«فول باک» یکی از طرحهای ملی و از مصوبات ابلاغی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور به استانداریها برای مقابله با قاچاق سوخت است؛ طرحی که زمستان سال گذشته در مرز باشماق مریوان استان کردستان هم آغاز شد.
این کار را دلالان خردهپا برای دلالان اصلی و بزرگ انجام میدهند دلالان اصلی سالها است در مرز باشماق حضور دارند و برای رانندگان شناخته شده هستند، آنها به گفته دلالان خُردهپا، منطقه را میان خود تقسیم کار کردهاند و اجازه فعالیت به کس دیگری هم نمیدهند.
این وضعیت به دغدغه ای برای مسئولان استان در بحث قاچاق و توزیع خارج از شبکه سوخت تبدیل شده بود تا اینکه طرح باک پر مطرح و اجرای آن در دستور کار قرار گرفت.
فول باک، طرحی ملی است که در قالب آن میزان سوخت داخل باک کامیونهای ایرانی خروجی از کشور بر اساس «باک پر» محاسبه و وجه آن بر اساس نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه دولت واریز میشود؛ طرحی که حالا به گفته مسئولان پخش فرآوردههای نفتی کردستان، قاچاق سوخت را به کمتر از پنج درصد کاهش داده است.
*افزایش 12 برابری فروش سوخت در پایانه باشماق بعد از اجرای طرح باکپر
در همین رابطه با مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه کردستان گفتوگو کردیم که اظهار کرد: طبق اعلام ستاد مرکزی مقابله با قاچاق کالا و ارز، برای جلوگیری از قاچاق سوخت، طرح فول باک در تمام استانهای مرزی باید اجرا شود.
جهانبخش نوکانی ادامه داد: این طرح 25 دی ماه سال گذشته (1402) در کردستان با مجوز کمیسسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان آغاز شد.
به گفته وی، قبل از اجرای این طرح، روزانه حدود 20 هزار لیتر گازوئیل به صورت قانونی در پایانه مرزی باشماق به فروش میرفت اما اکنون این عدد به 250 هزار لیتر در روز رسیده است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه کردستان با بیان اینکه قاچاق سوخت روند به شدت کاهشی داشته است، یادآور شد: اکنون راننده نفتکش یا کامیون ورودی و خروجی سراغ گالن به دست نمیرود، چراکه گازوئیل یورو4 مستقیم از پالایشگاه تأ
*مین و در مرز باشماق عرضه میشود و قاچاقچیان توان تأمین این سوخت را ندارند.
نوکانی افزود: پایش باک خودروهای عبوری از مرزهای استان و اجرای طرحها و اقدامات کنترلی ازجمله راهاندازی و بهرهبرداری سامانه فروش مرزی با هدف پایش و کنترل عملکرد عوامل پیمانکار طرف قرارداد و پایش باک خودروها با دستگاههای اندازهگیری دیجیتال با هدف کاهش خطای انسانی و جلوگیری از سواستفادههای احتمالی نیز، نقش مهمی در کاهش قاچاق سوخت داشته است.
*واریز پنج هزار میلیارد ریال به حساب خزانه از محل فروش سوخت در پایانه مرزی باشماق
وی به این هم اشاره کرد که از زمان اجرای طرح باک پر، تاکنون 23 میلیون لیتر نفتگاز به فروش رفته و حدود پنج هزار میلیارد ریال به حساب خزانه واریز شده است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه کردستان اضافه کرد: اکنون کردستان گروه معین آذربایجان غربی و کرمانشاه است و این استانها بعد از اجرای طرح فول باک، با هماهنگی نرخ فروش مرزی را تعیین میکنند.
نوکانی روند اجرای طرح را بسیار خوبی ارزیابی کرد و یادآور شد: در آینده بعد از بسترسازی لازم و نصب قطعات و تجهیزات، طرح باک پر برای کامیونهای ترانشیپ (انتقال کالا از یک وسیله نقلیه به وسیله نقلیه دیگر) در پایانه مرزی باشماق و مرز سیرانبند بانه هم انجام خواهد شد.
شناسه خبر 82298