیدرضا حاجی‌بابایی، نماینده مردم همدان و فامنین از تشکیل جلسه مقدماتی برای احداث کارخانه بازیافت هواپیما در همدان خبر داد و اظهار کرد که به‌منظور فعال‌سازی کامل فروردگاه همدان و ایجاد پروازهای مستمر از این فرودگاه، جلسه مشترکی با امیر سرتیپ بنی‌طرفی، مشاور عالی وزیر دفاع و سردار طلایی‌نیک با حضور حجت‌الاسلام فلاحی، دیگر نماینده شهرستان در محل کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات تشکیل شد.

وی با بیان اینکه در این نشست بر اشتغال‌زایی، پرواز مستمر از فرودگاه و استفاده کامل از ظرفیت استان تأکید شد، افزوده بود که استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و توانمندسازی تولیدات بومی مورد استفاده در بازیافت هواپیماها، از محورهای دیگر این نشست بود.

حاجی‌بابایی با بیان اینکه طبق مطالعات انجام‌شده دستور امکان‌سنجی و مطالعات مقدماتی پروژه توسط وزیر راه و شهرسازی صادر شده است، اظهار کرده بود که سامان‌دهی هواپیماها و بازیافت آن‌ها در فروردگاه همدان انجام خواهد شد که ظرفیت ارزشمندی برای اشتغال‌زایی پایدار، توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های روز محسوب می‌شود.

اما در ادامه درست دو سال بعد اسداللهی، سرپرست وقت اداره کل راه و شهرسازی استان همدان از امضای تفاهم‌نامه با وزارت دفاع و شرکت هواپیمایی فارسکو در واگذاری زمین برای احداث کارخانه بازیافت هواپیما در سایت مجاور فرودگاه همدان خبر داد.

نهایتاً چنان که گفته شد، با پیگیری مستمر مسئولان بالاخره دی‌ماه سال گذشته این پروژه در جوار فرودگاه با حضور مسئولان کشور و استانی آغاز شد.

بر این اساس بنا به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا درخصوص روند طی‌شده و وضعیت فعلی پروژه گفت‌وگویی را با سعید فتحی، نماینده مجری طرح مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده در همدان ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

نماینده مجری طرح مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده در همدان با بیان اینکه دی‌ماه سال کلنگ‌زنی این پروژه با اعتباری بالغ‌بر سه هزار میلیارد ریال (یا به‌عبارتی 300 میلیارد تومان) در استان همدان آغاز شد، گفت: در بحث آغاز به کار این کارخانه یکی از مسائل مهم، واگذاری قرارداد زمین بود که باید از سوی وزارت راه و شهرسازی و سازمان ملی زمین و مسکن انجام می‌شد که خوشبختانه این قرارداد نهایی شده است.

سعید فتحی با تأکید بر اینکه زمین تحویل شده و تا یکی دو هفته‌ آینده مراسم رسمی تحویل قرارداد زمین نیز برگزار خواهد شد، تشریح کرد: این مراسم به احتمال زیاد در استانداری با حضور استاندار، معاون وزیر دفاع، برخی از مسئولان از تهران و مدیرکل راه و شهرسازی استان برگزار می‌شود.

وی درخصوص مساحت زمین عنوان کرد: زمین پروژه حدود 10 هکتار است که در محدوده فرودگاه همدان قرار دارد.

فتحی ادامه داد: این پروژه مربوط به بازیافت هواپیماها است؛ یعنی هواپیماهایی که آخرین پرواز خود را انجام داده‌اند و دیگر در ناوگان هوایی به‌لحاظ فرسودگی امکان فعالیت ندارند، در این محل فرود می‌آیند و سپس از طریق تاکسی‌وی به محل سایت هدایت خواهند شد تا فرآیند بازیافت آن‌ها انجام شود.

