شناسه خبر:20204
1399/2/5 18:59:48

سپهرغرب، گروه خبر - طاهره ترابی‌مهوش: پروژه نیمه‌کاره تجاری «فیروزه» کرمانشاه پس از 18 سال در ناکارآمدی مسئولان به سنگ خارایی در دل شهر بدل شد.

ازجمله پروژه‌هایی که همانند زخمی ناسور در قلب کرمانشاه خودنمایی می‌کند و بیشتر شبیه به اسکلت ساختمان‌های مخروبه باقی‌‌مانده از بلایای طبیعی بوده، پروژه تاریخی و توریستی مجتمع تجاری فیروزه است.

تقریباً حدود 18 سال پیش بود که نخستین کلنگ بدون تدبیر این پروژه توسط مسئولان بر تارک اراضی محله خیابان مدرس این شهر با وعده ساخت بزرگ‌ترین و مجهزترین مجتمع تجاری غرب به‌نام «فیروزه»، به زمین زده شد و کارگر، بیل، کلنگ، لودر، بیل مکانیکی و غیره همه دست به‌کار شدند.

مجتمعی با هشت طبقه مثبت و منفی و زیربنای 56 هزار مترمربع در زمینی حدود هفت‌ هزار مترمربع، مشخصات این پروژه عظیم در قلب شهر تاریخی کرمانشاه بود، اما با گذشت این مدت و روی کار آمدن هفت استاندار، همچنان این پروژه نیمه‌کاره و بلاتکلیف است.

طبق مستندات موجود از مصاحبه و گزارش‌های خبری، طی این سال‌ها روزبه‌روز گلایه مردم به‌ویژه مغازه‌داران و بازاریان این خیابان از فیروزه‌ای که به سنگ خارایی در دل شهر تبدیل شده، بیشتر و بیشتر می‌شود.

جالب‌تر اینکه بارها بحث شکایت شهرداری به بهانه تعلل شریک این پروژه در دادگاه نیز مطرح شد، زیرا طبق‌ نظرات کارشناسی در سال 1390 قرارداد مشارکتی فی‌مابین شرکت توسعه عمران و آبادانی کرمانشاه و سازمان بهسازی و نوسازی منعقد می‌شود که به‌دلیل مشکلات عدیده حقوقی مالکیتی و پیرامونی، خصوصاً توافق و تفاهم با مالکان ساختمان مجاور مجتمع ازجمله کنیسه یهودیان، مسجد جامع و ساختمان قدیمی میراث فرهنگی، عملاً اجرای پروژه تا اوایل سال 92 به تعویق می‌افتد و افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها و تورم غیرمنطقی مصالح ساختمانی در آن سال‌ها، قرارداد مشارکت را دچار پیچیدگی‌های خاصی می‌کند.

با این‌همه زمان ازدست‌رفته و وعده‌هایی که به وعیدهای بعید مسئولان شهرداری تبدیل شده بود، ادامه طرح با عنوان مزایده در اواخر سال 1395 بار دیگر بر سر زبان‌ها افتاد.

پس بار دیگر شانس چهره خود را به شهر کرمانشاه نشان داد و شرکای ساخت این مجتمع توافق کردند که پروژه از طریق مزایده واگذار شود که این نشست، منجر به مصوبه شورای شهر وقت، جهت واگذاری پروژه شد. همچنین با پیگیری‌های انجام شده در توافق مذکور، یکی از مؤسسات مالی‌اعتباری به‌عنوان شخصیت حقیقی که اتفاقاً یکی از خریداران نیز بود، در فروردین‌ماه سال 96 نشستی را با مدیران شرکا در یکی از ساختمان‌های شهرداری برگزار کرد که می‌توانست در کم‌ترین زمان ممکن، منجر به واگذاری پروژه شود. اما گویا دراین‌بین بروکراسی اداری بخش خصوصی را متواری کرد.

البته داستان این قصه پُرغصه به همین‌جا ختم نمی‌شود. زیرا شهردار وقت برای ساخت پروژه به‌عنوان شریک مبلغ 20 میلیارد تومان از بانک شهر، تسهیلات دریافت می‌کند که به‌دلیل توقف پروژه و عدم پرداخت، اکنون این تسهیلات به چندین‌برابر افزایش یافته است.

از طرفی مجتمع تجاری فیروزه در یکی از پُرترافیک‌ترین خیابان‌های شهر کرمانشاه یعنی خیابان مدرس و جنب مسجد جامع قرار گرفته است و دیدن این طرح نیمه‌کاره و وامانده، چشم هر رهگذری را آزار می‌دهد.

