شناسه خبر:47671
1400/8/9 09:57:14

سپهرغرب، گروه خبر: زنبورداری و تولید عسل اگرچه به‌عنوان اصلی‌ترین فعالیت زنبورداران در استان ایلام شناخته می‌شود، اما نباید فراموش کرد که زنجیره ارزش افزوده در اقتصاد زنبورداری وجود دارد که نباید آن را نادیده بگیریم.

امروزه زنبورداری به‌عنوان یکی از رشته‌های کشاورزی در تمام کشورهای جهان به رسمیت شناخته شده است، زیرا بدون وجود آن نه‌تنها موفقیت در تعدادی از رشته‌های کشاورزی غیر ممکن است بلکه صنعت داروسازی نیز دچار مشکل می‌شود.

از مزایای پرورش زنبورعسل و تولید عسل طبیعی می‌توان به درمان سرطان، سرماخوردگی و آنفولانزا، بیماری‌های قلبی و عروقی، ناراحتی‌های کبدی و....اشاره کرد به طوری که بسیاری از متخصصان اظهار می‌کنند که حتی نیش زنبور هم خواص دارویی بسیار زیادی دارد،به همین دلیل است که امروزه پرورش زنبورعسل از اهمیت بالایی برخوردار است.

بررسی‌های آماری نشان داده که استان ایلام نیز به علت برخورداری از پوشش گیاهی مرتعی و چهار فصل بودن دارای پتانسیل مطلوبی جهت پرورش زنبور است، اما بی‌توجهی به این مهم طی سنوات گذشته موجب شده مردم استان هرساله با آغاز فصل گرما و شروع گرد‌افشانی زنبورها، برای برداشت عسل طبیعی و فروش آن با قیمت گزاف، به طبیعت هجوم ‌آورند وبا عمل نابخردانه خود صدمات جبران‌ناپذیری به محیط زیست و حیات این نوع از حشرات وارد ‌کنند.

**اهمیت بالای پرورش زنبورعسل

کارشناس بخش کشاورزی گفت: امروزه نقش مهم زنبورعسل در گرده‌افشانی گیاهان زراعی باغی، احیای مراتع و بهبود محیط زیست به حدی شناخته شده و آشکار می‌باشد که تولیدات آن یعنی عسل و موم را تحت شعاع قرار می‌دهد.

اکبر مسلمی افزود: اساساً نباتات از نظر گرده‌افشانی وابسته به زنبورها هستند، به عبارتی دیگر گرده افشانی 47 درصد از محصولات کشاورزی وابسته به زنبور عسل است، از این رو ارزش اقتصادی زنبور عسل در دنیا 25 الی 100 برابر ارزش عسل تولید شده در سال محاسبه می‌شود.

یکی از پرورش‌دهندگان زنبور عسل گفت: امروزه پرورش زنبور عسل و نگهداری از آن به‌عنوان یک شغل تولیدی باارزش معرفی شده است زیرا نه‌تنها نیاز به سرمایه بسیاری ندارد بلکه سود‌دهی این کار سریع و حداکثر یک‌ساله می‌باشد.

احمد خانی افزود: علیرغم این مهم متأسفانه عدم آگاهی کشاورزان برای پرورش زنبور عسل و از سوی دیگر عدم حمایت کافی از سوی مسئولان موجب شده پرورش زنبور عسل در استان توسعه چندانی نداشته باشد.

**تولید سالانه 1400 تن عسل طبیعی در استان

درخشنده رحیمی اظهار کرد: پرورش زنبور عسل نقش مهمی در اشتغال‌زایی دارد و می‌تواند به رونق اقتصادی استان کمک کند، که در همین راستا 180 هزار کلنی در استان به وجود آمده که 100 درصد کلنی‌های موجود در استان بومی هستند.

معاون بهبود تولیدات دامی با بیان اینکه استان ایلام با تولید سالانه یک هزار و 400 تن عسل، قطب تولید این محصول در کشور محسوب می‌شود افزود: عسل ایلام از نظر کیفیت جزو رده‌های برتر کشور به‌شمار می‌رود و از ارزش غذایی بالایی برخوردار می‌باشد و حتی در سطح جهان هم می‌تواند مطرح شود.

وی تصریح کرد: بیش از دو هزار نفر به صورت مستقیم و حداقل یک هزار و 500 نفر به صورت غیر مستقیم در این زمینه مشغول به کار هستند.

به‌گفته وی اقتصاد زنبورداری در اغلب کشورهای توسعه یافته مورد توجه جدی قرار دارد و حمایت‌هایی از این بخش انجام می‌شود که ایران نیز از قاعده بالا مستثنی نیست و حمایت‌هایی برای زنبورداران مدنظر است.

این مقام مسئول همچنین تأکید کرد نباید فراموش کنیم که موضوع زنبورداری اصولاً فقط به کندو و تولید عسل منتهی نیست بلکه زنجیره‌ای از ارزش افزوده داریم که از گرده افشانی و تولیدات کشاورزی درکنار محصول عسل است.

مدیرکل حفاظت از محیط‌ زیست استان ایلام اظهار کرد: زنبور عسل گونه‌ای از مفیدترین حشرات محسوب می‌شود که همواره نقش چشم‌گیری در زمینه بقای پوشش گیاهی، گرده‌افشانی، تولید محصولات کشاورزی، تولید عسل و... ایفا می‌کند.

غلامرضا ابدالی اضافه کرد: افرادی که برای جمع‌آوری عسل طبیعی به حیات وحش زنبور‌ها هجوم می‌آورند علاوه بر اینکه به جنگل صدمات جدی وارد می‌کنند، ذخیره غذایی زنبور‌ها را نیز ازبین می‌برند که همین امر موجب انقراض این گونه از حشرات می‌شود.

وی با بیان اینکه زنبور‌ها هم حق حیات دارند و مردم می‌بایست در محافظت از آن‌ها کوشا باشند‌ تصریح کرد: در صورت مشاهده هرگونه تعرض به حیات وحش زنبورها، برای متخلفین پرونده تشکیل داده می‌شود و تحویل مراجع قضائی می‌دهیم.

نقش زنبور عسل در زندگی انسان مشهود و وجود آن برای حفظ اکوسیستم محیط زیست حیاتی است، ازاین‌رو به‌منظور حفظ جامعه زنبور عسل لازم است منابع حیاتی آن‌ها نگهداری و با متخلفین برخورد جدی شود و از سوی دیگر نیز میبایست جهت توسعه تولید عسل در استان از پرورش‌دهندگان زنبور عسل حمایت ویژه‌ای به عمل آید تا شاهد توسعه تولید عسل در استان باشیم، همچنین با برندسازی و بسته‌بندی این محصول می‌توان عسل تولیدی استان را ساماندهی و معرفی کرد.

شناسه خبر 47671