شناسه خبر:15591
1398/10/5 09:16:36

سپهرغرب، گروه خبر: خبرنگار سابق حوزه جنگ گفت: مردم از ما انتظار دارند در حوزه خبررسانی، مرجع باشیم و دردهای مردم را بدون سانسور انتقال دهیم که این انتظار به‌حقی است.

حسن شمشادی، دوشنبه گذشته در نشستی با اصحاب رسانه استان همدان با موضوع «خبرنگاری در بحران»، اظهار کرد: باید پذیرفت که فضای مجازی در عصر ارتباطات بر تمام جنبه‌های زندگی تأثیرگذار است و امروزه حتی از بچه‌های دو، سه‌ساله تا پیرزن‌ها و پیرمردهایی که شاید بی‌سواد باشند، استفاده از تلفن همراه را بنا به ضرورت می‌دانند و ممکن است وقت زیادی را هم در فضای مجازی بگذرانند.

وی با اشاره به اینکه کاربران فضای مجازی به سه دسته «کارگر»، «کاربر» و «فعال» تقسیم می‌شوند، تصریح کرد: خبرنگاران به‌عنوان فعالان رسانه باید فعال فضای مجازی هم باشند و تولید محتوا کنند.؛خبرنگار باید با رصد اتفاقات موجود و حضور هوشمندانه، محتوای هدفمند، جریان‌ساز و موج‌آفرین تولید کند.

خبرنگار سابق حوزه جنگ با اشاره به اینکه آفت فعالان رسانه داشتن دیدگاه «کارمندی» نسبت به خبرنگاری است، افزود: سازمان خبری که با آن در ارتباط هستیم بنا به ساختارها و ایدئولوژی‌های خود، از ما انتظاراتی دارد و ما موظف هستیم در این چارچوب کار کنیم.

شمشادی ابراز کرد: اگر نگاه ما به خبرنگاری فقط فعالیت برای کسب درآمد باشد ناچار هستیم با چَشم گفتن صِرف و نادیده گرفتن وجدان، در این چارچوب بمانیم و تنها راهکار این است که در حوزه خبر، دیدگاه فراساختاری داشته باشیم.

وی با بیان اینکه اگر مجموعه‌هایی که برای آن‌ها کار می‌کنیم، خط قرمزهایی را برای خود تعریف کرده‌اند که ساختگی است باید خط‌‌‌شکن باشیم و بنا به وظیفه اخلاقی، انسانی و دینی، پیشنهاد‌های خود را به آن‌ها انتقال دهیم، خاطرنشان کرد: اگر از سوی مسؤولان بالادستی پذیرفته نشد در فضای مجازی آن را منتشر کنید، البته می‌بایست پای تبعات پرهزینه آن هم ایستاد.

این خبرنگار باتجربه ضمن اشاره به آمادگی‌های موردنیاز برای خبرنگاری در بحران به‌صورت خلاصه، ادامه داد: بعد از برخورداری از همه آمادگی‌های موردنیاز، خبرنگار باید نگاه همه‌جانبه به وقایع داشته باشد و از نگاه یک‌سویه به اتفاقات پرهیز کند.

شمشادی در خصوص اعتماد مردم به رسانه‌ها، عنوان کرد: اعتماد به رسانه‌ها یک‌شبه به وجود نمی‌آید، اما یک‌شبه ویران می‌شود.

وی آفت دیگری که همه مردم به آن گرفتار هستند و برای اهل رسانه بسیار مضر است را نگاه «صفر یا صدی» به قضایا دانست و اضافه کرد: ضمن انعکاس نیمه‌ پر و خالی لیوان در هر موضوعی، باید یاد بگیریم با چینش درست اخبار، وقایع را منصفانه منتشر کنیم

خبرنگار سابق حوزه جنگ با اشاره به اینکه خبرنگار باید اهل تحلیل باشد، یادآوری کرد: مردم از ما انتظار دارند در حوزه خبررسانی، مرجع باشیم و دردهای مردم را بدون سانسور انتقال دهیم که این، انتظار به‌حقی است.

شمشادی گفت: خبرنگار باید از نیازهای اولیه و ثانویه مردم در زمان وقوع بحران آگاهی داشته باشد؛ شاید اطلاع‌رسانی در مرحله اولیه وقوع بحران کافی باشد، اما در مراحل بعدی باید به جزئیات پرداخته شود، خبرنگار باید بداند اگر همه مسائل را انعکاس ندهد از مرجعیت خبر می‌افتد.

وی با اشاره به اینکه اعتماد مردم به رسانه‌ها نیاز به سطوح بالاتری دارد، تصریح کرد: باید تاکتیک‌های تأثیرگذاری، القا و اقناع مخاطب را یاد بگیریم.

خبرنگار سابق حوزه جنگ ضمن بیان اینکه قالب خبررسانی در فضاهای مختلف باهم متفاوت است، اذعان کرد: برای حضور تأثیرگذار در فضای مجازی باید سواد رسانه‌ای داشت.

شمشادی با اشاره به اینکه خبرنگاری در بحران نیازمند آمادگی جسمی، روحی و حرفه‌ای برای رویارویی با بحران است، ادامه داد: محدودیت رسانه‌ای در کشور می‌تواند مخاطب رسانه‌های دلخواه مسؤولان را بالا ببرد، اما نمی‌توان گفت که تأثیرگذاری این رسانه‌ها بالا رفته‌است.

وی ضمن بیان اینکه خبرنگاری در بحران مستلزم تسلط بر حوزه کاری است که با تجربه، مطالعه و دغدغه حاصل می‌شود، خاطرنشان کرد: هرروز و هر تجربه کاری یک فرصت برای یادگیری خبرنگاری است و خبرنگار تا آخرین روز کاری خود باید به دنبال یادگیری از دیگران باشد تا بتواند تأثیرگذار باشد.

این فعال حوزه رسانه و فضای مجازی بیان کرد: باید پذیرفت خطوط قرمز همیشه برای همه رسانه‌ها وجود دارد، اما خطوط قرمز خودساخته رسانه‌ها بیشتر از خطوط قرمز واقعی است.

شمشادی با اشاره به اینکه در اغتشاشات اخیر، رهبری خاطرنشان کردند که حساب مردمی که اعتراض دارند از آشوبگران جداست، افزود: اما رسانه‌های داخلی و به‌خصوص صداوسیما فقط اشرار و اغتشاشگران را نشان دادند و از انعکاس و پیگیری اعتراض‌های مردم خودداری کردند.

وی عنوان کرد: اگر درد مردم را منعکس نکنیم، رسانه‌های بیگانه آن را آن‌طور که دلخواه خودشان است به تصویر می‌کشند.

شناسه خبر 15591