سپهرغرب، گروه کشاورزی: استاد دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی تربیت مدرس با بیان اینکه جلوگیری از هدررفت آب مستلزم اصلاح شیوه حکمرانی مصرف آب است، گفت: کاشت گیاهان، زراعت و صنعت در هر منطقه باید براساس آب وهوا و اقلیم منطقه انجام شود.
پروفسور عباس اسماعیلیساری در باره علل خشک شدن برخی منابع آبی در کشور و چگونگی احیاء این منابع اظهار کرد: یکی از علل اصلی کمبود آب و خشک شدن تالابها، دریاچهها و رودخانهها، کاهش حقآبه منابع آبی است.
وی با بیان اینکه با توسعه کشاورزی و گسترش کشت در مزارع وکشتزارها، روش کشت و آبیاری هم باید تغییر یابد، گفت: برخی گیاهان کمآبخواه و بعضی از گیاهان پرآبخواه هستند. بنابراین کاشت گیاهان در هر منطقه باید براساس آب وهوا و اقلیم منطقه انجام شود.
این استاد دانشگاه روش آبیاری غلط را یکی دیگر از علل اصلی کاهش حقآبه منابع آبی عنوان کرد و افزود: گاه مزارع کشاورزی نیازمند آبیاری قطرهای و گلخانهای است. اما آبیاری غرقابی (که سطح خاک را با لایهای از آب میپوشاند) حجم وسیعی از منابع آبی را هدر میدهد.
اسماعیلیساری اضافه کرد: بنابراین افزایش مصرف، حقآبه دریاچه، تالاب و رودخانه را کاهش و روش نادرست کشاورزی و زراعت آب را هدر میدهد. همچنین راهاندازی کارخانههای صنعتی همچون کارخانه ذوبآهن و فولاد در فرآیند تولید محصولات صنعتی نیز حجم وسیعی از آب را مصرف میکند.
به گفته وی این آب پیشاز مصرف در پروسه تولید محصولات صنعتی به تالاب رودخانهها و... ریخته و این ریزش، تبعات مخرب زیستمحیطی همچون آلودگی وگردوغبار را نیز کاهش میدهد.
استاد دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی تربیت مدرس، همچنین با اشاره به آبهای زیرزمینی یادآور شد: افزایش مصرف آب با احداث چاه جدید و افزودن عمق چاههای قدیمی، ذخیره سفره آبهای زیرزمینی را نیز کاهش میدهد.
اسماعیلیساری با تأکید بر اصلاح شیوه حکمرانی مصرف آب خاطرنشان کرد: شیوه حکمرانی بر مصرف آب باید با توجه به پتاسیل و ظرفیت هر کشور طراحی شود. به عبارت دیگر، فرهنگ یک کشور، آب وهوا و اقلیم در این روش مصرف باید مورد توجه قرار گیرد.
به گفته وی مصرف اصلی آب در هر کشور بهمنظور کشت و صنعت هزینه میشود و براین اساس اصلاح الگوی کشت و مدیریت مصرف در صنعت از هدررفت بخش اعظم آب جلوگیری خواهد کرد.
استاد دانشکده منابع طبیعی وعلوم دریایی تربیت مدرس، همچنین تصریح کرد: اصلاح حکمرانی مصرف آب، ضمن کاهش هدررفت منابع آبی با کاهش آلودگی محیطزیست وگرد وغبار سبب حفظ سطح سفرههای آب زیرزمینی و جلوگیری از تخریب بیابانزایی میشود.
شناسه خبر 34783