سپهرغرب، گروه خبر: دانشگاه بینالمللی گروه D8 به عنوان یک ظرفیت منحصر به فرد برای رونق و جذب بیشتر دانشجو و تکمیل زیرساختهای لازم نیاز به حمایت ویژه مسئولان استانی دارد.
گروه D8 شامل کشورهای مسلمان درحال توسعه است که اندونزی، ایران، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، مالزی، مصر و نیجریه در آن عضویت دارند، این پیمان از جمله پیمانهای منطقهای است که به منظور ایجاد روابط مستحکم اقتصادی بین کشورهای در حال توسعه اسلامی و تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی و برقراری گفتوگو با هفت کشور صنعتی تشکیل گردیده است و پایهگذار آن نجم الدین اربکان یکی از نخست وزیران اسلامگرای ترکیه است که با سفر به 8 کشور عضو در تیرماه سال 1375 زمینه تأسیس آن را فراهم نمود. مقر این گروه که در زمینههای مختلفی از جمله کشاورزی، انرژی، صنعت، بانکداری، بهداشت، توسعه روستایی، توسعه نیروی انسانی و تجارت فعالیت میکند در ترکیه است. یکی از محورهای مورد توجه این گروه حوزه علم و تحقیقات است که بر همین اساس پیشنهاد تأسیس دانشگاهی بینالمللی گروه هشت در بهمن اجلاس سران گروه هشت در استانبول 1397 تصویب شده و جمهوری اسلامی ایران تاسیس این دانشگاه را که در سطح تحصیلات تکمیلی فعالیت میکند را پذیرفت
دبیر کل سازمان همکاریهای اقتصادی کشورهای درحالتوسعه D8 در اولین جلسه هیئت امنای دانشگاه بینالمللی D8 که در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد گفت: دانشگاه بینالمللی D8 بهمنزله یکقطب از دانشمندان و عالمان و مخترعان جهانی است و باور ما بر این است که هزاران بوعلی سینا هستند که با کمک دانشمندان و مبتکران جوان و با برخورداری از کیفیت سطح بالا، هوش و درک عالی میتوانند به ظهور برسند.
وی گفت: 21 دانشگاه از سوی 5 دولت عضو از طریق D8 برای مشارکت در این شبکه منصوبشدهاند و این شبکه D8 قادر خواهد بود تا سطح ابداعات، اختراعات و تحقیقات را در میان کشورهای عضو خود گسترش دهد تا رشد اقتصادی برای توسعه پایدار هم گسترش یابد.
دکتر کوشاری افزود: مکانیسم این همکاری قابلیت توسعه تحقیقات و تبادل دستاوردهای پژوهشی را با صنایع در میان کشورهای عضو گسترش میدهد و همچنین توسعه تسهیلات آزمایشگاهی در بین محققان باعث هدایت پروژههای تحقیقاتی مشترک بین نهادهای پژوهشی و نهایتاً منجر به ایجاد برنامههایی درزمینهٔ تبادلات پژوهشی و دانشجویی در بین دولتهای عضو D8 میشود و بدین ترتیب دانشگاهها منبعی از تبادلات علم و فناوری با بخش خصوصی و پارکهای علم و فناوری خواهند شد.
زمانی که قرارشد دانشگاه بینالمللی گروه D8 تاسیس شود دانشگاه بوعلی سینای همدان از دانشگاههایی بود که آمادگی خود را برای راهاندازی این دانشگاه اعلام کرد؛ در نهایت پس از بررسیهای مربوطه، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شروط دانشگاه بوعلی را از میان دیگر دانشگاهها پذیرفت و دانشگاه بوعلی سینا به عنوان میزبان این دانشگاه بینالمللی انتخاب شد. البته طی مراحل قانونی برای تاسیس این دانشگاه نیازمند به زمان بود و نهایتا در اردیبهشت ماه سال 98 وزیر علوم که زمانی مسئولیت دانشگاه بوعلی سینا را بر عهده داشت از آغاز به کار این دانشگاه بینالمللی در همدان خبر داد.
