علیرضا ابراهیمی؛ مدیر بازرگانی گروه اکتور درباره تولید بذور هیبرید کشاورزی در داخل کشور اظهار کرد: با توجه به اینکه ایران سالانه مبالغ زیادی برای واردات بذور هیبرید کشاورزی بهویژه در بخش سبزی و صیفی هزینه میکنند، پروژهای ملی برای تولید این محصولات در ایران در دست اجرا است.
وی افزود: سالانه حدود دو میلیارد بذر در بخش تولیدات محصولات گلخانهای مصرف میشود که بخش عمده آن از محل واردات تأمین و حدود 400 میلیون یورو از منابع کشور صرف واردات (قانونی و غیرقانونی) این محصولات میشود.
مدیر بازرگانی گروه اکتور ادامه داد: کشورهای تولیدکننده بذور هیبرید در دنیا محدود هستند که آمریکا، بزرگترین تولیدکننده این محصول است و به دیگر کشورها این اجازه داده نمیشود که آنها نیز اقدام به تولید بذور هیبرید کنند و دانش آن را به دیگر کشور انتقال نمیدهند.
وی تصریح کرد: بعد از آمریکا برخی از کشورهای اروپایی نیز تولیدکننده بذور هیبرید کشاورزی هستند و از این تجارت انحصاری سود سرشاری بهدست میآورند.
ابراهیمی با بیان اینکه در ابتدا واردات و تولید پایههای مادر بهطور همزمان انجام میشود، گفت: به همین منظور بخش از تکنولوژی لازم را از دیگر کشورها وارد کردهایم. همچنین در داخل کشور نیز تحقیقات علمی بهطور همزمان با همراهی وزارت جهادکشاورزی و نهادههای دانشگاهی در حال انجام است.
وی اظهار کرد: 95 درصد بذور هیبرید کشور در وارداتی است و درصورتی که بهدلیل تنشهای سیاسی واردات این محصولات متوقف شود، کشاورزی ما لطمه میبیند.
وی گفت: تحقق این امر و تولید بذور هیبرید، نیازی اساسی برای کشور محسوب میشود و ما بهدنبال شکستن این انحصار با دانشمندان و نیروهای داخلی کشورمان هستیم که در این زمینه، تیم علمی تشکیل شده است.
ابراهیمی اظهار کرد: محصول داخلی به بیماریهای و آفات که در کشور با آنها مواجه هستیم، صورت میگیرد و در واقع ژنومی است.
وی با بیان اینکه در مرحله نخست بذور فلفل دلمهای و خیار در دستور کار است، افزود: شرکتهای خارجی درصورتی که تصمیم به فروش پایههای بذور مادری داشته باشند، برای واردات هر نوع از آنها، حداقل 500 هزار یورو مطالبه میکنند.
بدین ترتیب چندی پیش در جلسه از تولید این بذر و تولید شکری با شیرینی چند برابری، با حضور معاون علمی فناوری رئیسجمهور رونمایی بهعمل آمد.
بنا بر این گزارش بذور هیبرید یا گواهش و اصلاح شده دارای صفات و عملکرد بهتری برای تولیدکنندگان هستند و با قیمتهای بالاتری در دنیا خرید و فروش میشود.
منبع: خبرگزاری تسنیم
شناسه خبر 26135