استاندار همدان گفت: از ظرفیت حدود 136 دستگاه دولتی در استان (بهجز فرمانداریها و بخشداریها) برای بهبود دو هزار معتاد متجاهر، استفاده شود؛ این افراد بین دستگاهها به تناسب ظرفیتهایشان تقسیم شده تا مسئولیت و تولیت آنها را از صفر تا صد بهبودی، برعهده بگیرند که به چرخه زندگی برگردند.
حمید ملانوریشمسی روز سهشنبه در شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان همدان با بیان اینکه وضعیت امروز اعتیاد و مواد مخدر تأسفبار است، عنوان کرد: امروز گرایش به مواد مخدر ازلحاظ سنی و جنسیت تغییر و همین امر کار را با دشواری مواجه کرده است.
* نگاه فرهنگی ضامن بقای درمان و بهبود است
این مقام مسئول تصریح کرد: نگاه ما به این آسیب اجتماعی از رویکرد امنیتی و مقابلهای، باید به سمت مواجهه فرهنگی و اجتماعی برود و در این صورت است که میتوان به درمان و بهبود امیدوار بود.
وی با این بیان که طبیعی است هر تقاضایی یک عرضهای دارد، متذکر شد: امروز اگر مردم استان بیشتر به دنبال برنج باشند، فروشندگان به سمت تهیه برنج بیشتر میروند؛ اگر گوشت، مرغ، تنقلات و غیره بخواهند هم عرضه به این سمت و تأمین نیاز آنان میرود. یعنی همهچیز تابع عرضه و تقاضا است، پس درخصوص مواد مخدر نیز مسئله این است که تقاضا وجود دارد که عرضه را رقم میزند.
استاندار همدان سپس با طرح یک سؤال اساسی و درنظر گرفتن آن بهعنوان یکی از دستورهای جلسه بعد، مطرح کرد: همه شما به این فکر کنید که علت اصلی گرایش به مواد مخدر در بین نوجوانان و جوانان چیست و مقصر اصلی کیست؟ البته پاسخ ذهنی فعلیتان را دور بریزید و برای جلسه آینده بهعنوان دستور کار که قرار است آن را بررسی کنیم، خوب فکر کنید.
ملانوریشمسی ادامه داد: اعتیاد زمینهساز بسیاری از آسیبها و تهدیدها است؛ پس طبیعی بوده که وقتی میخواهیم آن را حل کنیم، باید جامعه هدف را دقیق شناسایی کنیم. یعنی اطلاعات دقیق و جزئی نیاز است تا بتوان با آن درمان و مقابله کرد.
وی با تأکید بر اینکه همه باید روی این مهم متمرکز شویم که اولویت اصلی ما درحال حاضر کدام است، اظهار کرد: حل مسئله نیازمند بررسی جزئیات و احصای دقیق اطلاعات است و نمیتوان با آمارهای متفاوت و مختلف به جمعبندی دقیق و واحدی رسید.
استاندار همدان با این بیان که برای مثال در بخش کنترل کشت مواد مخدر منتظر خرید پهپاد ماندن بسیار زمانبر است، گفت: اهمیت آموزش و تبلیغات محیطی بسیار زیاد است، ما نیاز به این داریم که استان به یک فضای آموزشی تبدیل شود و هر برنامهای برگزار میشود، از کنگره شهدا و المپیاد ورزشی گرفته تا جشنواره تئاتر و غیره، یک شعار، هدف و موضوع را درخصوص این آسیب اجتماعی جلو ببرند.
ملانوریشمسی افزود: دستگاهها نیز برای حل مسئله، باید باهم هماهنگ باشند و اقدامات تعاملی در این بخش حائز اهمیت است.
وی با اشاره به ضرورت بهره بردن از فناوریهای روز در بخش مقابله و پیشگیری از استعمال مواد مخدر، بیان کرد: استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی، سایتها، رسانهها و غیره، نیاز امروز بوده و امکانی که فراهم میکنند را بههیچوجه در برنامهریزیها نباید دست کم گرفت.
این مقام مسئول با انتقاد از اینکه برخی امکانات موجود بهکار گرفته نمیشود، ابراز کرد: اینکه 80 چرخ خیاطی توسط شورای مبارزه با مواد مخدر خریداری شده اما بیاستفاده مانده است، چه توجیهی دارد؟ محل استفاده از این ظرفیتها را شناسایی کنید و در بخشهایی که مورد نیاز است، آنها را بهکار بگیرید.
