شناسه خبر:16491
1398/10/28 09:05:50

سپهرغرب، گروه خبر - سمیرا گمار: اگرچه تولید سبزی آلوده در همدان منتفی است اما احداث شهرک سبزی‌کاری می‌تواند گام مهمی در هموار کردن مسیر اشتغال، صادرات و توسعه اقتصادی همدان باشد.

در اسفندماه سال 95، جواد رشیدی، مدیر وقت جهاد کشاورزی شهرستان همدان در شورای حفاظت از منابع آب شهرستان، خبر از استقرار شهرک سبزی‌کاری در همدان داد و گفت: از زمین 420 هکتاری پیش‌بینی شده، 100 هکتار به‌صورت گلخانه‌های ارزان‌قیمت با تولید چهارفصل و مابقی به‌صورت مزرعه آزاد با استفاده از پساب تصفیه‌شده فاضلاب مورد استفاده قرار می‌گیرد، به‌طوری‌که هم سبزی‌کاری‌های اطراف شهر ساماندهی شده و هم برای نخستین‌بار در کشور یک سبزی‌کاری استاندارد و مبتنی بر مسائل بهداشتی ایجاد می‌شود.

آذرماه 96، علی تعالی، فرماندار سابق همدان نیز در دیدار با اعضای فعال بخش کشاورزی استان همدان، اظهار کرد: باید در همدان شهرک سبزی‌کاری ایجاد و بسیاری از اقدامات مانند مسائل بهداشتی، بسته‌بندی و غیره در آن شهرک انجام شود.

آبان‌ماه سال 97 نیز حسین فضلی، مدیر جدید جهاد کشاورزی شهرستان همدان با بیان اینکه شهرک سبزی‌کاری همدان راه‌اندازی نمی‌شود، عنوان کرد: زمینی برای شهرک سبزی اختصاص نیافته و تاکنون هم زمینی نیمه تعاونی برای اجرای این پروژه پیدا نشده‌است.

حسین افشاری، فرماندار همدان نیز چندی پیش با حضور در تحریریه سپهرغرب گفت که بنده قطعاً تحقق این وعده را دنبال می‌کنم.

طرح این موضوع تاکنون ادامه داشته و دستخوش تحولات و تصمیم‌گیری‌های بسیاری شده، ازآنجایی‌که این مسئله مهم بوده و مستقیماً با سلامتی مردم و امنیت غذایی مرتبط است، خبرنگار سپهرغرب یک‌بار دیگر برای بررسی این موضوع به گفت‌وگو با حسین فضلی، مدیر جهاد کشاورزی همدان و حسین عابدینی، نماینده سبزی‌کاران همدان پرداخته‌است که در ادامه آن را خواهید خواند:

     مهم، تولید سبزی سالم است نه صرفاً ایجاد شهرک

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان همدان با بیان اینکه احداث شهرک سبزی‌کاری منوط به معرفی زمین از سوی نمایندگان سبزی‌کاران است، تصریح کرد: اگرچه این معرفی تاکنون صورت نگرفته، اما فعالیت خود را به این کار منوط نکرده و تولید سبزی سالم در شهرستان همدان را به جد پیگیری می‌کنیم.

حسین فضلی با تأکید بر اینکه در حال حاضر سبزی آلوده در همدان تولید نمی‌شود، گفت: فاضلاب‌ها جمع‌آوری و دو مسیر برای انتقال آب سبزی‌کاران طراحی شده،‌ ضمن اینکه طرح ما مبنی بر توسعه کشت گلخانه‌ای نیز باجدیت ادامه دارد.

وی عنوان کرد: زمانی که کشت گلخانه‌ای توسعه یابد، خود‌به‌خود سبزی‌کاری‌ها سالم می‌شود، ضمن اینکه عرضه و تقاضا نیز در این میان مهم است؛ در حال حاضر مصرف سبزی مردم همدان به‌طور متوسط روزانه 70 تن است که فقط 35 تن آن تولید شهرستان بوده و 35 تن باقی‌مانده از نقاط دیگر وارد می‌شود، چراکه بسیاری از تولیدکننده‌های سبزیجات، کاهو تولید می‌کنند که اگر به سمت تولید سبزی بروند این مسئله نیز قابل حل خواهد بود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان همدان با اشاره به اینکه مدیریت عرضه می‌تواند گام مهمی در تولید سبزی سالم و ارگانیک باشد، خاطرنشان کرد: سبزی‌کاران در حال حاضر سبزی بذری تولید می‌کنند نه برگی، که این مسئله در سلامت سبزی تولیدی قابل توجه بوده، کما اینکه فاضلاب شهری نیز ساماندهی شده‌است.

فضلی ادامه داد: مشکل 80 هکتار زمینی که در بلوار آیت‌الله نجفی با آب آلوده آبیاری می‌شد با حفر دو حلقه چاه عمیق، حل شده‌است و در حال حاضر سبزی‌کاری آلوده در همدان نداریم.