نماینده مجری طرح مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده در همدان درخصوص اهمیت این کار و اجرای پروژه در صنعت هوایی و نیز سایر صنایع خاطرنشان کرد: برخی از قطعات این هواپیماها همچنان قابلیت استفاده دارند، مانند موتور، سیستم‌های کنترلی و غیره که می‌توانند وارد چرخه بهره‌برداری مجدد در سایر ناوگان‌ها شوند؛ بنابراین این کار اصلی سایت بوده که در طراحی درنظر گرفته شده است.

وی با اشاره به اینکه در رابطه با اشتغال‌زایی هم باید عرض کنم اگر بتوانیم امسال بودجه مناسبی برای ساخت ابنیه و فضاهای مورد نیاز دریافت و پیمانکار واجد شرایط (ترجیحاً از داخل استان) را نیز انتخاب کنیم قطعاً اشتغال‌زایی مناسبی خواهیم داشت، عنوان کرد: البته اگر پیمانکار تخصصی در استان در زمینه پروژه‌های فرودگاهی پیدا نشود، مجبور خواهیم شد از ظرفیت نیروی متخصص استان‌های دیگر مانند تهران استفاده کنیم.

نماینده مجری طرح مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده در همدان با تأکید بر اینکه مناقصه این موضوع به‌زودی برگزار خواهد شد و شرکت‌هایی که صلاحیت لازم را دارند می‌توانند شرکت کنند، ابراز کرد: ما برای این پروژه چارت زمانی و برنامه‌ریزی مالی مشخصی داریم که ان‌شاءالله در هفته‌های آینده با جزئیات اعلام خواهد شد.

فتحی با بیان اینکه درخصوص اشتغال‌زایی مستقیم فعلاً نمی‌توان عدد دقیقی گفت چون به‌صورت مرحله‌ای اجرا می‌شود، اظهار کرد: با این وجود به‌طور کلی برنامه آن است که مرکز پس از راه‌اندازی به‌صورت خودگردان فعالیت کند و رفته‌رفته نیازهای نیروی انسانی آن نیز تأمین شود.

نماینده مجری طرح مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده در همدان افزود: از طرفی با هماهنگی سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت فرودگاه‌ها، نامه‌نگاری‌هایی انجام شده که براساس آن، تمام هواپیماهایی که به پایان عمر پروازی رسیده‌اند، به‌جای فرود در مهرآباد یا سایر فرودگاه‌ها مانند مشهد، تبریز، اصفهان و شیراز، مستقیماً در فرودگاه همدان فرود بیایند و به این سایت منتقل شوند.

وی با بیان اینکه درحال حاضر در نبود این ظرفیت اگر به مهرآباد بروید می‌بینید ده‌ها فروند هواپیما سال‌ها است که در گوشه‌ای رها شده‌اند و هیچ استفاده‌ای از آن‌ها نمی‌شود درحالی که با فعال شدن این سایت می‌توان آن‌ها را به‌درستی بازیافت کرد، گفت: خوشبختانه این مهم برای نخستین‌بار نه‌تنها در کشور، بلکه در خاورمیانه در همدان آغاز شده و اجرایی می‌شود.

نماینده مجری طرح مرکز بازیافت هواپیماهای فرسوده در همدان با اشاره به اینکه در بحث اشتغال یکی از مباحثی که در گزینش افراد مورد توجه قرار می‌گیرد بومی بودن است، اذعان کرد: اگر این قابلیت و صلاحیت علمی در بین نیروهای متخصص استان وجود داشته باشد، یقیناً این افراد در اولویت به‌کارگیری و اشتغال قرار خواهند گرفت.

وی سرمایه‌گذار و تأمین‌کننده اعتبار ساخت این سایت را یکی از معاونت‌های وزارت دفاع و شرکت مهندسی هواپیمایی فارسکو اعلام کرد و گفت: گرچه این پروژه در زیرمجموعه پروژه‌های اداره کل راه و شهرسازی قرار دارد، اما اعتبار لازم توسط وزرات دفاع و شرکت عنوان‌شده تأمین می‌شود.

 

 

 

شناسه خبر 93780