استاندار همدان با این بیان که بنده وجود مسائل و آسیبهای اجتماعی را در اکثر مواقع از کوتاهی خودمان میدانم و معتقد هستم ماحصل مشق نانوشته ما هستند، تشریح کرد: ما اگر مسئولیتمان را درست انجام بدهیم، بسیاری از مشکلات پیش نمیآیند که بخواهیم آنها را حل کنیم! بنابراین تأکید میکنم ما باید در حوزه پیشگیری دخیل باشیم، وگرنه مقابله در این بخش آنچنان کارساز و راهگشا نیست.
ملانوریشمسی اضافه کرد: وجود دو هزار معتاد متجاهر در سطح استان که بدترین وضعیت را دارند، اما بههرحال انسان و هماستانی ما هستند، هر انسان مسئولی را متأثر میکند؛ بنده همینجا اعلام میکنم از ظرفیت حدود 136 دستگاه دولتی که در استان داریم (بهجز فرمانداریها و بخشداریها)، برای بهبود این دو هزار نفر استفاده شود. آقای عبدکوند! بهعنوان دبیر شورا مصوب کنید این افراد بین دستگاهها به تناسب ظرفیتهایشان تقسیم شوند و هر دستگاه با توجه به وظیفه محوله، مسئولیت و تولیت آنها از صفر تا صد بهبودی را برعهده بگیرد تا به چرخه زندگی برگردند.
وی در پایان سخنان خود گفت: بنده شخصاً ناظر این پروژه خواهم بود تا کار پیش برود، اینکه افراد را به کمپ ببریم و دوباره به همان روز اول خود برگردند، چه فایدهای دارد؟ بنابراین دستگاهها پاشنهکشیده به میدان بیایند؛ ضمن اینکه مدیریت بهبودی این معتادان متجاهر را جدا از کار اجرایی، یک کار خیر در پرونده مدیریتی خود بدانید تا ضمن خیر بودن آن، جبران کوتاهیهای 30 ساله باشد.
* استان همدان در ساماندهی معتادان متجاهر پیشرو است!
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان همدان در ابتدای سخنان خود با اشاره به ظرفیتهای خوب استان در بخش مبارزه با مواد مخدر، بیان کرد: دو مرکز ماده 15 و 16، 220 کلینیک ترک اعتیاد، پنج مرکز ترک اعتیاد، پنج سمن فعال، 20 مرکز مشاوره آموزشوپرورش، 60 خانه روستایی، 100 مربی پیشگیری در آموزشوپرورش و دانشگاه و 20 مرکز تبصره دو در استان مؤید این مسئله است.
حمزه عبدکوند خاطرنشان کرد: همدان در ساماندهی معتادان متجاهر پیشرو و یکی از چهار استان برتر اجرای پروژهها و برنامهها در کشور در این بخش بوده است.
وی بیان کرد: اولویت اول شورا، پیشگیری با اقدامات فرهنگی بوده و در کنار آن مقابله در محیطهای چهارگانه عمومی، دانشگاهی، دانشآموزی و کارگری است.
این مقام مسئول ادامه داد: دستگاههای فرهنگی فعال در این بخش سپاه، فرهنگ و ارشاد، بهزیستی و دانشگاه بوعلیسینا و در حوزههای مختلف پای کار هستند.
عبدکوند با این بیان که شعار سال «همه باهم نه به اعتیاد، یاریگر هم باشیم» است، سخنان خود را به پایان برد.
* خُردهفروشان ویترین جامعه را خراب میکنند
جانشین فرمانده انتظامی استان همدان نیز در این جلسه با بیان اینکه مبارزه با مواد مخدر چندوجهی است، عنوان کرد: رویکردهای اجتماعی، فرهنگی و درمانی در این زمره بوده و هر یک بهطور ویژه دنبال میشود.
سردار رضا زارعی با تأکید بر اینکه مواد مخدر معضل و خطر بزرگ برای حال و آینده جامعه بشری است که باید در این مسیر با جدیت ورود کرد، یادآور شد: برخورد با خُردهفروشان یکی از اولویتهای اصلی فراجا بوده و خواسته اصلی مردم است؛ چراکه خُردهفروشان ویترین جامعه را خراب میکنند.
