سپهرغرب، گروه جوانی: یک روانشناس به تشریح علل و عوامل گرایش نوجوانان به مصرف سیگار و مواد دخانی و طریقه درست برخورد والدین با این رفتار نوجوانان پرداخت.
عظیم عظیمی با بیان اینکه علل و عوامل مختلفی در گرایش نوجوانان به مصرف سیگار و مواد دخانی دخیل است، گفت: یکی از عوامل اصلی در این زمینه دوستان به اصطلاح ناباب هستند.
وی افزود: وقتی نوجوان در جمعی از گروه همسالان قرار گیرد که تعدادی از آنها سیگاری باشند، او هم برای ابراز وجود در این گروه به مصرف سیگار گرایش پیدا میکند.
عظیمی گفت: نوجوانانی که استقلال نداشته، اعتماد به نفس پایین دارند و از شخصیت پیرو برخوردار هستند و با قرار گیری در چنین گروههایی بیشتر در معرض خطر بوده و سریعتر به مصرف سیگار گرایش پیدا میکنند.
وی افزود: همچنین نوجوانانی که شخصیت خودشیفته و مغروری دارند نیز در معرض خطر هستند، چرا که تصور دارند با مصرف سیگار هیچ اتفاقی برای آنها نمی افتد.
عظیمی گفت: از جمله علل دیگر در گرایش نوجوانان به مصرف سیگار کمبود محبت و کمبود توجه در محیط خانواده است که آنها را به این سمت سوق میدهد تا از این طریق جلب توجه کنند. وی خاطرنشان کرد: این تهدید برای نوجوانانی که بیش از حد در معرض محبت والدین قرار دارند هم وجود دارد، چرا که دچار همان شخصیت خودشیفتگی شده و به سمت این مواد گرایش مییابند.
وی افزود: از طرفی باورهای غلطی هم در خصوص سیگار وجود دارد که مصرف سیگار غم و اندوه را کاهش میدهد و همین باور غلط موجب شده بسیاری نوجوان بدسرپرست و بی سرپرست و نوجوانانی که والدین آنها از هم طلاق گرفته اند نیز به تصور غلط کاهش غم و اندوه به مصرف سیگار روی بیاورند.
عظیمی گفت: همچنین این باور وجود دارد که مواد دخانی و سیگار تمرکز ذهن را بالا میبرد و دانشآموزان و دانشجویان باید این را در نظر داشته باشند که نباید برای چند نمره درسی بیشتر، سلامت و آینده خود را به خطر بیندازند.
این روانشناس با اشاره به در دسترس بودن سیگار برای نوجوانان، گفت: متاسفانه یک نوجوان به راحتی میتواند سیگار را تهیه کند و همین در دسترس بودن در قبح شکنی این موضوع بی تاثیر نیست.
وی افزود: از طرفی شیوع بالای مصرف سیگار هم موجب میشود که یک رفتار ناهنجار به مرور شکل هنجار به خود بگیرد و جرات عمل کردن به آن در افراد تقویت شود که این موضوع در خصوص سیگار رخ داده است.
عظیمی گفت: برخی اختلالات شناختی هم در زمینه گرایش نوجوانان به مصرف سیگار بی تاثیر نیست.
وی مصرف سیگار توسط برخی اعضای خانواده را هم عامل دیگری برای گرایش نوجوانان به مصرف سیگار دانست و افزود: زمانی که پدر یا یکی از بستگان نزدیک مانند دایی و عمو سیگار مصرف میکنند، این موضوع به عنوان الگویی برای نوجوانان در خواهد آمد و نوجوان گرایش بیشتری به مصرف سیگار پیدا میکند.
این روانشناس در ادامه در خصوص نحوه برخورد والدین با مصرف سیگار فرزندان گفت: در این شرایط دعوا، تحریم، توبیخ و... جواب نمی دهد و حتی میتواند جواب معکوس داده و نوجوان را بیشتر به سمت مصرف دخانی و سیگار سوق دهد.
وی افزود: در وهله اول والدین باید بدانند مصرف سیگار یک "مسئله" است و باید به فکر حل مسئله باشند نه حذف آن، بنابراین باید در وهله اول به دنبال علت گرایش نوجوان به سمت مصرف سیگار باشند. بطور مثال اگر پدر سیگاری است در وهله اول خودش باید سیگار را ترک کند و اگر نوجوان او از طریق دوستان ناباب به این سمت سوق داده شده باید این ارتباط را به نحوی قطع کند.
این روانشناس گفت: در این مواقع دوستی با نوجوانان بهترین راه حل است و والدین باید نوجوان را به این باور برسانند که آنها تنها به فکر سلامتی او هستند.
وی افزود: والدین باید با آرامش و در فضایی دوستانه و فارغ از جنجال سازی و افشاگری سیگار کشیدن نوجوان در محیط خانواده، در خصوص مضرات سیگار کشیدن با نوجوان صحبت کرده و او را نسبت به خطرات این موضوع آگاه کنند.
عظیمی گفت: ترجیحا نباید از این موضوع بجز والدین کسی مطلع شود، چرا که نباید قبح این موضوع در خانواده و فامیل شکسته شود.
وی افزود: از طرفی توصیه میشود والدینی که نحوه برخورد درست با نوجوان را در این موارد نمی دانند، حتما از یک مشاور و روانشناس کمک بگیرند.
شناسه خبر 55976