وی در پایان بر لزوم و تشدید نظارت‌ها در این بخش تأکید و اذعان کرد: برای سبزی‌کاری سالم لزوماً نیاز به احداث شهرک نیست، بلکه اگر شهرک هم نباشد و تولیدات پراکنده مدیریت شوند هدف نهایی که تولید سبزی سالم است، محقق خواهد شد.

     ورود بخش خصوصی اقدام ارزشمندی است

نماینده سبزی‌کاران همدان نیز با بیان اینکه پروژه احداث شهرک سبزی‌کاری تاکنون عملیاتی نشده، اظهار کرد: علت این کار عدم اختصاص زمین مناسب و امکان آب‌رسانی بود، اما از اواخر سال زراعی جدید اقدام خوبی توسط جهاد کشاورزی شهرستان همدان در این بخش انجام شده‌است.

حمیدرضا عابدی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی بخش خصوصی را در حوزه تولید سبزیجات سالم وارد کار کرده، یادآوری کرد: اگر این اقدام تا حصول نتیجه نهایی یعنی تولید سبزیجات سالم و باصرفه اقتصادی عملیاتی شود اقدام بسیار خوبی است.

وی گفت: اگرچه تاکنون احداث شهرک سبزی‌کاری به دلایلی عملیاتی نشده، اما اگر کشت سبزی‌کارانی که به‌صورت پراکنده سبزی تولید می‌کنند مدیریت‌شده و محدودیت‌هایی برای کسانی که سبزی آلوده تولید می‌کنند، ایجاد شود، اقدام قابل توجهی است.

نماینده سبزی‌کاران همدان با اشاره به اینکه تولید سبزی سالم و ارگانیک هزینه‌بر است، تأکید کرد: اگر جهاد کشاورزی بتواند برای تولید ارگانیک امتیازاتی در نظر بگیرد، دیگر دلیلی برای سبزی‌کاری آلوده باقی نخواهد ماند، ضمن اینکه هدف از احداث شهرک سبزی‌کاری نیز تولید سبزی سالم برای مردم بود.

عابدی در پایان به خبرنگار سپهرغرب گفت: اگرچه بخش خصوصی برای تولید سبزی سالم ورود کرده، اما از سوی کشاورزان استقبال خوبی نشده که نیاز است در کشاورزان ایجاد انگیزه شود؛ انگیزه#ای که کشاورزان را به این مسیر هدایت کند.

در خاتمه باید گفت؛ مجتمع‌ها و شهرک‌های کشاورزی، محیط‌های کنترل‌شده تولید محصولات کشاورزی هستند که می‌توانند در مکانی با محدوده معین، مدیریت یکپارچه و هدفمند با رعایت ضوابط و معیارهای فنی برای استقرار مجموعه‌ای از واحدهای تولیدی کشاورزی و مدیریت زنجیره تأمین را شکل ‌دهند.

درواقع احداث شهرک سبزی‌کاری میزان و نحوه نظارت‌های بهداشتی و فنی از سوی دستگاه متولی بر سلامت سبزیجات تولیدشده را افزایش داده و گامی مؤثر در تأمین امنیت غذایی به‌شمار می‌رود؛ اما حال که بنا به هر دلیلی باوجود وعده‌های ضد و نقیض مسؤولان همدان احداث شهرک سبزی‌کاری شکل نگرفته، جهاد کشاورزی در راستای تأمین سبزی ارگانیک و پاک در همان مناطق پراکنده تلاش‌هایی کرده و با نظارت جدی و دقیق از ورود هرگونه آب آلوده به زمین‌های کشاورزی جلوگیری می‌کند و برنامه‌هایی نیز با تشویق ورود بخش خصوصی به این عرصه مد نظر دارد.

البته نماینده سبزی‌کاران همدان معتقد است که برای گرایش سبزی‌کاران به این مسئله با توجه به قیمت بالای تولید سبزی پاک باید مشوق‌هایی در نظر گرفته شود و هم‌اکنون بسیاری از کشاورزان راغب نیستند؛ که عدم توازن عرضه و تقاضای سبزی در شهرستان همدان نیز مؤید همین ماجرا است.

نکته پایانی اینکه اگرچه به گفته مسؤولان جهاد کشاورزی، سبزی آلوده در همدان تولید نمی‌شود اما احداث شهرک سبزی‌کاری علاوه‌بر تولید سبزی پاک در شهرستان همدان و تبدیل به یک کار ماندگار در عرصه تولید، اشتغال و درآمد‌زایی، می‌توانست بستر صادرات و توسعه اقتصادی را نیز فراهم کند. این مهم در دوره‌های مختلف دستخوش تحول در تصمیم‌گیری شده و تاکنون به نتیجه نرسیده‌است که باید دید تدبیر فرماندار همدان به‌عنوان متولی اصلی در این بخش چیست؟

شناسه خبر 16491