وی اضافه کرد: مواد مخدر عامل بیهویتی و پایه و اساس همه جرایم در جهان و کشور است و براساس آمارها، منشأ 90 درصد جرائم و معضلات اجتماعی بهخصوص سرقت خُرد و طلاق، مربوط به مواد مخدر و اعتیاد است.
جانشین فرمانده انتظامی استان همدان با این بیان که 65 درصد زندانیان کشور مربوط به حوزه مواد مخدر هستند، اظهار کرد: فراجا در مبارزه با مواد مخدر وظیفه مقابله دارد، اما در حوزه درمان نیز حامی سازمانهای بهداشتی و درمانی است.
سردار زارعی افزود: ظرفیتهای ما با کمک اعضای شورا افزایش پیدا کرده و درصدد ایجاد شغل برای معتادان بهبودیافته هستیم؛ چراکه آنها پس از یک مدت نگهداری به جامعه برمیگردند و ممکن است دوباره آلوده شوند.
وی گفت: 12 مرحله طرح «آرامش در شهر» از مهرماه پارسال تاکنون با هدف دستگیری خُردهفروشان مواد مخدر و جمعآوری معتادان متجاهر اجرا شده است.
این مقام انتظامی با درخواست کمک به ایجاد شغل برای معتادان بهبودیافته از استاندار، سخنانش را به پایان برد.
* افزایش سه درصدی دستگیرشدگان مواد مخدر
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیز بیان کرد: پلیس مبارزه با مواد مخدر 10 هزار و 666 عملیات طی 9 ماه در این بخش داشته که بهطور میانگین روزانه 40 عملیات برای مواد مخدر انجام شده است.
عباس عزیزی مبارزه با مواد مخدر را کاری خطیر، پیچیده و سخت خواند و گفت: کشفیات قرصهای روانگردان، خشخاش، قاچاقچیان توزیعکننده و خُردهفروشان، معتادان و نگهدارندهها، در این بخش تعریف میشود.
وی با این بیان که جمع دستگیرشدگان 10 هزار و 784 قاچاقچی بوده است، افزود: این تعداد نسبت به مدت مشابه سال گذشته سه درصد افزایش داشته است.
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ابراز کرد: قاچاقچیان عمدتاً در ساعات پایانی شب و روزهای تعطیل، اقدام به حمل مواد مخدر میکنند که انهدام 45 باند در راههای مواصلاتی استان با تلاش همکاران ما در این اوقات صورت گرفته است.
سرهنگ عزیزی تأکید کرد: دستگیری خُردهفروشان و جمعآوری معتادان متجاهر دو مأموریت مهم ما بوده که همدان جزء استانهای خوب مقابله بوده و در این بخش مورد تقدیر قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه 44 نفر از کشتکنندگان مواد مخدر نیز شناسایی، دستگیر و تحویل مراجع قضائی شدهاند، سخنان خود را در این بخش به پایان برد.
* خواستار افزایش ظرفیت اردوگاه صیانت هستیم
سردار مظاهر مجیدی، فرمانده سپاه انصارالحسین (ع) استان همدان نیز در ادامه با اشاره به مأموریت اردوگاه صیانت سپاه با برنامهریزی برای 200 نفر در نهاوند، تصریح کرد: یکی از مأموریتهای ما کاهش آسیبهای اجتماعی و کمک به خانوادههای آسیبدیده است؛ خواهش من این بوده که ظرفیت این اردوگاه را با مساعدت استاندار محترم، به 400 نفر برسانیم تا بتوانیم با استفاده از فضای موجود، اقدامات بیشتری را در این بخش انجام دهیم.
* قرار دادن معتادان زیر پوشش بیمه سلامت
بهروز کارخانهای، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی استان همدان نیز با این بیان که 6 کمیته درمان با 41 مصوبه در این دانشگاه تشکیل شده، ابراز کرد: قرار دادن معتادان زیر پوشش بیمه سلامت، پرداخت هزینههای بستری معتادان ماده 16، پیگیری غربال معتادان، بازدیدهای منظم از مراکز نهاوند و کبودراهنگ و مراکز تبصره دو، هماهنگی بیماران نیازمند بستری، صدور مجوز درمان براساس پروتکلهای ابلاغی، پیگیری صدور مجوز sud و نظارت بر فعالیت عطاریها، ازجمله اقدامات صورتگرفته است.
شناسه خبر 90173