شناسه خبر:41472
1400/3/11 10:27:18

سپهرغرب، گروه زیست‌بوم: معاون پژوهشی پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی شکل‌گیری خلیج فارس به صورت امروزی را مربوط به هشت میلیون سال قبل دانست و گفت: در حوضه‌های آبریز ایران مخاطرات زیادی وجود دارد، از آن جمله جریان‌های شکافنده که سالانه 200 تا 300 نفر بر اثر این جریان‌های ساحلی جان خود را از دست می‌دهند.

حمید علیزاده در وبینار دانش دریاها و اقیانوس‌ها، با اشاره به شکل‌گیری دریای خزر، دریای عمان و خلیج فارس، گفت: در 20 میلیون سال قبل اقیانوس «تتیس» بوده است که با ایجاد رشته کوه‌های البرز، زاگرس، قفقاز و آناتولی این اقیانوس تکه‌تکه شد و خلیج فارس شکل گرفت.

وی ادامه داد: در 15 میلیون سال قبل خزر جنوبی که وجود نداشت، ایجاد شد و همچنان خلیج فارس کم‌عمق بوده و اتصال آن با اقیانوس تتیس برقرار بود و از 12 میلیون سال قبل دریای خزر تاحدودی شکل گرفت.

معاون پژوهشی پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی تشکیل خلیج فارس به شکل امروزی را مربوط به هشت میلیون سال قبل دانست و اظهار کرد: بر اساس شواهد تاریخی خلیج فارس یک محیط دریایی خشکی بوده که آب آن را فرا گرفته است.

علیزاده مساحت دریای خزر را 1200 کیلومتر، خلیج فارس را هزار کیلومتر و دریای عمان را 950 کیلومتر عنوان کرد و یادآور شد: حداکثر عمق در دریای خزر 1025 متر، در خلیج فارس 180 متر و در دریای عمان 3400 متر برآورد شده است. دریای عمان حوضه بسیار عمیقی است که هر چه از شرق به غرب آن حرکت کنیم، شیب آن افزایش می‌یابد.

وی با بیان اینکه خلیج فارس کم‌عمق است، اضافه کرد: بیلان آب در این حوضه آبریز طی 20 سال از یک متر تا 120 متر افزایش و کاهش داشته است.

معاون پژوهشی پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی، خلیج فارس را منطقه‌ای خشک با تبخیر بالا دانست و خاطر نشان کرد: این منطقه بارندگی اندکی دارد، ولی دارای تبخیر بالایی است و این تبخیر تبدیل به باران نمی‌شود؛ از این رو خاک آن دارای رطوبت پایینی است.

شناسه خبر 41472