شناسه خبر:18602
1398/12/25 11:20:32

سپهرغرب، گروه خبر: اگرچه مدت‌هاست رهاسازی فاضلاب‌های خانگی بروجرد در مجاورت اراضی سبزی و صیفی‌کاری به تهدیدی برای سلامت شهروندان تبدیل شده، اما هیچ اداره‌ای زیر بار مسئولیت نرفته و هریک دیگری را موظف رسیدگی به این معضل می‌دانند.

تولید محصولات غذایی سالم و اُرگانیک نقش تعیین‌کننده‌ای در تأمین سبد غذایی سالم برای مصرف‌کنندگان و جلوگیری از ابتلا به انواع بیماری‌ها دارد.

در این میان تولید میوه‌ها، انواع سبزی‌ها و صیفی‌جات سالم با توجه به مصرف خام آن‌ها سهم ویژه‌تری در سلامت مصرف‌کنندگان داشته و اهمیت آن بر کسی پوشیده نیست.

بااین‌حال و اگرچه چندسالی از رسانه‌ای شدن موضوع سالم نبو‌دن بخشی از منابع آب مصرفی در اراضی پایین‌دست شهر بروجرد که اتفاقاً مرکز کشت انواع سبزی‌ها و صیفی‌جات هستند، می‌گذرد و با وجود حساسیت موضوع، اما این معضل همچنان به قوت خود باقی مانده است.

شاید تاکنون عباراتی مانند «سبزی‌ها با طعم فاضلاب» و مانند این‌ها به گوشتان خورده و از این بابت دلهره مصرف آن‌ها همواره آزارتان داده، موضوعی که سال‌ها همچنان بلاتکلیف و لاینحل مانده است.

برای پی بردن به اصل ماجرا و اطلاع از چندوچون آن، راهی اراضی جنوب شهر شده تا خود عیناً از صحت‌وسقم ماجرا باخبر شویم، اما صحنه‌های تکان‌دهنده‌ای را دیدیم که باورش برایمان بسیار دشوار بود.

تماشای کامیون‌های حمل فاضلاب خانگی که زحمت تخلیه فاضلاب‌ها در تصفیه‌خانه را به خود نداده و در طول مسیر و در مجاورت اراضی سبزی‌کاری هرجا که دلشان می‌خواست فاضلاب‌ها را تخلیه و رها می‌کردند، ابتدا برایمان باورکردنی نبود.

اما در مدت دوساعته حضورمان در آن منطقه، عیناً دیدیم که حتی یک خودروی حمل فاضلاب هم راهی تصفیه‌خانه نشده و هرکدام در نقطه‌ای اقدام به تخلیه فاضلاب‌ها در اراضی و نهری که در طول میسر ادامه داشت، می‌کردند؛ به‌طوری ‌که بوی تعفن محیط تهیه عکس و فیلم را برایمان حسابی دشوار کرده بود.

موضوع آنجا جالب و البته تأسف‌بارتر شد که علاوه‌بر آلودگی محیط‌زیست و منابع آبی زیرزمینی، به گفته کشاورزان منطقه متوجه شدیم در فصل تابستان از آب این نهر برای آبیاری بخشی از مزارع پایین‌دست روستای قلعه‌نو فلک‌الدین استفاده می‌شود.

از طرفی مسیر عبور آب نهر تهییج که از مجاورت اراضی کشاورزی آن منطقه گذر کرده و به انواع فاضلاب‌های شهری و خانگی آلوده بود، توجهمان را به خود جلب کرد.

اما وقتی دریافتیم در فصول بهار و تابستان نیز برخی کشاورزان بخشی از آب مورد نیاز برای آبیاری مزارع خود را از آب این نهر تأمین می‌کنند، هرچه بیشتر به عمق فاجعه پی بردیم.

باورمان نمی‌شد بخش اعظم مزارع سبزی‌کاری‌ و صیفی‌کاری شهر در چنان محیط آلوده‌ای درحال تأمین مایحتاج مردم هستند و شهروندان بروجردی بی‌خبر از همه‌جا سبزی‌های آلوده را نوش جان می‌کنند.

      محیط‌زیست و آبفا مسئول‌اند

برای اطلاع از عاملان این اهمال نابخشودنی ابتدا به سراغ شهرداری بروجرد رفتیم، اما رئیس سازمان مدیریت پسماند با اطلاع از موضوع، شهرداری را موظف به سامان‌دهی و نظارت بر کار کامیون‌های حمل فاضلاب‌های خانگی ندانسته و آن را وظیفه محیط‌زیست و شرکت آبفا عنوان کرد.

سپهر دارابی گودرزی با گفتن اینکه کامیون‌های مذکور نه‌تنها فاضلاب‌های خانگی را در اراضی جنوب شهر که در جاده روستای گیجالی، زیر پُل قشلاق و مناطق دیگری تخلیه می‌کنند، ما را حسابی شوکه کرد.

او البته از برخورد قانونی با متخلفان براساس ماده 16 قانون مدیریت پسماند و از جرائم چندمیلیون تومانی و ارجاع متخلفان به محاکم قضائی گفت.