بر این اساس با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا دراین‌باره گفت‌وگویی را با سیداحسان احسانی، رئیس شورای اسلامی شهر کرمانشاه، ترتیب دهیم که در ادامه می‌خوانید:

رئیس شورای اسلامی شهر کرمانشاه با اشاره به خصوصیت پروژه مجتمع تجاری فیروزه، گفت: متأسفانه از روز نخست بدون مطالعه و درنظرگرفتن توجیه اقتصادی، تعدادی املاک برای احداث مجتمع تجاری فیروزه تملک و این پروژه را به یک اسکلت تبدیل کردند.

سیداحسان احسانی افزود: این مجتمع هیچ‌گونه توجیه اقتصادی ندارد، در محله قدیمی شهر کرمانشاه است و کاربرد و قابلیت تجاری ندارد. زیرا درحال حاضر مجتمع‌های تجاری که در مجاورت فیروزه هستند نیز هیچ‌گونه رونقی ندارند و کسب‌وکار در آنجا تعطیل است.

وی بیان کرد: شهرداری و سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری کرمانشاه میلیاردها تومان بابت پروژه مجتمع تجاری فیروزه به بانک‌ها مقروض‌ است. این پروژه هیچ‌گونه سودهی برای شهرداری نداشته و شهرداری کرمانشاه میلیاردها تومان به بانک بدهکار است که املاک شهرداری را به‌عنوان ضمانت در بانک قرار داده‌اند.

      مردم از مجتمع تجاری فیروزه استقبال نمی‌کنند

این عضو شورا اضافه کرد: ده‌ها میلیارد تومان پول برای پروژه مجتمع فیروزه هزینه شده، اما تاکنون هیچ بازخوردی نداشته است و این پروژه روزبه‌روز مستهلک‌تر می‌شود.

وی خواستار ورود استاندار کرمانشاه برای بررسی وضعیت مجتمع فیروزه و تعیین تکلیف آن شد و گفت: بنده به‌عنوان نماینده مردم در شورای شهر تقاضا دارم که یک تیم کارشناسی مجرّب و بی‌طرف که هیچ نفع و سودی در این پروژه ندارد، مأمور بررسی وضعیت این پروژه شود و با توجه به موقعیت و سابقه اقتصادی این منطقه، مشخص کند که آیا پروژه در مکان فعلی به‌لحاظ کاربری تجاری توجیه دارد یا خیر؟

این مقام مسئول افزود: اگر پروژه مجتمع فیروزه در خارج از شهر و در فضایی بازتر و در دسترس مردم به‌صورت چندمنظوره رفاهی، تفریحی و تجاری اجرا شده بود، زودتر راه‌اندازی می‌شد و ازنظر تجاری نیز پاسخگو بود.

احسانی با تأکید بر اینکه درحال حاضر شهرداری به‌تنهایی امکان تکمیل این پروژه را ندارد، اظهار کرد: تعیین تکلیف این پروژه اصلی‌ترین خواسته مردم بوده، بنابراین اگر قرار است پروژه واگذار شود، این مهم می‌بایست در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام پذیرد. در غیر این صورت باید دیگر دستگاه‌ها، شهرداری را برای تأمین بودجه مورد نیاز جهت تکمیل پروژه یاری کنند.

وی با بیان اینکه طبق شنیده‌ها، برخی افراد حقیقی و حقوقی جهت سرمایه‌گذاری در این پروژه پیش‌قدم شده‌اند، اما هنوز به‌لحاظ اداری و قانونی، مستندات برای صحت‌وسقم این ادعا وجود ندارد، گفت: تعلل بیشتر برای تکمیل پروژه از آنجایی ‌که هرروز شاهد افزایش قیمت در مصالح و تجهیزات ساختمانی هستیم، جایز نیست.

احسانی با تأکید بر اینکه پروژه مجتمع فیروزه با کاربری تجاری مورد استقبال قرار نخواهد گرفت و ازنظر اقتصادی رونق نخواهد داشت، اظهار کرد: می‌بایست متناسب با نیاز شهروندان برای این پروژه کاربری تعریف شود.

مع‌الوصف؛ همان‌طور که عنوان شد؛ این‌روزها پروژه تجاری فیروزه بیشتر به سنگ خارایی در دل شهر کرمانشاه، بدل شده که در کنار دیگر پروژه‌های عمرانی و تجاری نیمه‌کاره شهر همچون پروژه منوریل، ویترین کاملی از ناکارآمدی مدیران شهری و استانی به نمایش می‌گذارد. بر این اساس لازم است مدیران استانی به‌ویژه استاندار با عزم جدی نسبت به تعیین تکلیف پروژه حساس شهری اقدام کنند.

شناسه خبر 20204