شناسه خبر:63446
1401/9/16 08:49:05

سپهرغرب، گروه کشاورزی: مشاور برنامه‌های ملی و توسعه مشارکتی سازمان فائو اعلام کرد: حاصلخیزی خاک تا ابد باقی نمی‌ماند و برنامه‌ریزی برای جلوگیری از فرسایش و تخریب آن ضروری است.

علی نظری‌دوست با بیان اینکه ایران جزو کشورهایی است که به لحاظ حاصلخیزی خاک، وضعیت نسبتاً خوبی دارد افزود: اما این حاصلخیزی برای ابد باقی نمی‌ماند و اگر خاک در معرض فرسایش و تخریب قرار گیرد و یا آلوده و شور شود، حاصلخیزی‌اش را از دست می‌دهد.
وی اظهار کرد: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) مطالعات مختلفی را در سطح جهان در حوزه خاک انجام می‌دهد و یک مطالعه هم در مورد خاک ایران در حال انجام دارد و به طور کلی می‌توان گفت، حاصلخیزترین خاک‌ها مربوط به مناطق جنگلی و آسیب‌پذیرترین‌ها، خاک‌هایی هستند که در معرض شیب زمین، وضعیت اقلیمی و فرسایش قرار دارند.
مشاور برنامه‌های ملی و توسعه مشارکتی سازمان فائو کاهش پوشش گیاهی را از عوامل فرسایش خاک دانست و تصریح کرد: کاهش پوشش گیاهی موجب می‌شود، خاک در معرض عوامل طبیعی مانند باد و آب قرار گیرد و این بستگی به نوع منطقه دارد.
نظری‌دوست با بیان این که کشاورزی تنها کشت و کار نیست، تصریح کرد: کشاورزی شامل دامداری و آبزی‌پروری هم می‌شود و این نوع فعالیت‌ها اگر صحیح انجام نشود می‌تواند بر خاک تأثیر بگذارد.
وی درباره حفاظت خاک گفت: برای حفظ خاک در درجه نخست در مناطق بالادست باید ظرفیت مراتع را در نظر گرفت و لازم است بهره‌برداری به صورت دامداری در این مناطق تنظیم شود.
مشاور برنامه‌های ملی و توسعه مشارکتی سازمان فائو ادامه داد: در مناطق پایین‌دست نیز باید بهره‌وری آب را افزایش دهیم و روش‌های آبیاری را متناسب با نوع و ظرفیت عرصه‌ها انجام دهیم، زیرا تنها فرسایش خاک مطرح نیست و شوری خاک به دلیل زهکشی در مناطق مستعد کشاورزی نیز یک مخاطره به حساب می‌آید.
نظری‌دوست اظهار کرد: این اقدامات و حفظ پوشش گیاهی در مناطق بالادست و حفظ جنگل‌ها، توان تولید خاک را حفظ می‌کند و ما در تأمین امنیت غذایی در بلندمدت مشکل نخواهیم داشت.
وی گفت: خاک ضمن آن که عامل بقا باشد، هم‌زمان می‌تواند مشکل‌آفرین نیز شود، زیرا اگر خاک به علت فرسایش بادی، وارد هوا شود، گردوغبار و بیماری ایجاد می‌کند و رشد گیاهان را هم کاهش دهد.
مشاور برنامه‌های ملی و توسعه مشارکتی سازمان فائو اضافه کرد: اگر خاک دچار فرسایش آبی نیز شود، وارد رودخانه‌ها و سدها شده و دوباره حاصلخیزی‌اش از بین می‌رود، از این رو خاک باید در جای خودش حفاظت شود و برای همین سازمان فائو چهار اصل محیط زیست بهتر، تغذیه بهتر، تولید بهتر و زندگی بهتر را دنبال می‌کند.

شناسه خبر 63446