کشاورزان ایلامی با مشکلاتی و چالشهایی مواجهند که بخشی از آنها زیرساختی و بخشی اقتصادی است.
فصل برداشت محصولات کشاورزی در استان ایلام، با وجود اهمیت فراوان در اقتصاد استان و معیشت کشاورزان، امسال با موفقیتهای خوبی همراه بود. کالاهای استراتژیک بسیاری که از دل زمینهای ایلام بر میآیند، علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، نقش مهمی در اقتصاد استان ایلام ایفا میکنند، با این حال کشاورزان با مشکلات متعددی روبرو هستند که از جمله آنها میتوان به هزینههای بالای تولید، مشکلات زیرساختی و نبود صنایع تبدیلی اشاره کرد.
«عامر خرسان» کشاورز اهل دشتعباس دهلران در خصوص چالشهای کشاورزان در استان به ایسنا گفت: هزینههای تولید خیلی زیاد شده، قیمت کود، سم، بذر و... هر روز در حال افزایش است، اما وقتی محصول را به بازار میبریم، با قیمت خیلی کم به فروش میرود و سود زیادی نمیکنیم.
« احمد عبدی» کشاورز ساکن شهرستان خلیلان نیز به ایسنا اظهار کرد: جادههای روستای ما خراب بوده و حمل محصولات کشاورزی خیلی سخت کرده و مجبوریم محصول را با قیمت پایین بفروشیم، نبود سردخانه هم باعث شده که نتوانیم محصولات را برای مدت طولانی نگهداری کنیم و مجبوریم آنها را زودتر به فروش برسانیم.
«عبدالکریم زینیوند» کشاورز درهشهری نیز در این خصوص با خبرنگار ایسنا گفت: نبود صنایع تبدیلی در استان مشکل ماست که ما را مجبور میکند محصول را به نازلترین قیمت به دلالان بفروشیم.
هزینههای سرسامآور تولید، کابوس کشاورزان
«امیررضا عاطفی» کارشناس ارشد زراعت در خصوص هزینههای تولید در کشاورزی به خبرنگار ایسنا اظهار کرد: یکی از مهمترین چالشهایی که کشاورزان ایلامی با آن دست و پنجه نرم میکنند، افزایش چشمگیر هزینههای تولید است، هزینههای حمل و نقل، خرید کود شیمیایی، اجرت کارگر و هزینههای آبیاری مکانیزه از جمله مواردی هستند که بار سنگینی را بر دوش کشاورزان تحمیل میکنند.
وی افزود: این افزایش هزینهها در کنار کاهش قیمت محصولات کشاورزی، سوددهی کشاورزان را به شدت تحت تاثیر قرار داده و بسیاری از آنها را به مرز ورشکستگی کشانده است.
مشکلات زیرساختی، مانعی بر سر راه توسعه کشاورزی
عاطفی در خصوص مشکلات زیرساختی نیز خاطرنشان کرد: از جمله وضعیت نامناسب جادههای روستایی، نبود سردخانههای مناسب و صنایع بستهبندی، از دیگر چالشهای مهم کشاورزان ایلامی است.
این کارشناس ارشد زراعت ادامه داد: نبود جادههای مناسب، حمل و نقل محصولات کشاورزی را با مشکل مواجه کرده و موجب افزایش هزینههای تولید میشود، همچنین نبود سردخانههای کافی، امکان نگهداری محصولات کشاورزی را با مشکل مواجه کرده و باعث میشود تا کشاورزان محصولات خود را به ناچار با قیمتهای پایین به دلالان بفروشند.
دلالان و واسطهها، بلای جان کشاورزان
وجود دلالان و واسطهها در بازار محصولات کشاورزی، یکی دیگر از مشکلاتی است که کشاورزان ایلامی با آن دست و پنجه نرم میکنند.
این افراد با خرید محصولات کشاورزی به قیمت نازل از کشاورزان، آنها را در موقعیت ضعف قرار داده و با فروش محصولات با قیمتهای بسیار بالاتر، سود هنگفتی را به جیب میزنند.
نبود آگاهی، چالش دیگری برای کشاورزان
عاطفی یکی دیگر از چالشهای مهم کشاورزان ایلامی را نبود آموزش و آگاهی کافی در زمینههای مختلف کشاورزی دانست و افزود: کشاورزان ایلامی به دلیل نبود آموزشهای لازم، از دانش کافی در زمینه انتخاب محصولات مناسب، روشهای کشت و برداشت، بازاریابی و صادرات برخوردار نیستند.
راهکارهای برونرفت
«شاهد امیرراضی» فارغالتحصیل کشاورزی نیز در خصوص ارائه راهکارهایی برای فائق آمدن بر چالشهای بخش کشاورزی به ایسنا اظهار کرد: تأمین اعتبارات لازم برای توسعه زیرساختهای کشاورزی اعم از اختصاص اعتبارات کافی برای احداث جادههای روستایی، احداث سردخانهها و صنایع بستهبندی میتواند به بهبود وضعیت کشاورزان کمک شایانی کند.
وی حمایت از تعاونیهای کشاورزی راهکار مناسبی دانست و ادامه داد: ایجاد و تقویت تعاونیهای کشاورزی میتواند به کشاورزان کمک کند تا محصولات خود را با قیمت مناسبتر به فروش برسانند و از قدرت چانهزنی بیشتری در برابر دلالان برخوردار شوند.
امیرراضی توسعه صنایع تبدیلی، آموزش کشاورزان و حمایت از صادرات محصولات کشاورزی را از جمله راهحلهای دیگر برشمرد.
«علی فرضینژاد» کارشناس ارشد گیاهان دارویی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایسنا در خصوص چالشهای کشاورزی استان ایلام گفت: گران بودن نهادههای کشاورزی، به موقع پرداخت نشدن تسهیلات سرمایه در گردش، عدم تأمین نهادهها در زمان مناسب، نبود سرمایهگذار در حوزه کشاورزی، نبود خرید تضمینی برای اغلب محصولات، هزینههای بالای تولید، خورد بودن و قطعات کوچک زمینهای کشاورزی و عدم دسترسی راه مناسب به این قطعات، لزوم یکپارچهسازی اراضی کشاورزی استان، نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی که باعث شده کشاورز را با نرخ کمتر از قیمت واقعی، محصول فروخته شود، از جمله چالشهای کشاورزی استان است.
وی افزود: در گندم و جو، بذر داریم اما در بقیه محصولات بذر و قلمه، نشا و نهال گواهی شده نداریم و این خود یک معضل محسوب میشود.
فرضینژاد خاطرنشان کرد: کمبود دستگاههای مکانیزاسیون در فصل برداشت در برخی محصولات نیز چالش کشاورزان ایلامی است.
این کارشناس ارشد گیاهان دارویی هزینه بالای آببها در بعضی مناطق در استان انگیزه کشاورزان را کاهش میدهد، از طرفی در بخشی از مزارع شهرستانهای گرمسیری استان، آبیاری غرقابی انجام میشود که مصرف آب را افزایش میدهد و به فرسایش خاک دامن میزند.
وی عدم همکاری مناسب کشاورزان با کارشناس هم باعث کاهش عملکرد محصول میشود. همچنین عدم رعایت تناوب زراعی در مناطق شمالی استان ایلام و همه استان و همچنین استفاده نامناسب سموم و علفکش نیز یکی از مشکلات است.
شناسه خبر 88111