شناسه خبر:48797
1400/9/2 10:37:10

سپهرغرب، گروه خبر: مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان گفت: وضعیت فرسایش خاک در این استان بین پنج تا 20 تُن در هکتار بوده که میانگین آن در همدان 12 تُن و در کشور 16 تُن در هکتار است.

«اسفندیار خزائی» روز دوشنبه به‌مناسبت فرا رسیدن روز جهانی «خاک» بیان کرد: تغییر کاربری اراضی، شدت جریان آب ناشی از نزولات سنگین باران و برف، تغییرات دمایی، قطع درختان، شخم غیر اصولی در جهت شیب، توسعه معادن، چرای بیش از حد مراتع توسط دام، نبود تعادل بین دام و ظرفیت مرتع، از مهم‌ترین علل فرسایش خاک در استان همدان به‌شمار می‌رود.

وی اجرای عملیات مکانیکی و بیولوژیکی و برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای حفظ خاک را ضروری دانست و افزود: آموزش و ترویج، ایجاد تعاونی و تشکل‌های بهره‌برداری، رعایت تعادل بین دام و مرتع، قُرق مراتع و افزایش مواد آلی خاک منجر به حفظ بافت خاک و پیشگیری از فرسایش و تخریب آن می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان تبعات منفی فرسایش خاک را شامل مهاجرت، تغییرات اقلیمی و اکولوژیکی، از بین رفتن فرصت‌های شغلی، از بین رفتن عدالت اجتماعی و توسعه فقر و بیکاری، کاهش درآمد روستاییان، فقر منابع طبیعی و زیست‌محیطی، از بین رفتن گونه‌های گیاهی و جانوری و تغییر کیفیت آب دانست.

خزائی گفت: فرسایش خاک، شور شدن تدریجی آن، تخریب بافت و آلودگی خاک ازجمله مواردی است که خاک را به‌عنوان بستر رشد گیاهان و تولید محصولات کشاورزی تهدید می‌کند؛ بنابراین همه ما مکلف به محافظت از این سرمایه ارزشمند و حیاتی در برابر تهدیدات هستیم.

وی از برگزاری مراسم برای روز جهانی خاک با شعار «توقف شور شدن خاک، تقویت باردهی خاک» خبر داد و گفت: با توجه به اقدامات ارزشمندی که در راستای حفاظت از خاک و استفاده بهینه و اصولی از عرصه‌های منابع طبیعی صورت گرفته است، 14 آذرماه امسال هم‌زمان با سراسر کشور مراسم روز جهانی خاک برگزار می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان افزود: با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اولویت اهمیت خاک نسبت به آب، بخشی از نیازهای آبی را می‌توان با فناوری روز تأمین کرد؛ اما موضوع خاک با کمک دانش و فناوری قابل جبران نیست، چراکه متناسب با شرایط اقلیمی هر منطقه برای تشکیل هر سانتی‌متر خاک، 100 تا 300 سال زمان نیاز است.

به گفته خزائی اهمیت خاک حتی از آب هم مهم‌تر است و برای داشتن خاک غنی باید آموزش و کارهای نرم‌افزاری در دستور کار قرار گیرد و بهره‌برداران با اهمیت خاک و روش‌های صحیح بهره‌برداری آن آشنا شوند.

وی اظهار کرد: سه چالش مهم جهانی همچون تغییر اقلیم، کمبود آب شیرین و بیابان‌زایی ارتباط مستقیم با فرسایش خاک دارند و با این تهدیدها، خاک توانایی باروری خود را از دست‌ می‌دهد.

شناسه خبر 48797