شناسه خبر:13084
1398/7/27 10:47:13

تظاهرات در لبنان برای سومین روز متوالی ادامه دارد و منتظر پایان مهلت ۷۲ ساعته نخست‌وزیر برای احزاب سیاسی حاضر در دولت است. گزارش‌ها از تظاهرات خشونت‌آمیز در مرکز پایتخت در جمعه‌شب حکایت دارد.

المیادین، مرکز بیروت، پایتخت لبنان، شب گذشته شاهد درگیری‌هایی میان نیروهای امنیتی و تظاهرات‌کنندگان بود. به نحوی که پلیس ضد شورش معترضان را با استفاده از گاز اشک‌آور و خودروهای آب‌پاش متفرق کرد.

میدان «ریاض الصلح» نزدیک مقر دولت شاهد عملیات تعقیب و گریز بود که طی آن، تظاهرات‌کنندگان اقدام به پرتاب سنگ به نیروهای امنیتی کردند.

طبق اعلام پلیس، در جریان این اعتراضات حدود 52 نیروی امنیتی زخمی و 70 معترض بازداشت شده‌اند.

از سوی دیگر، «میشل عون» رئیس‌جمهوری لبنان، عصر دیروز با گروهی از تظاهرات‌کنندگان در راه کاخ ریاست‌جمهوری دیدار کرد.

رئیس‌جمهوری لبنان در این دیدار گفت که دولت مجموعه تدابیری برای پاسخ دادن به مطالبات معترضان و کاستن از سطح شکایت‌های آنان اتخاذ کرده است.

میشل عون گفت: «از زمانی‌که به ریاست‌جمهوری رسیده است، در تلاش برای عملی کردن اصلاحات ضروری در کشور و مبارزه با فساد و سایر مشکلات بوده است.»

در روز گذشته نیز تظاهرات شهرهای لبنان در جنوب، البقاع، شمال را فرا گرفت و گزارش‌ها حاکی‌ست که شمار تظاهرات‌کنندگان در روز گذشته بیشتر بود. اعتراضات روز جمعه بزرگترین تظاهرات اعتراضی در لبنان از سال 2011 تاکنون بوده است.

در همین حال، «سعد الحریری» نخست‌وزیر لبنان نیز در دومین روز اعتراضات 72  ساعت به احزاب حاضر در دولت مهلت داد تا راه حلی برای برون‌رفت از بحران اقتصادی کنونی ارائه کنند.

 

الحریری با متهم کردن احزاب سیاسی حاضر در دولت خود، به مقابله با اصلاحات گفت: «من به شرکای خود در دولت 72 ساعت فرصت می‌دهم که به ما٬ مردم در خیابان و شرکای بین‌المللی راه‌حلی قانع‌کننده‌ ارائه کنند.»

او گفت: «اگر کسی راه‌حلی برای بحران اقتصادی دارد بیاید آن را اعلام کند، ما دیگر زمان و فرصت نداریم. یا شرکای ما در دولت پاسخ صریحی و راه‌حلی برای خواست ملت ارائه می‌کنند یا من حرف دیگری را خواهم زد.»

«جبران باسیل» وزیر خارجه لبنان نیز هشدار داد اگر این اعتراضات به درستی درک نشود در آینده باید منتطر اتفاقات بزرگتری باشیم.

باسیل بعد از دیدار با رئیس‌جمهوری طی کنفرانسی مطبوعاتی در کاخ ریاست‌جمهوری گفت: «آنچه اتفاق می‌افتد انباشت بحران‌هاست. طرف‌هایی داخل لبنان تلاش می‌کند عهد را بشکنند.»

وزیر خارجه لبنان تصریح کرد: «دو گزینه متفاوت داریم؛ شکست بزرگ و یا موفقیت بزرگ، البته گزینه سومی هم هست که درگیری و به آشوب کشیدن خیابان‌هاست که منجر به فتنه و نا امنی می‌شود و باید از ستون پنجم دشمن در میان این آشوب‌ها بر حذر بود.»

باسیل گفت: «آنچه در خیابان‌های لبنان در جریان است علیه ما نیست بلکه در راستای مطالبات ماست.»

