1000 روز با دولت مردمی؛
تحول در شفافسازی اطلاعات شرکتهای دولتی
یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم افزایش شفافیت شرکتهای دولتی بوده تا این شرکتها نتوانند در تاریک خانه وضعیت خود هر تصمیم غیرکارشناسی و زیان ده را عملیاتی کنند.
شفافیت یکی از مهمترین فرایندهای اصلاح یک شرکت است، بر اساس علم اقتصاد هر چقدر شفافیت در آمار و اطلاعات یک شرکت بیشتر باشد آن شرکت از لحاظ وضعیت در وضعیت بهتری خواهد بود.
یکی از دستاوردهای دولت سیزدهم افزایش شفافیت شرکتهای دولتی بوده تا این شرکتها نتوانند در تاریک خانه وضعیت خود هر تصمیم غیرکارشناسی و زیان ده را عملیاتی کنند.
آمارهای کدال کیفیسازی شد
ابراهیم صیامی؛ مدیرکل دفتر آیندهپژوهی، مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد گفت: یکی از پایههای اساسی در نظام اقتصادی هر کشوری وجودی آماری متقن و شفاف است و این موضوع در وزارت اقتصاد در دفتر آیندهپژوهی انجام میشود، در وزارت اقتصاد آمارهای زیادی تولید میشود و این آمارها مالی است، 30 درصد از آمارهای مالی مربوط به وزارت اقتصاد است.
این آمارها یکی از ارکانهای خزانهداری کل کشور است، آمارهای اقتصادی کشور زیر نظر خزانهداری کل کشور بوده و مصارف و منابع در خزانهداری کل کشور مورد رصد دقیق قرار میگیرد. این آمارها ثبتی بوده و 30 درصد آمارهای ثبتی کشور برای خزانهداری کل کشور است. آمارهای سیاستهای مالی کشور در خزانهداری کل کشور قرار دارد، بخش دیگر نیز آمار اموال و داراییهای دولت است.
به گفته مسئولان مرتبط، امروز میتوانیم تمام دادههای آمار خزانه را در کوچکترین آمارها رصد کنیم و این یکی از دستاوردهای هوشمندسازی اقتصاد است و میتواند به مدیریت کلی اقتصاد انتقال دهد، شاخصهایی که آمار آن در وزارت اقتصاد رصد میشود، سامانه ثبت داراییهای دولت به نام سادا امروز پوست اندازی جدی کرده و رویه جدیدی را به کار برده است، در آنجا همه میتوانند داراییهای دولت را در نقشه بهصورت زیر تماشا کنند؛ متراژها و نقشه در هر شهرستان و نوع سند در آن قرار گرفته است.
مدیرکل دفتر آیندهپژوهی، مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد در پاسخ به سؤالی مبنی بر دیر منتشر شدن اطلاعات در سامانه کدال گفت: طی دو سال گذشته دادههای تولیدی سازمان بورس را بهصورت کیفی بررسی کردیم، درست است که افشای اطلاعات با اهمیت در برخی از موارد با تأخیر در سامانه کدال منتشر شده اما دادههای کیفی نسبت به سالهای قبل بهشدت بهتر، سریعتر و بهروزتر با استانداردهای روز منتشر میشود. امروز شفافیت در انتشار آمار بسیار بیشتر شده و سازمان بورس توانسته طی دو سال گذشته کیفیترین آمار را تولید و منتشر کند، اما تا رسیدن به وضعیت ایدهآل هنوز فاصله داریم.
صورتمالی تمام شرکتهای دولتی و خصوصی منتشر شد به جز محرمانهها
مدیرکل دفتر امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد با بیان اینکه، در ابتدای دولت رئیس جمهور سندی را با عنوان نقشه ملی پیشگیری و مقابله با فساد اداری ابلاغ کرد، گفت: بند نخست آن سند مربوط به شفافسازی اطلاعات در حوزه اقتصادی بود، از تاریخ 31 فروردین 1401 وزارت اقتصاد شروع به شفافسازی کرده و برای نخستینبار در طول تاریخ شرکت داری ایران، صورت مالی سال 1399 مربوط به 312 شرکت دولتی در سامانه کدال منتشر شد.