اما مگر نه آنکه برخوردهای قضائی و جریمه‌های چندمیلیون تومانی باید عوامل بازدارنده‌ای برای متخلفان بوده و آن‌ها را از تکرار این تخلف و گناه نابخشودنی در حق سلامت شهروندان و محیط‌زیست بازدارد؟ پس چرا در بروجرد این‌گونه نبوده و صاحبان خودروهای حمل فاضلاب وقیح‌تر از همیشه سلامت مردم را سُخره گرفته‌اند و خبری هم از برخوردهای بازدارنده نیست؟

      آبفا هیچ‌گونه مسئولیتی ندارد

با این سؤال بزرگ و برای اطلاع از وظیفه شرکت آبفا دراین‌باره به سراغ رئیس شرکت آب و فاضلاب بروجرد رفته و ماجرا را پیگیر شدیم، اما حبیب‌الله حدادی در پاسخ گفت: شرکت آبفا هیچ‌گونه تعهد و وظیفه‌ای درخصوص سامان‌دهی و نظارت بر کار تانکرهای حمل فاضلاب ندارد.

وی به استناد نامه مشترکی که بین دو وزارتخانه نیرو و کشور منعقد شده است، تأکید کرد: شرکت آبفا هیچ وظیفه‌ای در قبال نظارت بر فعالیت تانکرهای حمل فاضلاب‌های خانگی ندارد.

رئیس شرکت آب و فاضلاب بروجرد البته از اینکه چند سالی است محلی برای تخلیه فاضلاب‌های خانگی در سایت تصفیه‌خانه ایجاد شده گفت و ادامه داد: متأسفانه خودروهای حمل فاضلاب استقبالی برای انتقال فاضلاب‌ها به محل یادشده ندارند.

حدادی ایجاد این محل در سایت تصفیه‌خانه فاضلاب بروجرد را کمکی از طرف شرکت آبفا برای جلوگیری از رهاسازی فاضلاب‌ها در محیط‌زیست دانست، اگرچه بی‌پروایی صاحبان کامیون‌های فاضلاب در رهاسازی آن‌ها در نقاط مختلف شهر عملاً کارایی این سایت را به حداقل رسانده است.

وی سپس از اتصال حدود 40 درصد مشترکان شهر بروجرد به شبکه فاضلاب گفته و تصریح کرد: این پروژه تا پیوستن همه مشترکان به شبکه فاضلاب ادامه می‌یابد.

      رئیس محیط‌زیست در دسترس خبرنگاران نیست

تا اینجای کار را بی‌آنکه پاسخی برای سؤالاتمان بیابیم، برای شنیدن توضیحات رئیس اداره محیط‌زیست با معرفی خود به‌عنوان خبرنگار، در تماس‌های مکرر تلفنی خواهان پاسخگویی رئیس آن اداره شدیم.

اما دریغ از آنکه آقای عالی‌نژاد یک‌بار هم که شده تلفن اتاق و یا گوشی همراهشان را جواب داده و پاسخگوی ما باشند.

بالاخره و پس از روزها انتظار و البته تماس‌ها و ارسال‌های پیامک‌های مکرر، آقای مدیر ما را قابل ندانسته و تنها پاسخشان دراین‌باره رد تماس‌های پی‌درپی بود.

با این وجود به حکم رسالت کاری خود همچنان آماده شنیدن سخنان رئیس اداره محیط‌زیست بروجرد هستیم تا هرگونه اقدام اداره مذکور در برخورد با این تخلف آشکار را اطلاع‌رسانی کنیم.

      نتیجه؛ هیچ

بالاخره پس از مدت‌ها پیگیری و به این در و آن در زدن متوجه نشدیم کدام اداره و دستگاه اجرایی متولی سامان‌دهی و نظارت بر فعالیت خودروهای حمل فاضلاب خانگی در بروجرد است.

و این‌گونه درحالی آقایان مدیر ما را با انبوه سؤالات تنها گذاشته و اداره خود را متولی رسیدگی به فعالیت این خودروها ندانستند که هیچ‌کس را نیافتیم فارغ از مسئولیت‌های سازمانی و اداری، تنها به حکم وظیفه انسانی بگوید حاضرم نقشی در سامان‌دهی فعالیت خودروهای حمل فاضلاب داشته باشم.

آری، انگار مسئولی پیدا نمی‌شود که برای حفظ سلامت مردم نگذارد عده‌ای از خدا بی‌خبر سلامت شهروندان بروجردی را فدای چندرغاز درآمد خود کنند.

و این‌گونه سوژه رهاسازی فاضلاب‌های خانگی در اراضی حاشیه شهر تلخ‌تر از تلخی این معضل شوم به پایان رسید، بی‌آنکه دستاوردی داشته یا حداقل پیام امیدوارکننده‌ای را به مخاطب مخابره کند.

به گزارش خبرگزاری فارسT  البته آن‌قدر موضوع را پیگیر شده و به مسئولان گوشزد می‌کنیم تا شاید بالاخره نتیجه‌ای به دنبال داشته باشد.

 

شناسه خبر 18602