برای اطلاع از چگونگی روند تاسیس و وضعیت فعلی دانشگاه D8 با دکتر عباس افخمی عقداء، رئیس این دانشگاه صحبت کردیم که در ادامه میخوانید.
رئیس دانشگاه بینالمللی سازمان همکاریهای اقتصادی D8 ضمن اشاره به اینکه دانشگاه به صورت مستقل از مهرماه شروع به پذیرش دانشجو کرده است، اظهار کرد: استقرار این دانشگاه در دانشگاه بوعلی سینا به صورت موقت است.
افخمی عقداء در ادامه تصریح کرد: دانشگاه بینالمللی فقط از دانشجوهای خارجی با اولویت کشورهای عضو D8 به جز ایران اقدام به پذیرش میکند و فعلا در مقطع تحصیلات تکمیلی دانشجو میپذیرد.
وی در خصوص نحوه پذیرش دانشجو، گفت: پذیرش دانشجو در این دانشگاه با کنکور آزمایشی صورت نمیگیرد و ما بر اساس درخواست متقاضیان از دیگر کشورها، دانشجو میپذیریم.
افخمی عقداء افزود: این آمادگی را داریم که بر اساس سوابق علمی، تعداد دانشجوی بیشتری بپذیریم و تعداد درخواستها نشان میدهد برای ترم بهمن تعداد بیشتری دانشجو خواهیم داشت.
وی با اشاره به فلسفه تاسیس این دانشگاه اذعان کرد: دوره دکترای ما دورهای پژوهشمحور است و کلاسهای محدودی در آن تشکیل میشود.
افخمی ضمن بیان اینکه دانشگاه بینالمللی به این شکل تا به حال در ایران نداشتیم، گفت: دیگر دانشگاههای بینالمللی کشور مثل دانشگاه امام خمینی همه زیر نظر جمهوری اسلامی هستند ولی هیئت امنای دانشگاه بینالمللی D8 از کشورهای عضو هستند و به همین دلیل پیشرفت این دانشگاه مستلزم زمان و حوصله بیشتری است.
وی در ادامه درباره نحوه پذیرش دانشجو اظهار کرد: دانشجویان خارجی هم میتوانند از طریق بورس کشور خود و هم از طریق پرداخت شهریه در این دانشگاه تحصیل کنند و شهریه بر اساس یورو پرداخت میشود.
افخمی افزود: در خصوص انتقال ارز به کشور هم مشکلی تا به حال نداشتهایم و به نظر نمیرسد در آینده هم مشکلی داشته باشیم.
همدان با سابقه طولانی مدنیت، مهد و مأمن بسیاری از دانشمندان است از جمله این سرآمدان حکیم بوعلی سیناست که هنوز هم پس از قرنها دانشگاههای معتبر جهان از آبشخور اندیشه او در علوم پزشکی و علوم اسلامی سیراب میشوند با این اوصاف تاسیس دانشگاهD8 در این شهر بسیار به جا و شایسته بوده است اما به نظر میرسد با توجه به ظرفیت بزرگی که این دانشگاه در اختیار ایران و همدان قرار میدهد هنوز مسئولان به ویژه در سطح استان آنچنان که باید پای کار نیامده و بسترهای لازم برای این امر مبارک را فراهم نکردهاند قطعا اگر به دنبال جذب دانشجویان بیشتری هستیم باید زیرساختهای مناسبی را در این حوزه فراهم آورده و با معرفی امکانات این دانشگاه متقاضیان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا که عموما از نخبگان هر کشوری هستند را جذب نمائیم بیشک در سایه چنین رویدادی میتوان ضمن انتشار فرهنگ غنی ایرانی اسلامی خود از سرمایه علمی فراهم آمده بهره ببریم و موتور محرک تولید علم را به شتاب بیشتری به حرکت واداریم در این میان از همه مسئولان استانی و وزیر علوم انتظار میرود توجه ویژهای به این دانشگاه داشته و با برنامهریزی دقیق و همهجانبه و اختصاص امکانات ویژه به آن سهم بسزائی در شتاب بخشیدن به حرکت علمی در استان داشته باشند.
شناسه خبر 15982