محمد عنبری افزود: پیرو این انتشار قانونگذار در جهت حمایت این اتفاق نهادهای عمومی را به آن اضافه کرد و در سال 1401 در مجموع و طی سه مرحله صورت مالی سال 1400 به میزان 1124 منتشر شد، که از این میان 405 شرکت دولتی و مابقی تحت کنترل دولت یا حاکمیت بودند.
وی بیان کرد: کار اصلی در فرایند انتشار صورتمالی شناسایی این شرکتها و روابط سهامی پیچیده بین این شرکتها است، کل شرکتهای تحت مدیریت دولت و نهادهای دولتی منتشر شده است، صورت مالی همه شرکتهای دولتی و تحت مدیریت دولت در سال 1402 و در 2 مرحله ابتدا در 8 آبان و سپس در 23 اسفند ماه منتشر شد و این صورت مالیها برای فعالیت 12 ماهه در سال 1401 است که عدد آنان به 2005 رسید. ابتکار و پایان آن با وزارت اقتصاد بود و برای نخستینبار رخ داد.
مدیرکل دفتر امور شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا برخی از شرکتها و نهادها مانند بانک سپه صورتمالی خود را در سامانه کدال منتشر نکردند، گفت: طبق مصوبه شورای عالی امنیت ملی انتشار صورت مالی بانک سپه در سامانه کدال ممنوع و محرمانه است، برخی از شرکتها مانند شرکتهای سازمان انرژی هستهای، شرکتهای وزارت دفاع، شرکت ملی نفت، محرمانه است و نباید منتشر شود. اما نکته این جاست که صورت مالی تمام شرکتهای زیرمجموعه بانک سپه در سامانه کدال منتشر شده است.
عنبری در پاسخ به سؤال دیگر مبنی بر اینکه صورتمالی شرکتهای دولتی بهصورت فایل پیدیاف منتشر شده و بهصورت روال عادی در سامانه کدال نیست، گفت: بله به این علت است که این اطلاعات را خود شرکتها به وزارت اقتصاد ندادند و وزارت اقتصاد با توجه به آماری که تحت رصد دارد این آمار را جمع آوری کرده است، اما شرکتهای بورسی مکلف هستند دادههای خود را در سامانه کدال منتشر کنند وگرنه نمادشان تعلیق خواهد شد. شرکتها همکاری نکردند و داده وارد نشده است، تلاش این است که سالهای آینده بهصورت داده وارد شوند.
صورتمالی شرکتهایی منتشر شده است که دولت بتواند مدیرعامل آنان را عوض کند و شرکتهای بزرگ خصوصی شامل این انتشار نمیشوند، شرکتهای حصولتی مانند ایران خودرو و مشابه این شرکت را میتوان منتشر کرد البته برخی شرکتها مانند ایران خودرو بورسی بوده و از قبل صورت مالی آنان منتشر شده است، طبق قانون نمیتوان صورت مالی شرکتهای خصوصی را منتشر کرد و این رویه صحیح هم نیست زیرا اطلاعات خصوصی افراد بوده و نباید منتشر شود. اما شرکتهای دولتی متعلق به مردم بوده و مردم باید از آخرین وضعیت آنان مطلع باشند و از این رو وزارت اقتصاد صورت مالی شرکتهای دولتی را منتشر کرده است.
تفاوت صورتمالی منتشرشده شرکتهای دولتی با شرکتهای بورسی
به گزارش خبرنگار مهر، یکی از تفاوتهای مهم و تعیینکننده صورتمالی شرکتهای دولتی با شرکتهای بازار سرمایه جزئیات بررسی است.
در صورتمالی شرکتهای دولتی جزئیات قراردادها، وضعیتهای پرداخت و وضعیتهای دریافت منتشر شده. در صورتی که در صورتمالی شرکتهای بورسی تنها درآمدهای عملیاتی و هزینهها منتشر شده و تحلیلگر صورتهای مالی نمیتواند جزئیات را مطالعه کند.
برخی از جزئیات بسیار تعیینکننده است بهعنوان مثال در صورتهای مالی بانکها وضعیت تسهیلات به صورت جزئیات قرضالحسنه و غیره آمده و از این رو کار را برای ارزیابی راحتتر میکند. در نتیجه میتوان گفت دولت سیزدهم در وعده خود برای شفافیت شرکتهای دولتی صادق بوده و عملکرد قابل قبولی را کسب کرده است.
منبع: خبرگزاری مهر
شناسه خبر 83207