وی در ادامه تاکید کرد: «اگر دولت نتواند برنامه بودجه را تا 31 ماه میلادی ارائه کند باید کناره‌گیری کند و وضعیت پس از برکناری دولت نا معلوم و مبهم خواهد بود.»

«سمیر جعجع» رئیس حزب مسیحی «نیروهای لبنانی» نیز طی اظهارنظری درباره تظاهرات جاری، درخواست کرد که برای حل بحران در این کشور دولت جدیدی تشکیل شود.

جعجع، که از شخصیت‌های نزدیک به آمریکا و سعودی به‌شمار می‌رود، گفت: «این بحران تنها زمانی پایان می‌یابد که مجموعه‌ای از تغییرات ریشه‌ای انجام شود. این تغییرات ریشه‌ای باید با استعفای دولت، آغاز و سپس دولت جدیدی به دور از کادر سیاسی کنونی تشکیل شود.»

در همین حال،«استفان دوجاریک» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در کنفرانس خبری روز جمعه خود به تحولات در لبنان اشاره کرد و تمام طرف‌های لبنانی را به خودداری از هرگونه اقدامی که موجب افزایش تنش و خشونت در این کشور می‌شود، فراخواند.

این سخنگو گفت: «سازمان ملل به منظور کمک به رویارویی با چالش‌های لبنان از جمله وضعیت اقتصادی این کشور، با دولت لبنان و شرکای بین‌المللی در تماس است.»

پایتخت و برخی شهرهای لبنان از شامگاه پنجشنبه شاهد تظاهراتی در اعتراض به اوضاع اقتصادی و اعمال مالیات‌های جدید است.

دولت لبنان برای تامین بودجه سال 2020 با مشکلاتی روبه‌رو است و در صدد است بر بنزین، تنباکو و نرم‌افزارهای ارتباطی از جمله «واتس‌اپ» مالیات بیشتری وضع کند.

ولت لبنان همچنین در حال بررسی مجموعه‌ای از اقدامات دیگر اقتصادی سخت‌تر است تا به نوعی زمینه دریافت 11 میلیارد دلار وام بین‌المللی را فراهم کند.

طبق این گزارش، انتظار می‌رود دولت لبنان در راستای تامین بودجه سال آینده خود در ماه‌های آینده مجموعه‌ای از موارد افزایش مالیات را اعلام کند.

معاون رئیس شورای اجرایی حزب الله اعتراضات خودجوش مردمی لبنان را بیانگر میزان بحران اقتصادی مردم دانست.

"شیخ علی دعموش" در خطبه نماز جمعه تصریح کرد که اعتراضات مردمی خودجوش جاری در لبنان بیانگر میزان بحران معیشتی است که مردم از آن رنج می برند.

وی تصریح کرد: ما همواره هشدار داده بودیم که سیاست های اقتصادی نادرست و اعمال مالیات و سختی بیشتر به شهروندان باعث انفجاری مردمی خواهد شد زیرا مردم به مرحله دشواری رسیده اند و دیگر توان تحمل وخامت بیشتر اوضاع معیشتی را ندارند.

 

شیخ دعموش افزود: مردم درد و رنج خود را بیان می دارند و باید به فریاد مردم گوش داده شود اما باید روند مسالمت آمیز تحرکات و ثبات اوضاع حفظ شود و به دارایی های خصوصی و عمومی تعرضی صورت نگیرد این بحران یک بحران انباشت شده است که مسئولیت آن به گردن این دوره (سیاسی) یا دولت کنونی نیست بلکه بر گردن دوره های گذشته و دولت های پیاپی روی کار آمده است.

وی افزود: باید در مسئول دانستن دیگران دقت داشت زیرا جایز نیست دوره کنونی (سیاسی) را مسئول فساد و شکست و ناکامی 30 ساله دانست.همچنین جایز نیست حزب الله را که بر مخالفت با هرنوع اعمال مالیات بر فقرا و طبقه متوسط جامعه تاکید کرده و پرچم مبارزه با فساد را بالا برده است، مسئول اقداماتی دانست که حزب الله خود آن را رد کرده است و نپذیرفته است و برای جلوگیری از آن نیز تلاش کرده است.

شناسه خبر 13084