شناسه خبر:89517
1403/9/14 13:52:23

.

شهر‌ها با همه عظمت و شکوهشان، موجودات زنده‌ای هستند که در مقطعی از زمان متولد می‌شوند، رشد می‌کنند، به بلوغ می‌رسند و می‌میرند و این سیر تکامل دائمی و همیشگی است؛ حال که شهر را موجود زنده فرض کردیم، باید برای اداره آن سازوکار صحیح و منسجمی درنظر بگیریم. مدیریت شهری درواقع همان سازوکاری است که برای سیر تکامل شهر‌ها و به عقب راندن مرگ و نابودی آن‌ها، لازم و ضروری است؛ مدیریت شهری (شهرداری‌ها) وظیفه دارند امور شهر را به نحو مطلوب برای شهروندان و رضایت خاطر آنان، اداره کنند.
عناصر اصلی تشکیل‌دهنده شهر‌ها شامل انسان‌ها، درختان و فضای سبز شهری، مبلمان شهری، خیابان‌ها و کوچه‌ها، اماکن عمومی مانند ادارات و سازمان‌ها، اماکن مذهبی مانند مساجد، حسینیه‌ها و امامزاده‌ها، ساختمان‌های شخصی، وسایل نقلیه و غیره است؛ بهبود و توسعه متوازن عناصر فوق، یقیناً می‌تواند کیفیت زندگی را برای مهم‌ترین عنصر شهر که همان انسان‌ها هستند، ارتقا دهد. در قوانین مختلف کشور ما برای هر بخش و عنصر از عناصر فوق، چندین متولی تعیین شده است که این عناصر می‌بایست در تعامل و هماهنگی کامل با هم به توسعه شهرها کمک کنند، اما مدیریت شهری متولی اصلی اداره عناصر مهمی از کالبد شهر‌ها است؛ مانند نظارت بر ساخت‌وساز ساختمان‌ها و خیابان‌ها، مبلمان شهری، حمل‌ونقل عمومی، فضای سبز شهری و امور عمرانی کلان‌شهرها همچون پُل‌ها و زیرگذرها، پارکینگ‌ها، پارک‌ها و امور خدماتی مانند آتش‌نشانی و یا سامان‌دهی وانت‌بارها و تاکسی‌ها. بنابراین تعامل مثبت نهاد‌ها با مدیریت شهری می‌تواند کیفیت خدمات عمومی را به نحو چشمگیری ارتقا بخشد؛ به‌طور مثال کمیسیون ماده پنج در زمان رسیدگی به درخواست تغییر کاربری‌های مدیریت شهری تسریع کند و یا فرمانداری‌ها در اعلام نظر در مورد مصوبات شوراهای اسلامی شهرها در هیئت تطبیق، سرعت بخشند. اداره برق در تأمین روشنایی پارک‌ها و معابر شهری، یاری‌گر مدیریت شهری باشد، اداره امور مالیاتی در تخصیص و پرداخت سهم شهرداری‌ها از ارزش‌افزوده به مدیریت شهری، کمک کند. دادگستری‌ها و محاکم عمومی با درنظر گرفتن حقوق عمومی و قوانین در صدور حکم عادلانه، اقدام کنند. بانک‌ها با اختصاص تسهیلات به طرح‌های کلان‌شهری و پذیرش وثایق از شهرداری‌ها در توسعه شهر‌ها، سهیم شوند. مجامع امور صنفی با مدیریت صحیح بر اصناف و اجرای قوانین مختلف ازجمله سد معبر و حفظ سیما و منظر بازار‌ها و تجارت‌خانه‌ها، در توسعه گردشگری شهر‌ها یاری‌گری کنند و ده‌ها مورد دیگر که در این یادداشت نمی‌گنجد.
در بُعد ملی، مجلس شورای اسلامی با تشکیل فراکسیون مدیریت شهری در تصویب قوانین مورد نیاز شهرداری‌ها تسریع و اداره شهر‌ها را برای شهرداری‌ها تسهیل کند. وزارت صنعت، معدن و تجارت با ایجاد تسهیلات مناسب در بازسازی و نوسازی حمل‌ونقل عمومی و اختصاص خودروهای نو به ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی، کمک‌یار شهرداری‌ها باشد. وزارت راه، مسکن و شهرسازی با تسریع در تصویب و ابلاغ طرح‌های جامع شهری و انجام اصلاحات مورد نیاز، شهرداری‌ها را در تأمین زمین و درآمد پایدار، یاری کند. وزارت نفت در تأمین قیر مورد نیاز برای آسفالت معابر با قیمت مناسب، شهرداری‌ها را یاری کند و موارد دیگر...
امروزه شهرداری‌ها با تمام توان یاری‌گر دولت و نهاد‌ها در همه امور هستند و هیچ رویداد و مراسمی نیست که در آن شهرداری‌ها ورود مستقیم یا غیر مستقیم نداشته باشند. جشنواره‌ها، رژه‌ها و مانورهای نظامی، مناسبت‌های ملی و مذهبی، حضور دولت‌مردان و سران قوا در استان‌ها، مسکن مهر و ملی، پروژه‌های کلان مثل ساخت بیمارستان‌ها، مساجد، اماکن عمومی و غیره، همه و همه با همکاری و مشارکت شهرداری‌ها ممکن و میسر می‌شود. اما تعامل نهادها با شهرداری‌ها معمولاً فراموش می‌شود و سهمی از فعالیت‌ها را به خود اختصاص نمی‌دهد که این امر مستلزم بازنگری و تجدید نگاه به مدیریت کلان مملکت‌داری است.

شناسه خبر 89517