شناسه خبر:41572
1400/3/13 10:07:35

سپهرغرب، گروه ریحانه‌آفرینش: مدیریت خرج و مخارج و هزینه‌های زندگی به عهده مرد خانه است ولی دراین‌بین خانم خانه هم باید دستی در این مدیریت داشته باشد.

برای مدیریت اقتصادی خانه باید هنرهای مهمی را بلد باشید. این هنرها عبارت‌اند از:

  نکته‌هایی که خانم‌ها برای مدیریت هزینه‌های زندگی باید بدانند

اگرچه بار اصلی مدیریت اقتصادی خانواده بر دوش مرد خانه است، اما بانوی خانه هم دست‌کمی از مردش ندارد، این شمایید که حساب دخل‌وخرج زندگی به دستتان است و برای هر هزینه مترقبه‌ای دچار دلهره و نگرانی می‌شوید! مدیریت اقتصادی، یک هنر است و این هنرمندی مؤلفه‌هایی دارد که عبارت است از:

  برای مدیریت هزینه‌های زندگی برنامه‌ریزی است

پیشرفت در زندگی و توفیق در آینده نیازمند برنامه‌ریزی است و برنامه‌ریزی مالی، مجموعه‌ای از پیش‌بینی‌های مالی است که فرد را برای داشتن یک زندگی با آرامش و آسایش در آینده دور و نزدیک، آماده می‌کند. تعیین اهداف و تقسیم‌بندی آن‌ها به اهداف کوتاه‌مدت، میان‌مدت و درازمدت یکی از مهم‌ترین اصول برنامه‌ریزی محسوب می‌شود. یک برنامه‌ریز موفق، باید در انتخاب اهداف دقت کافی داشته باشد؛ اهداف انتخاب‌شده نه‌تنها باید قابل وصول باشد بلکه لازم است هماهنگی منطقی بین اهداف نیز وجود داشته باشد. در یک برنامه‌ریزی مالی کامل و دقیق، وضعیت اقتصادی امروز فرد یا خانواده بررسی می‌شود و اهداف مالی فردای نزدیک و دور نیز مورد نظر قرار می‌گیرد تا با توجه به آن‌ها، روش یا روش‌های حصول این اهداف یا قابل دسترس بودن آن‌ها مورد توجه قرار گیرد. برنامه‌ریزی مالی جنبه‌های متفاوتی را دربرمی‌گیرد که صرفاً شامل پس‌انداز یا سرمایه‌گذاری هنگفت در منابع سرمایه‌گذاری خاص نمی‌شود. این سرمایه‌گذاری‌ها ‌فقط بخش کوچکی از یک برنامه‌ریزی جامع است.

  برای مدیریت هزینه‌های زندگی بودجه‌بندی است

بعد از برنامه‌ریزی، بودجه‌بندی بسیار مهم است و شاید اولین و تنها راهی است که به کاهش هزینه نیز کمک می‌کند. با یک بودجه‌بندی درست و اصولی متوجه دخل‌وخرج‌ها می‌شوید و می‌توانید خرج‌ها را هم کنترل کنید. بودجه‌بندی باعث می‌شود مدیریت اقتصادی، مدیریت زندگی، مدیریت زمان و مدیریت برنامه شخصی‌تان را به دست داشته باشید و کارهایتان را طبق برنامه پیش ببرید. به دیگر سخن، کسی که برنامه‌ریزی دارد اهدافش را می‌داند و برای آن‌ها بودجه‌بندی می‌کند، هیچ‌گاه دچار بی‌نظمی نمی‌شود. با بودجه‌ریزی و عمل به آن است که می‌توانید همه نیازهای ضروری و غیرضروری‌تان را در درازمدت به دست آورید.

  اگر می‌خواهید بودجه‌بندی شما درست و اصولی باشد پله‌پله با ما بیایید

گام اول

هزینه‌هایتان را طبقه‌بندی کنید. برای شروع تقسیم‌بندی، تمام هزینه‌های زندگی را در چند گروه بزرگ بنویسید و بعد جزئیات بیشتری را به هر گروه بیفزایید تا کل هزینه‌هایتان مشخص شود.

گام دوم

حالا ببینید که از بین هزینه‌های موجود کدام‌یک از آن‌ها نیازهای اصلی و ضروری‌تان هستند و چه مواردی در درجات دوم و سوم قرار می‌گیرند. به‌طور مثال پرداخت قبض‌های آب، برق و تلفن، خرید مواد غذایی روزانه و... را در گروه نیازهای اولیه جای دهید و مواردی چون خرید هدیه، سفارش غذا از رستوران، خرید لوازم‌خانگی تازه و... را به بخش نیازهای ثانویه بیفزایید.

گام سوم

در پایان به کل هزینه‌های ماهانه نگاهی بیندازید. شاید لازم باشد که بعضی از آن‌ها را به‌طورکلی از فهرست حذف کنید. در کنار این موارد ستاره‌ای قرار دهید تا در صورت لزوم رویشان خط بکشید. با این کار بودجه‌بندی شما انعطاف‌پذیرتر می‌شود.

گام چهارم

حالا زمانی است که باید رو به روی هرکدام از موارد فهرستتان مبلغی را بر طبق هزینه ماه‌های قبل یادداشت کنید. بعد یک ماشین‌حساب بردارید و تمام این اعداد را با هم جمع کنید تا کل هزینه ماهانه‌تان مشخص شود. هزینه نیازهای اصلی بودجه‌بندی باعث می‌شود مدیریت اقتصادی، مدیریت زندگی، مدیریت زمان و مدیریت برنامه شخصی‌تان را به دست داشته باشید و کارهایتان را طبق برنامه پیش ببرید را جدای از نیازهای غیرضروری محاسبه کنید. این‌طوری دستتان در حذف موارد اضافی بازتر است.

گام پنجم

حالا مبلغ هزینه‌های ضروری را از کل مبلغ درآمدتان کم کنید تا ببینید چقدر از حقوقتان باقی می‌ماند. این مبلغ باقی‌مانده پولی است که می‌توانید بابت موارد غیرضروری زندگی کنار بگذارید. اگر لازم است برخی از موارد ستاره‌دار را حذف کنید تا دخل‌وخرجتان جور دربیاید.

گام ششم

اگر بعدازاین همه حساب‌وکتاب هنوز پولی برایتان باقی‌مانده باید به خودتان تبریک بگویید. در اینجا وارد مرحله پس‌انداز می‌شوید. می‌توانید این مبلغ را در یک حساب جداگانه پس‌انداز کنید یا آن را از کارت اعتباری‌تان برداشت کنید.

گام هفتم

اگر فکر می‌کنید که در بودجه‌بندی خیلی خساست به خرج داده‌اید برنامه‌تان را دوباره بازنگری کنید تا هزینه‌هایتان متعادل‌تر شوند.

گام هشتم

در اینجا مرحله برنامه‌ریزی شما به پایان می‌رسد اما اصل قضیه تازه شروع می‌شود. از این مرحله به بعد باید پولتان را طبق برنامه خرج کنید. در مورد خرید لوازم لوکس و فانتزی یا موارد غیرضروری خارج از برنامه وسوسه نشوید و یادتان باشد که برای داشتن زندگی بهتر، بودجه‌بندی یکی از راه‌حل‌های منطقی است که به شما کمک می‌کند به اهداف مختلفتان برسید.

* هدی پاک‌نهاد

شناسه خبر 41572