شناسه خبر:52316
1400/11/23 10:10:44

سپهرغرب، گروه جوانی: بسیاری از ما ضرب‌المثل «خواستن توانستن است» را شنیده‌ایم. اما آیا فقط خواستن موجب توانستن می‌شود یا در کنار این هدف باید توانایی، شناخت و عوامل دیگری نیز باشد؟

بدون شک خواستن شاخصه‌هایی دارد که هر جوانی در صورت رعایت آن، می‌تواند به اهداف موردنظر خود دست یابد. موفقیت در کنکور، پیروزی در عرصه‌های ورزشی، ازدواج موفق، رسیدن به شغل مناسب و... تنها در سایه خودباوری، اعتمادبه‌نفس و تلاش مجدانه قابل تحقق است و هرگاه «توانستن» موجود شد می‌توان «بودن» را حس کرد.

  خودباوری

خودباوری را می‌توان از ابعاد مختلف موردبررسی قرارداد و با رویکردهای متفاوت تعریف کرد. اما شاید صحیح‌ترین تعریف از منظر روان‌شناختی باشد. براین اساس خودباوری عبارت است از: «باور داشتن داشته‌های روانی و جسمانی خود و استفاده از آن‌ها درراه بهینه و در جهت شکوفایی استعدادها و توانایی‌های فردی و اجتماعی.

روانشناسان شناخت گرا نیز دیدگاه جالبی در این خصوص دارند. آن‌ها معتقدند که از افکار سالم، احساس سالم متولد می‌شود و از احساس سالم، رفتارهای سالم نمایان می‌گردد. بنابراین خودباوری یک مقوله شناختی است و تا زمانی که نوجوان یا جوان به شناخت منطقی از خود نرسد نمی‌تواند ادعا کند که به خودباوری رسیده است.

از سویی نباید فراموش کرد که خودباوری با خودخواهی و یا خودشیفتگی متفاوت است.

در خودخواهی شاید هیچ باوری به‌صورت منطقی وجود نداشته باشد. فرد خودخواه فقط خود را می‌بیند و می‌خواهد. بنابراین همیشه تنهاست اما انسان خودباور با دیگران است و باورهای او با کمک و همکاری دیگران متجلی می‌شود.

  انسان خودباور

افراد خودباور، اهداف خود را مشخص و از زمان و مکانی که در آن قرار دارند، خوب استفاده می‌کنند و آن‌ها معتقدند که هم خدای متعال و هم قوانین طبیعت دست‌به‌دست هم داده‌اند تا انسان موفق شود.

یک جوان خودباور دارای سعه‌صدر و صبوری است. آینده را روشن می‌بیند و درراه رسیدن به هدف از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کند. بنابراین در زندگی فردی و اجتماعی، خودباوری تلاشی است که با یک ایمان قلبی و امیدواری به آینده همراه است. 

انسان همان چیزی است که باور دارد و نوع نگرش او به خود و دیگران و چگونگی برخورد با محیط و تفسیر حوادث پیرامونی و نتیجه گرفتن از آن‌ها میزان خودباوری را نشان می‌دهد.

  اعتمادبه‌نفس داشته باشیم

اگر همیشه به خود بگوییم: «نمی‌توانم برای مردم و جامعه مفید باشیم، اگر امسال در کنکور قبول نشوم، آینده‌ام چه خواهد شد، اگر... و...» و اگر کاسه چه کنم چه کنم به دست گرفتیم، بدانیم که اعتمادبه‌نفس ما ضعیف است.

یک تعریف روانشناسانه از اعتمادبه‌نفس می‌گوید: «خود پنداره‌ای که فرد را نسبت به انجام کاری توانمند می‌سازد!»

درواقع در تشریح نقش خودپنداره می‌توان گفت: «معمولاً هر فردی در درون خود احساسی دارد که با آن توان انجام کار را در خود می‌آزماید. این احساس از خودپنداره افراد نشأت می‌گیرد. 

اگر خودپنداره فرد ضعیف و تصویری که از خود و توانایی‌اش دارد، کمرنگ باشد، اعتمادبه‌نفس ضعیفی در او وجود خواهد داشت و اگر این احساس قوی باشد، اعتمادبه‌نفس او قوی خواهد بود.

اگر فردی خودپنداره قوی داشته باشد، در مواجهه با انجام کار دچار تردید نخواهد شد.

  مفید باشید

شما یک جوان پرشور و سرشار از توانستن و یک جوان مملو از استعداد و انرژی برای انجام کارهایی که قادر به تحقق آن‌ها هستید، می‌باشید.

اگر به این باور رسیدید و این تفکر مبتنی بر شناخت صحیح از خویشتن واقعی شما باشد بدانید که از اعتمادبه‌نفس بالایی برخوردار هستید.

اما مهم‌ترین راه برای تقویت اعتمادبه‌نفس، تقویت خویشتن است، یعنی تقویت خودپنداره ای که شما در درون خود دارید و اصلاح تصور از فردیت خود و توانمند ساختن خویشتن! خوب است بدانید که تمام افراد موفق سرشار از خویشتن آگاهانه هستند.

بی‌تردید شما یک ابرقهرمان نیستید اما در دورانی از زندگی به سر می‌برید که در سایه برخورداری از اعتمادبه‌نفس قوی، خودباوری واقعی و تلاش پیگیر، می‌توانید کارهای مفید بسیاری برای خود و دیگران انجام دهید و روند خواستن، توانستن و شدن را به‌خوبی طی کنید.

 

شناسه خبر 52316